kelikkk la saya pelisss!!

mak datang...

SELAMAT MENYAMBUT MA'AL HIJRAH 1430

khamis - sabtu tu mak,kak a' n iwan datang melaka...cuti lamakan...hehehe datang lepak melaka...

khamis tu mak sampai tengahari lepak kat rumah je...sara masak ketam special utk makan malam...lepak depan tv je enjoy tengok tv...hehehe...


jumaat tu pas aman balik masjid barula kita org gerak gi parkson dulu sebab ada sale kan...shopping beli baju budak2 pastu baru gi naik river cruise...balik dr river cruise singgah beli asam pedas...makan kat rumah je sebab masing2 dah penat nak kuar...hehehe...

ni video yg aman amik masa kat river cruise ni...mmg cantik gak la pemandangan waktu petang..cuma tak tahan silau je...maybe kalau naik malam cantik kot...so kalau u all gi melaka,jgn lupa naik river cruise,mmg cantik...tu pun masih ada lagi pembinaan side walk n baik pulih jambatan yg tak siap...taun depan kot siap sepenuhnya...

sabtu...kami gi jalan2 kat muar...makan me bandung muar...lepak2 n beli kerepek...hehehe...aman tu hantu kerepek...so dah terjangkit kat sara dah...time tengok tv mesti ada menda nak kunyah...(sebab tu la aku tak le kurus...ekekekek),balik umah terus potong rambut arissa,sebab dah panjang sangat,dah lama plan nak potong tapi asik tangguh je,oleh sebab ari tu ada mood so terus la buat...malam tu mak terus gerak balik ke kl...sebab kak a' ada plan ngan member2 dia plak esok...


ahad plak sara gi jaya jusco...hajat di hati nak cari baju selai dua...tapi tak de plak berkenan...huhuhu...sume out of date...(wakakakaa...update sangat ke aku nih...huhuhuhu)...rasanya jusco tu nak kurangkan stok kut sebab mereka akan pindah ke bangunan baru nanti,tu pun banyak outlet dah tutup...sudahnya balik dengan tangan kosong je...sempat lagi singgah giant beli brg dapur....balik tu layan astro tengok mawi n ikin bersanding kat felda taib andak...cantik siott baju diorang...jawa moden...heehe..untung..untung..dapat kawen mawi...cuci kaki je masuk umah...malam tu layan cerita pirate of the caribbean plak (betul ke dak aku eja nih??)...aman cakap apa yg best nya dah tengok ratus kali dah...(ceh mana ada ratus kali..tipu tul...)...suka ati la kan...aku suka tengok...ekekeke...boleh plak siap kutuk tu...apa yg best sangat johnny deep tu...aku jawab dalam ati jer la...(no dear...it's not about johnny deep...it's about orlando bloom....muahahahahahaha!!!) kalau dia tau mesti kena kutuk lagi...ekekekeke


tu je la aktiviti sara sepanjang cuti ni...meriah tak korang rasa? ekekeke...


ok perkembangan adam plak dua tiga hari ni asik nak gigit org je kejanya...maybe gatal gusi kut...nak tumbuh gigi...pastu nampak gak la dia try nak cakap...perkataan dia selalu sebut ayah...kadang2 bunyi cam 'yayah'...bila puji dia cakap pandai...abis sume org dia panggil 'yayah'...wakakaka..adam..adam!!


video

pusing melaka part 3


nak balik dah...


arissa dengan muka gayatnye...ekekeke


adam sangat exited....



takut...huhuhu...nak turun!!




ensem tak??




pas naik river cruise..kami pun gerak ke tapak eye on malaysia....org tak bape ramai...dan cuaca pun cantik je,bayaran masuk untuk dewasa rm10 (kalau tunjuk mykad..of kos aku ada mykad...wakakaka),kanak2 rm5....arissa sekali lagi cakap tak nak naik....huhuhu takut la tu...tapi pujuk2 punya pujuk (sebab mami n ayah dah exited nak naik nih...ekekeke)...berjaya gak la bawak dia naik...seronok...gayat pun ye...masa baru masuk dalam gondola tu baru terperasan bakal angkasawan kedua ada kat situ...maybe atas urusan kerja kut...sebab tenngok pada pakaiannya...takkan nak jalan2 makan angin pakai kot n tie plak kan...heheh....sempat snap gambo sekeping 2...komen?? heheh...mmg hensem.... ;p

pusing melaka part 2


awat la aku nampak tembam kat sini?? adesss...ni yg nak hangin nih...(nak kaber la tuh...wakakaka)!!


