kelikkk la saya pelisss!!

i'm not a terrorist!!

apa itu sindrom asperger....
Sindrom Asperger atau masaalah Asperger adalah kecacatan neurobiologi yang dinamakan sempena pakar perubatan Viennese, Hans Asperger, yang menerbitkan kertas kerja pada tahun 1944 yang menggambarkan pola perlakuan pada beberapa pemuda yang mempunyai perkembangan bahasa dan kecergasan normal, tetapi turut menunjukkan tabiat seperti autisma dan kekurangan jelas dalam kemahiran komunikasi dan kemasyarakatan. Walaupun kertas kerjanya diterbitkan pada 1940-an, ia hanya pada tahun 1994 Sindrom Asperger ditambah kepada DSM IV dan hanya beberapa tahun kebelakangan Sindrom Asperger diakui oleh ibubapa dan pakar perubatan profesional.


Dr. Hans Asperger, pakar perubatan yang mana sindrom tersebut dinamakan untuk beliau.
Dr. Asperger menggambarkan pesakit muda beliau sebagai "profesor kecil".Mereka yang mempunyai Sindrom Asperger menunjukkan pelbagai ciri-ciri dan masaalah ini berlainan dari serdahana sehingga teruk. Mereka dengan Sindrom Asperger menunjukkan kekurangan dalam kemahiran kemasyarakatan yang jelas, mempunyai masaalah dengan perubahan dan cenderung kepada suasana yang serupa. Mereka sering mempunyai kebiasaan yang sama dan asyik dengan sesuatu perkara. Mereka menghadapi masaalah membaca petunjuk bukan kata (gerak badan) dan sering kali mereka dengan Sindrom Asperger menghadapi masaalah menentukan ruang jarak badan dengan orang lain. Mereka juga biasanya sensitif kepada bunyi, rasa, bau, dan cahaya, seringkali gemarkan kain lembut, makanan tertentu, dan terganggu dengan bunyi atau cahaya yang tidak disedari orang lain. Ia adalah penting bagi menyedari bahawa mereka dengan Sindrom Asperger melihat dunia dengan sudut pandangan yang berlainan sama sekali. Dengan itu kebanyakan tabiat yang kelihatan pelik atau luar biasa biasanya disebabkan oleh kelainan neurological dan bukannya tabiat buruk yang sengaja atau kurang ajar, dan sudah pastinya bukan disebabkan oleh "didikan yang salah".

Secara takrifan, mereka dengan Sindrom Asperger biasanya mempunyai IQ biasa dan kebanyakan individual (walaupun bukan semua), menunjukkan kemahiran atau bakat menonjol dalam bidang tertentu. Disebabkan kelebihan mereka dan perangai betul bendul, mereka sering dilihat sebagai pelik dan mudah menjadi mangsa ejekan atau dibuli. Sementara perkembangan bahasa kelihatan, pada luaran, normal, pengidap Sindrom Asperger seringkali mempunyai masaalah dalam pragmatik atau paradoks. Perbendaharaan kata mereka amat luas dan sesetengah mereka kedengaran seperti "pensyarah kecil." Tetapi pengidap Sindrom Asperger amat lurus dan menghadapai masaalah mengendali bahasa dalam konteks


apa kena mengena dengan sindrom ni?? hehehe saja je sebagai pengenalan...sapa dah tengok citer my name is khan?? best ohh citer dia... SRK sangat comel dlm citer ni... very beautiful movie... ada pengajaran dan ada yg tak boleh di ikut..so dah tengok tu nilai ler sendiri... tak banyak lagu pun dlm movie mcm tipical filem hindustan yang lain... so... pe lagi pakat2 tengok skang...nak beli dvd ke,donlod ke suka hati ler ye...

My Name is Khan Pictures, Images and Photos

Rizvan Khan, a Muslim man from India, moves to San Francisco and lives with his brother and sister-in-law. Rizvan, who has Aspergers, falls in love with Mandira.

Despite protests from his family they get married and start a small business together. They are happy until September 11, 2001 when attitudes towards Muslims undergo a sea-change.

When tragedy strikes, Mandira is devastated and they split. Rizvan is confused and very upset that the love of his life has left him. To win her back, he embarks on a touching and inspiring journey across America.