pas turun dari river cruise kami lepak2 kejap kat taman rempah...tak berapa nampak rempahnya (ke aku yg tak kenal?? heheh)....



adam dapat kawan...umur sebaya...tapi cer tengok awat ler "kawan" adam tu dah ada 2 gigi tapi adam tak de gigi?? lambat nyer!!!


arissa ada awalnya takut nak naik bot...pastu soronok sampai taknak turun eekekeke...



baru pas posing amik gamba ni member aku masa skolah dulu call (na @ G)....dia cakap dia baca blog aku...heheh...beb aku pun rindu kat ko...pe kata ko selalu2 lah melawat blog aku nih...!!



adam yg sekali lagi tengah boring...heheh


kat atas cruise...lupa nak bagi tah...tiket untuk kanak2 2-12 tahun ialah rm2..manakala dewasa rm5 sahaja....rasanya amat berbaloi la sebab dapat tengok pemandangan cantik...walaupun masih dalam peringkat pembinaan....dapat tengok tempat bersejarah dan perjalanannya mengambil masa 30minit kalau tak silap....








adam yang exited nak gi jalan...





hari ni pagi2 lagi adam n arissa dah bangun...exited punya pasal...ekekekeke....




plan hari ni nak gi naik river cruise n naik eye in malaysia...hehehehe....hope tak ramai org sebab hari ni hari isnin,tapi ada gak la org sebab skang kan tengah cuti sekolah....tak tak la sampai kena beratur panjang....hehehehe...




kalau kena beratur boring ler kan...

pusing2 melaka


muka adam yang ngantuk dan blur...mesti tengah fikir..mana la mami bawak ni...gelap je...wakakaka...


adam dah lentuk...ayah tengah posing kat rumah kancil...depan tu ada repika kancil



gambar harimau bintang yang dah tido...ekekeke....



oleh sebab berita perkahwinan mawi membuatkan aku murung...ekekekeke tak de lah...aman sedang menghabiskan sisa2 cuti...so hari ni dia bercuti...oleh sebab cuaca,mood dan poket dalam keadaan baik kami pun mengambil keputusan untuk pusing2 melaka...mlm tadi kami bawak arissa pergi night zoo melaka...seronok,pengalaman yg menarik gak la...sepanjang umur aku 26 tahun tak pernah masuk zoo waktu malam...wakakaka...kami mengelilingi zoo dengan tram yg di provide percuma...mengambil masa 25minit untuk satu pusingan...kami sempat amik 2 pusingan mlm tu...huh semangat beb....oleh sebab camera tak di benarkan bawak masuk,bimbang cahaya flash akan menterkezutkan makhluk kat dalam tu so...aku curi2 gak amik gambo walaupun tak de flash...degil gak aku nih kan...wkakakaka....









bila balik rumah tanya arissa,tengok apa kat zoo tadi dia boleh ingat gajah,kancil,zirafah,kura2,monyet,ular,burung,unta,harimau....ok la....heheh...tanya balik zirafah ada berapa kaki..dia jawab zirafah ada 15 kaki...aku??? terkejut gak...mana plak dia dengar zirafah ada 15 kaki...puas la aku pikir...last2 baru aku teringat...masa dalam trem tu guide tu ada bagi penerangan...zirafah boleh mencapai ketinggian 15kaki....wakakakaka...baru ler aku paham....jenuh nak mengexplain balik kat arissa...huhuh!!

tahniah mawi n ikin


eheh...cantik..!!


sweet kan?


suke gambar ni....romantik jer...hehehe


tajuk entry hari ni tak de kena mengena dengan aku minat mawi atau tidak...minat tu ada la sesikit ye la org dari felda yg kerja kat pasaraya dalam masa bape tahun je dah jadi kaya raya...murah sungguh rezeki dia...