'My Name is Khan' is the triumphant story of an unconventional hero overcoming obstacles to regain the love of his life.

bertunang

jumaat lepas sara dah balik ke kl utk kemas2 rumah mak,hari sabtu majlis bertunang kakak ipar sara dengan mark...org UK ok...hehehe bukan ulu klang tp united kingdom... alhamdulillah semuanya berjalan lancar...hari ahad pulak kena kemas balik la kan rumahnya...huhu penatnya..sakit2 badan...
minta maaf pada pemenang g/a yg lepas sara masih tak berkesempatan nak pos hadia beliau...sori ye... sara akan usahakan minggi ini jugak sbb sabtu nanti dah nak balik KB pulak...
sila lah layan pic di bawah... punya la bz hari tu sampai tak sempat nak snap gambar ngan bakal pengantin...hehehe (pic lain2 boleh tengok kat FB ye...)

tengok adam yg jeles...hehehe muncung yg boleh di sangkut baju...kekekekeke

pengantin tu cium tangan mak sedara kitaorg jugak tp hari tu dia wakil dr belah lelaki...hehehe

groom to be

bride to be dengan anak2 buah


terselit plak gambo ni..heehe.. hari ahad yg lepak2..padahal rumah masih blom berkemas..hehehe

islamic fashion show





aku tak nampak mana tang islamiknya... kawan2 ada nampak??  show ni berlangsung di montre carlo pada 9/8/2010
paling tak bestnya kehadiran org kenamaan dr negara kita seperti menyokong pulak apa yg berlaku... huhuhu sedihnya dengan dunia sekarang!!


english home deco

cermin berpintu ~ rm170

rak dinding ~ rm 150

cermin besar ~ rm150
cermin kecil ~ rm135
ni adalah biz sara...baru2 nak belajar jual home deco plak.... sesiapa berminat boleh email sara untuk harga..tp pre oder ye...stok sara ambil on wekend sahaja...

setakat ni sara cuma ambil oder utk sekitar kl,n9,melaka,sebahagian johor sahaja...sebab sara akan lakukan sendiri penghantaran supaya brg terjamin tak rosak...

wajah terbaru

ni gambar semalam.... arissa yg terlentok... baru lepas kena cabut gigi...sekali cabut 3 batang...hehehe..tu la gigi geraham dah rosak teruk... yg depan cabut sebatang sbb dah keluar yg baru.... adeii penat sungguh kalau pikir hal gigi ni... takut sangat jd tak cantik...

hari tu lupa nak snap gambar lepas buka jahitan...tp hubby kata ngeri...ehehehe... so semalam br la teringat nak snap..ni gambar parut dah kering... dah nampak makin nipis yg kesan benang tu... insyaAllah akan hilang la nanti...yg tinggal parut bekas toreh je... yg tu mmg tak boleh hilang doktor dah bagi tahu hari tu...
gatal2 pun dah hilang tp tak berani lagi nak makan menda2 yg gatal ekekek.... skarang still pakai ubat parut yg dokter bagi...harap2 sempat la hilang...majlis kenduri kawen kakak ipar depavali nanti nih...haihh!

keputusan giveaway!!!


pemenangnya ialah pemegang nombor 111 (cantik plak nombor nih)
iaitu :


tahniah!!

untuk urusan penghantaran hadiah sila emailkan alamat anda ke sararisa_82@yahoo.com.my


dan kepada peserta lain... anda berhak menerima free postage jika anda membuat sebarang tempahan dari sararisa-craft sah sehingga 30/10/2010

terima kasih kepada semua peserta yg sudi memeriahkan g/a sara kali ini...insyaAllah akan ada lagi g/a lain dengan hadiah2 yg lebih menarik lagi...
sudi2 lah datang lagi ke blog sara dan jgn lupa klik2 nuff sara jugak ye!! :)

G/a sudah ditutup!

salam semua,
sara minta maaf sebab terlambat ye... sepatutnya hari ni dah boleh umumkan pemenang...tp disebabkan weken lepas sara balik umah mak mertua utk kemas2 rumah,sbb majlis tunang SIL sara minggu depannya... jadi tak sempat lagi nak terjah semua blog peserta2,hari ni pun dah sengal2 badan rasa nak demam... tapi  insyaAllah sara akan sudahkan hari ini...dan pemenang sara akan umumkan esok ya....

terima kasih kepada semua peserta2 !

sararisa 2nd anniversary giveaway!!

sticky mod

Alhamdulillah...sedar tak sedar dah masuk 2 tahun sara berblog kat sini...terima kasih kepada pembaca,follower,pengkritik,pengomen dan silent reader...tanpa anda siapa lah saya..hukhuk...!
so sebagai menghargai anda-anda...sara menganjurkan giveaway sebagai tanda menghargai anda semua...sara harap anda semua sentiasa memberi sokongan pada blog yang tak seberapa sara ni ye...thanks semua!