sebenarnya aku pelik,kenapa ramai sangat org mengutuk mawi n ikin tu..diorg tak de wat salah pape pun dengan org yg mengutuk tu...bila pikir dalam2....aku boleh simpulkan satu perkara,kadang-kadang...(aku tak cakap org lain ye..aku cakap aku...nghehehehe) kita rasa cemburu,iri hati,jeles mcm lagi la bila org ada apa yg kita takde,org lebih dari kita,org senang dapat apa yg dihajatkan dan kita plak terkial2 nak memenuhi kehendak kita...oleh sebab itu apa menda sekali pun yg dia buat semuanya tak kena dimata kita...tak senyum dikata sombong,lupa diri...senyum plak org kata kerek,perasan...errmmm sume nya jadi tak kena....

oleh sebab itu banyak la cerita2 tak enak didengar...errmm..kalau la betul pun ikin tu perempuan tak baik ke apa...apa salahnya kalau kita doakan dia perbaiki diri dia,ataupun bagi sokongan...jgn tau nak mengutuk je...aku bebel ni buka la sebab aku minat gile kat mawi or ikin..cuma rasa macam tak sedap plak bila org dah buat keputusan nak mendirikan masjid ada plak yg mendoakan akan bercerai berai...dan sebagainya...dah itu keputusan mawi,so dia kena sedar la tanggungjawab dia...errmmm...

lagi satu sara suka jugak dengan modul keluarga sakinah yg diperkenalkan oleh jabatan agama islam johor...terharu jugak la dengar mawi,ikin..mak bapak ikin tu baca teks serah tanggungjawab..cuma rasanya lagi syahdu kalau ucapan tu ditulis sendiri...mesti lagi bermakna...ye la dari hati sendiri kan...errmm...

bila tengok org kawin ni..sara pun terkenang jugak la majlis perkahwinan sara...ekekeke...bagus juagak kalau kita selalu tengok org kawin ni...sebab kita sendiri secara automatik teringat kisah kita dulu2...ekekeke...macam satu perasaan yg segar kembali...errmm bukan ler bermaksud cinta dah layu..ececeh!!

panjang plak aku bebel ari nih...hurmmmm...ok lah..sebab tak de pape yg menarik sebenarnya nak jadikan cerita...ekekeke....

tadaaaa hensem tak?? sori ler gambar kurang memuaskan sebab pakai camera henpon je....huhuhu pastu plak kelabu asap...

cukur kepala


setengah jam....huh!! penat la mami...tinggal cam ni jer boleh??


10 minit...



5 minit...




2 minit pertama





sebelum kejadian...ekekeke





ptg tadi aman dah sound rambut adam dah panjang....maknanya nk suh cukur la tu...adeiii malasnya....tapi bila ingat balik...adam mmg hensem kalau botak...so dgn semangatnya mami mencukur kepala adam...hehehe punya la susah...masa kecik dulu senang je....hehehe ni sibuk nak tengok apa mami duk pegang tu...pastu duk pusing2 lagi....

tudung ikin
















tengah boring2 tadi,gatal plak nak snap gambar tudung ikin (ada jugak panggil tudung ariani...mana2lah labu!!) yg baru beli masa balik kb ari tu...senang sangat pakai tudung ni...tak payah iron...tak payah nak bentuk2...sarung je...siap...simple je...kawan2 pun berminat nak cuba,so oder la dalam 1 dozen dulu,insyaAllah akan sampai dalam seminggu dua ni...ni antara gambar yang sempat snap tadi..ada dua helai...satu lagi malas nak iron,yg tu kena iron sebab material lain n kena pandai lilit skit sebab saiz besar...saja beli dua saiz....nanti la ada masa sok sara amik lagi....

HARI RAYA QURBAN







8/12 hari raya korban....pagi tu hujan renyai2...huhuhu malas tul nak bangun...siap2 n tunggu sume balik dr sembahyang raya...breakfast sama2 n tunggu mak sampai...pastu sume2 bertolak ke rumah makcik sara...tak jauh pun ada la dalam 10 minit je...sebab upacara korban buat kat sana....pas akad jual beli n niat,gerak ke rumah ayah plak...mlm baru balik umah mama...kat sana sibuk duk masak untuk acara makan2 esok...