SARARISA 2nd ANNIERSARY!

antara syarat2nya ialah:

~ malaysian blogger
~ add link blog sara ke blog list u all
~ jadilah follower
~ buat entry berkenaan dengan giveaway dan blog sara
~ copy gambar diatas dan pastekan di entry u all jgn lupa link back ke blog sara
~ tinggalkan komen di entry ini sahaja
~ komen di chat box,email atau sms tidak akan dilayan
~ tarikh tutup penyertaan ialah pada 17 oct 2010,jam 5ptg dan pemenang akan di umumkan selewat2nya 19 0ct 2010

hadiahnya ialah berupa barangan kecantikan dan penjagaan diri.bernilai rm100++
1.intimate wash dr gifarrine
2.deodoran
3.hand lotion
4.sabun brand l'occitane
5. 3 x lipgloss dr in 2 it
6.miniature tresone by lancome
7.eyeshadow 8 colors by giffarine
semua barangan ini adalah original ye tak main ciplak2 punya...
JGN LUPA KLIK IKLAN NUFF SAYA!!! (hehehehhe)

ok..senang je kan syarat2nya... so sudi2 lah join giveaway yang tak seberapa ini...



SENARAI NAMA PESERTA (sara tulis nama yg tertera dlm komen box ye...bukan nama blog,sbb takut sara yg keliru...hehehe)


1.ekinsyikin
2.jieda
3.lynn'azlina
4.miza yusof
5.ctnurkhijah
6.xi da ya
7.tiefazatie
8.akma
9.mimipeony
10.akmafaizal
11.muffins jue
12.nabyhah
13.suzie rahman
14.ayu arjuna bigoshh
15.mumun si missrivebell
16.haszuraidah ishak
17.siti nurhanim
18.kopoklekor
19.-ney ezzo-
20.shidasyakirin
21.cik anna
22.zaikulim
23.muslimah vouge
24.cute mum
25.najihah sahami
26.sall
27.nadyacraft
28.nur
29.imanmom
30.chikako pinky
31.nurQistina
32.anitadahahs kefele
33.tunoor73
34.kakngah
35..-lonelyna-
36.raihan
37.teratak nur kaseh
38.nanie
39.miss zymah
40.fatin a.k.a aten
41.KSWSK
42..insyeera;shieera
43.nu'nu safia
44.mama zharfan
45.azie/monik
46.kak yong
47.suzie
48.zurazari
49.aanie
50.-dyahaha-
51.nanie
52.asknieAlias
53.farahana
54.hafizah_ismail
55.yong_liza
56.Rizziela
57.leily ummi alya husna
58.purple
59.T@sh Sch@
60.vanilla ais
61.cik deany
62.nEa FleriDa
63.nadey
64.Eira
65.EiRa
66.NurSolehah
67.irwani
68.MRS.K
69.yanie
70.Nad @ mamazakwan
71.Iman F
72.BABY (mama amna & Arief)
73.ummu umar
74.mien
75.lisavskhusairi
76.nad
77.zie fauzi
78.iefadesign
79.cik pro
80.keyna
81.^linas^
82.admin
83.secret
84.nina syakina
85.rosilah
86.Qard91
87.erawatie
88.mama Balqis
89.cicakgirl
90.ogy
91.Nik's wifey n mommy
92.lelord
93.syakila
94.miss Anna 2
95.inahassan
96.ayuselalu
97.taufidris
98.munna
99.Huda
100.ibu ayra
101.momma mia
102.segalanya kuterima
103.Fa-zly
104.wmaziati
105.fateen
106.nisa
107.LYA mama ASYA
108.rashita
109.cik jue
110.usharapa!!!
111.ain rusli aka ibu qaisara
112.mama sohayl
113.EiRa
114.mamaRifqy
115.SoFiHB
116.mrs.eady
117.amiey lee
118.cikbedahleser
119.sarah
120.misz honeyz
121.intanku terpilih
122.shu shinju
123.dark sengal
124.DeLaiLa
125.Em's Family
126.juniza
127.inasepi
128.iza cute
129.a t t
130.nana
131.honey