9/12 wat jamuan makan akikah adam....semua sedara mara datang...tak sempat nak snap gambar pun,sibuk duk tolong mama je...aman pun tak banyak amik gambar.gambar arissa duk main bola ngan spupu2 lelaki je....sibuk je arissa tu nak join sama...ye la,dah dia sorang prempuan....wakakakaka....sume lelaki...dia pun jadi la tomboy...huhuhu...

HAPPY BIRTHDAY ARISSA SOFIA !!!!!!

7/12 hari ni hari jadi arissa sofia yang ke-4..tapi kami tangguh kan sehingga 9/11 sebab nak sekalikan dengan majlis akikah adam...ermm...so masing2 wish jer la...hehehe..sib baik tam mintak hadiah lagi...sebab dah seronok sangat balik kampung..sampai lupa mintak hadiah...wakakakaka....

balik raya - kota bharu!!!







jumaat 5/12 balik kl dulu...mak dah gerak balik ke kelantan...so sara n family lepak kat cheras dulu 1 malam....esok nya baru gerak balik ke KB...nak kata wal tak jugak..sebab sara n SIL sempat lagi gi shopping kat JJ....hehehe...kul 4 ptg baru gerak..balik ikut Grik...oleh sebab trafik lembab plus cuaca yang lembap so aman rasa penat n kami singgah bermalam di ipoh....muahahaha....chek in kat hotel murah je...sib baik dekat ngan Mcdonalds 24jam...so boleh jalan kaki je...malam tu pergi makan nasi kandar kat mana tah...sebab penat sangat,main masuk je kedai mana2..makan..balik bilik tido...huhuhuhu...esoknya baru lah sempat gi pusing2 kat kuala kangsar....cantik,bersih n teratur...nanti lah ada masa nanti nak pusing2 lagi...heheheh....dalam pukul 1 tghari cam tu baru gerak balik kelantan,sempat jugak singgah kat tasik banding,walaupun cuaca mendung n berangin sempat jugak le kami snap skeping dua gambar sebagai kenangan,hehehe....sampai kat sempadan jeli tu kereta bersusun...awat la plak..ingat ada tanah runtuh...kami dah frust dah..huhuhu,tapi rupanya ada pokok tumbang je n jalan dapat pakai 1 lane je...ok la lagik....alhamdulillah lebih kurang dalam pukul 6ptg kami selamat sampai...

kuih lapis




semalam rasa terlebih rajin,so sempat buat kuih lapis utk makan ari ni...hehehhe..teringat plak mama suka masak kuih lapis...sampai arissa pun panggil kuih mama tok....wakakaka...aman n arissa suka la makan...si adam apa lagi terkedek2 la tengok org makan...ehehehe...walaupun ramai dah tahu reepi kuih lapis ni,sara nak gak kongsi resepi sara....hehehehe...
ni resepi kuih lapis:
bahan:
2 cawan tepung
2 cawan air
setengah cawan tepung jagung
setengah cawan susu cair
200ml santan - kalau pakai santan fresh tu amik 1 cawan je
1 cawan gula
secubit garam
esen rose
pewarna
cara:
1.campurkan tepung,air,santan,susu...kacau sebati
2.masukkan gula dan garam...
3.tapis menggunakan penapis paling halus
4.masukkan esen rose
5.bahagi kepada 2 bhg...(kalau nak wat 3 kaler bahagi la 3 bhg...)
6.masukkan pewarna utk setiap bahagian tu dan kacau rata...sementara itu panaskan pengukus
7.masak selapis demi selapis...setiap lapis tu lebih kurang 5 minit,lapis yg last tu biar selama 20 min
8.biarkan sejuk baru potong n hidang.
p/s: gunakan cawan yg sama untuk semua sukatan
: nak bagi wangi,masukkan daun pandan kedalam air kukus tu...nanti wap dia bau semerbak....
selamat mencuba!!