tahniah dan takziah

semalam 10.10.10  menjadi kenangan yg manis dan pahit bg sesetengah org... ramai jugak yg kawen hari tu ye lah nombor cantik tu... tahniah kepada pasangan yg mendirikan rumah tangga...terutama kepada sepupu sara yg berkahwin semalam...sori lah tak dapat balik.. hujung bulan ni nak balik lagi..eheheh

takziah juga kepada keluarga mangsa kemalangan bas ekspress di simpang ampat melaka.... kesiannya la pada mangsa2...dengr2nya angkat kematian meningkat kepada 14 org..subahanallah...dasyatnya...
sama2 lah kita berdoa agar kita dan keluarga kita dijauhkan dari musibah seperti ini...

kenapa??!

alhamdulillah semuanya dah selesai... ok pada yg bertanya kenapa sara buang tahi lalat tu... jawapannya ialah sebab masa raya puasa hari tu tahi lalat sara kena infection...so dia jadi mcm jerawat tu membengkak,sakit lerr...keluar nanah n darah...bila balik ke melaka sara set appoiment dengan pakar kulit,doktor tu cakap setakat yg dia tengok ni ok je cuma tahi lalat sara jenis membesar..dan dia akan besar lagi dan lagi... so doktor tu nasihatkan buang saja,sbb kalau tunggu besar then parut pun besar jugak... lagipun sbb dah pernah kena infection...sbg langkah bejaga2 sahaja sbb itu adalah simptom2 barah kulit... so bila buang tahi lalat tu dia boleh la hantar sample ke lab utk ujian lain2.. (harap tak de pape lah ye kan...result tak keluar lagi ni...huhuhu)

hari jumaat tu pagi2 lagi dah tercongok kat klinik tu dr kul 9 sampai la kul 11pg baru la budak dia cakap..kak katil tak de kena tunggu petang ler kalau cam tu...alahai kalau cakap awal2 kan senang boleh la kitaorg gi makan dulu..dlm kul 3 dtg balik dpt la bilik,duduk kejap dlm kul 4.30 dokter suntik ubat bius...sakitnya tuhan je yg tahu MySpace
pas kena bius misi bagi plak pil kaler biru..pas makan ni awak rasa 'rileks' dgn kata lain 'lalok'..hahaha MySpace





ni baru pas makan ubat la nih... 'rileks' je...hahahaha
masa ni aman dah balik sbb adam dah ngamuk2 nak balik...huhuhu...tak pe lah kesian kat adam..seharian kena tinggal...
dlm setengah jam cam tu barulah dokter panggil utk procedur... kejap je dia wat...sambil2 sembang je...ekeke...ingat nak suh misi amik gambo tp aku kan tengah 'rileks'..lupa segala...hahaha..dah siap2 baring tu br tanya dokter boleh amik gambo tak...then dokter tu tak bagi sbb takut hilang tumpuan...katanya ni fine job...tak leh hilang tumpuan nanti muka u jadi parut...huhuhu gerun plak mendengarkannya...redha je la kan..kalau tak kang jadi cam muka lanun plak aku..ekekeke

pas procedur...tengak 'rileks' lagi..masa nih org suh wat apa aku wat je...hahaha... misi hantar aku ke bilik pastu dia cakap tido ye...ehehe...terus aku tido...sedar2 aman sampai dlm kul 8mlm...

lepas makan mee goreng n kebab seketul..hehehe
esoknya dah boleh balik... tp plaster still kena tampal sampai minggu depan...
minggu depan sekali lagi appoiment nak buka jahitan...adeii gerun gerun

budak2 ni apa tau...janji seronok duk lompat2 kat katil mami...ekekek



nih la rupanya ehehe...sikit je sangat...dlm 0.8mm gitu... tp kadang2 tu still la rasa menyucuk2 tu
ni plak duk tahan je rasa gatal..ke sbb mkn KFC ye?? adeii... jgn la berparut....huhuhu

nota kaki: kawan2 jgn lupa klik2 nuff sara ye...sian sara nak beli mesin jahit nih MySpace

amik perhatian...