lepak2







weekend ni lepak2 kat rumah je...mengemas n membasuh baju2 yg bertimbun tu....huhuhu jenuh nak abes....sesambil layan arissa n adam try2 la buat felt craft....kain felt yg baru sampai tu,mmg exited sesangat nak cuba buat...sambil2 buat jugak 'thanks card' utk majlis arissa n adam raya haji nanti...minggu depan nak balik kelantan lagi...nak kena packing lagi...adeiii penat sehhh!!!
mama sms tadi cakap kawasan rumah dah naik air...(rumah tak naik la...jadi cam pulau),so tak le nak keluar ke bandar la...terpaksa la delay penghantaran serunding ima tu...huhuhu sian ima...kalau 2,3 ari lagi tak surut sara akan return le duit tu ekk...kalau rabu baru leh pos,sara suh mama sara pos via pos laju la...hope leh dapat sebelum raya....huhuhuhu....tak sangka plak jadi cam gini....

tengah sibuk2 buat kraft tu tak sedar si adam dah sambar tin pearl kacip fatimah....sib baik dah licin....wakakaka...sempat sara snap adam n tin pearl kacip fatimh...(bole jadi duta tak??? ekekekeke)..........

CUTI2 MALAYSIA ~ DAMAI LAUT,LUMUT




22hb nov - 25hb nov pergi bercuti kat damai laut...pergi dengan mak mertua n anak buah...iskandar....kalau tanya budak2 ni mesti la seronok bercuti....nak2 si arissa tu hotel + swimming pool = holiday!!! ekekekeke....adam plak enjoy,bole rasa macam2 food...ye la org makan dia pun sibuk jugak,aman plak bole tido sampai petang tu la erti holiday bagi diorg,sara plak cam biasa la,cuma tak le nak ngadap pc...huhuhuhu....errmm....gambar kat atas tu amik dr web sebab lepas balik dr hliday tu camera plak cam hampeh tak le nak upload gambar...uuuuuuuuwwaaa!! dah banyak snap gamba plak tu..langsung tak le tengok....prob kat dics kut.....bilik mmg cantik...kat dlm pic tu ada letak sebakul buah...tapi sebenarnya tak de pun...wakakakak...action jer lebih...just dapat welcome drink yg tatau apa nama n rasa...ekeekeke....amik 2 bilik connecting room...
abang belanja sara n mak massage treatment kat samsara spa...fuh..syok sungguh....sejam je....tapi 2 hari turut2...rega?? huh tak yah tanya la...http://www.damailaut.com/spa.html
ni link utk tengok2 gambar dalam spa tu...memang menarik,eksotik....layanan first class....sara n mak apa lagi....sampai tertido2 kitaorg...wakakakaka....seronok kena urut ngan minah2 indon tu....lepas urut..hidang plak ginger tea....balik bilik apa lagi....fire!!!! wakakakaka!!!

sulam manik 2







ni baju sendiri yg pakai raya hari tu...tapi tak sempat jahit manik..pas raya baru le nak wat...wakakaka...wat simple2 je sebab kalau sarat2 kang nak tak le nak dukung adam plak...hehehehe...tak pun nanti si arissa tu kutip satu satu..huhuh...sara guna design sulam lilit je utk tangan n bawah baju...utk leher sara reka sendiri je..tak tau nama apa...adesss!!

batik
















start khamis hingga ahad yg lepas (13 - 16 nov) sara menyertai festival kraftangan warisan anjuran perzim n kerjasama kraftangan melaka....oleh sebab sara tak leh nak tunggu gerai sara mintak sepupu sara dr kelantan wakilkan...susah ooo nak bawak arissa n adam,kang nak gi toilet la nak tido la...huhuhu....sara gi kejap je la..tengahhari dah balik...so ni ler antara kleksi batik yg sempat nak snap...sebab arissa sibuk ajak gi jalan...pas tu ajak gi tengok swimming pool...ajak gi playground...pas tu hujan...huhuhuu...tensen tul!!! mmg tak jadi ler kerja kalau bawak si kenit dua2 nih...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...