salam kawan2 semua... pagi ni sara bru bersiap2 nak ke hospital..appoiment dengan pakar kulit... hari ni sara akan wat minor operation..utk buang tahi lalat di muka sara...(bukan suka2 tau..ni atas nasihat dokter)
jadi pada yg join giveaway tu sara akan update nama2 secepat mungkin ya..sila pastikan semua syarat adalah cukup... n 1 profile 1 penyertaan shaja ye... komen anda akan diapprove bila sara bole bertenet...hehehe...bukan komen anda hilang ye...so hantar sekali komen dah cukup..tak payah banyak2....huhuhuhu...
terima kasih semua!

TOPSYTURVYMUM giveaway!!

TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!


INI HADIAHNYERR..

TENG TENG TENG!












Syarat-syarat penyertaan:

1. Anda adalah seorang blogger. (InshaAllah lain kali aku buat lucky draw utk blogger dan reader pulak ye)
 ~ ye saya mmg blogger tegar...

 
2. Beralamat/mempunyai alamat di Malaysia.(Bermakna yang berada di luar negara juga boleh menyertai kalau ada alamat di Malaysia.) 
~ ye sudah tentu saya ada alamat m'sia

3. Penyertaan mesti dibuat di dalam bentuk entry secara STICKY POST(Tutorial utk sticky post klik SINI) di blog anda. Caranya, copy je la entry ni.(1 profile cuma layak masuk satu penyertaan sahaja.)
~ ok sudah buat

4. Setelah siap buat entry, sila hantar link penyertaan anda di ruangan komen entry ini. (Nanti aku masukkan link blog anda kat entry ni)
~done!!

5. Tarikh tutupnya adalah bila-bila masa sahaja dalam minggu ni(Sebelum Isnin depan 04/10/2010). Aku akan buat entry kalau dah tutup. Bila dah tutup, maka boleh hilangkan sticky post tu.

6. Pemenang akan dipilih DI SINI.
so kepada kawan2 tu sila la join g/a ni...senang bangat syarat2nya...hadiah lumayan....!! sila ke sini utk join
harap2 aku menang ler kan..aminn!!



udang galah

semalam adik ipar sara anis bg udang galah hasil tangkapan dia n suaminya... heheh hobi baru dia ialah pancing udang..penuh peti dia dengan udang galah je...huhuhu...so semalam dia bagi la skit... hari ni sara wat udang butter je la tapi sara tambah sedikit serbuk kari...utk makan malam

tengahari tadi sara n aman pergi makan kat restoran nama pecal lele... katanya yg pertama dia melaka... menu dia tak banyak set pun dan kami try set pecal lele ni.. bg sara dah masuk kategori sedap dah ni...tp mr.hubby cakap markah 6/10 je sbb dia pernah makan lagi sedap...huhuhu...sampai hati...
 nasi dia masak mcm nasi ayam tu,ikan keli goreng rempah,sup pun berempah,tauhu n tempe goreng..paling sedap sambal belacan dia...pehhh sedap!!

adam pas kena marah..terus statik cam tu selama 10 minit...wakakaka...tak tahu mana plak datang peel cam ni..asal kena marah or merajuk mesti statik cam tu...org cucuk idung ke,cucuk telinga ke dia wat derk je...
sup dia mmg sedap...ehehehe

weken lepas yang bz....

sabtu lepas kami ke rumah mak long di puchong kerana menghadiri majlis perkahwinan kak dida (sepupu aman),dlm kul 10 gerak dr kajang (mlm nya tu kami tido kat kajang), dlm kul 2 plak kami ke rumah abang man kat puchong jgak (2 pupu kot ngan aman) utk majlis rumah terbuka...pastu baru gerak ke rumah anis..lepak kat sana sampai malam...

adam yg kepenatan + dah ngantuk tapi gagahkan jugak lawan mata tak mo tido...hehehe

kat rumah anis kami sempat la celebrate b'day mak mlm tu...alhamdulillah semua ada abe adi sefamily,aman sefamily,anis n hubby,iwan n isteri dan kak a'
mlm tu plak makan spagetti... perghh hari tu mkn je tak berenti...huhuhu (kek durian dr secret resepi tu mmg best giler!!)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...