kelikkk la saya pelisss!!

apa ada dengan 2012?

salam, update laju-laju ketika si kecik n masih dalam mood nak golek2... saja nak amik date akhir tahun konon2 nak wat summary,

feb ~ pindah rumah baru
march ~ adik kawen
april ~ pregnant
sept ~ family day
november ~ kereta baru,arissa pelajar cemerlang
dicember ~ mr.hubby kerja baru, bersalin,berpantang

ni la ringkasanya untuk tahun 2012 ini... tahun 2013 akan menyaksikan perubahan besar jugak dalam jadual harian sara yg selama ni lepak2 goyang kaki je kat rumah... dengan arissa n adam dah sekolah,aiman makin membesar,en.suami kerja jauh...oh even more crazy life! sara tak sabar nak tengok aiman membesar,adam lebih berdikari n arissa lebih bertanggungjawab... dan saya sara berharap dan berdoa sangat2 supaya sara sentiasa lebih sabar melayani kerenah mereka ini!

AZAM SARA UTK TAHUN 2013

1.sejak raya puasa lepas sara dah jarang memasak kat rumah,jadi tahun 2013 sara berharap dapat luangkan masa memasak utk suami n anak2,makan berjemaah dan jugak luangkan masa utk arissa n adam belajar... lebih strict dengan jadual belajar (tak mau banyak masa tengok tv dah)...
2. solat berjemaah dengan anak2
3.bila aiman dah boleh makan,sara nak prepare healthy food utk dia (nak kurangkan bg nestum)
4.lebih gigih cari peluang biz (since tahun ni sale sangat merudum!)
5.lebih rajin update blog :P


sebelum terlupa, hari ni dah 31 hari dah aiman mikail... lambatnya rasa masa berlalu nak habiskan pantang ni..rabu ni baru nak gi cucuk sebulan,harap2 semuanay ok ok saja !

lastly, selamat tahun baru kepada semua pembaca,followers,kawan2 dekat atau jauh..semoga tahun depan membawa kita lebih keberkatan,lebih baik dr tahun ini dan seterusnya :)

salam sayang,
sararisa ghazali
31 dec 2012

Aiman mikail

hari ni hari ke 12, masih lagi dalam pantang, alhamdulillah dah ada mood skit2 nak update...nak cerita tentang kelahiran si bucuk kesayang nih...nanti lupa pulak detail2 kalau dah lama sangat kan

30 nov 2012 (jumaat)
pagi tu masih ok bertenaga,kemas rumah,sapu n mop... mak mertua dan anak buah datang sejak hari rabu lagi, makan pagi pun dah lambat so tengah hari tu makan simple2 je.. en.suami kata mlm tak payah masak sbb nak bawak mak gi makan kat restoran baba nyonya, so petang tu goreng cekodok je lah..masa duk goreng2 tu dah rasa cam sakit2 pinggang n tak larat nak berdiri lama,duk cakap dlm hati,rasanya cam lain mcm...tp wat biasa je lah sbb selalu sangat contraction 2minggu last ni..

8 mlm keluar makan,mlm tu makan dengan selerenya..habis jugak la nasi sepinggan siap ngan pai tee n semangkuk cendol lagi hehehe... balik rumah dlm pukul 9.30mlm terus masuk bilik,nak kata mengantuk tak jugak tp rasa mcm penat n nak baring2...tukar baju tidur,semayang sume2 baring dan terlelap...tersedar bila adam masuk nak tido tu,sara bangun buang air then tido balik. tengah sedap2 tidur tu masa nak pusing tu sara rasa ada air terkeluar,cepat2 bangun dr katil (kot terbasahkan tilam...satu keja pulak nak jemur kan berat oooo), terus masuk toilet n tunggu kat situ tp tak de pulak air keluar ke meleleh ke,rasa nak buang air kecil plak,masa tu rasa cam eh banyak plak air kencing ni,bila dah basuh na bagun nak flash tu nampak darak ketul2,bila nampak darah banyak cam tu panik la plak...sebelum ni tak pernah keluar darah cam tu...cepat2 panggil mr.hubby masa tu tengah layan movie kat bawah... so dia suruh siap2 sementara dia nak solat isya'... turun bawah masukkan air dlm termos n mr.hubby kejutkan mak...

1 dec 2012
 dalam kul 1.30pg sampai hospital, register,tukar baju,chek iar kencing,blood preasure,pastu kena interview mcm2 sbb sara tak de buku merah tu kan..since sara chek up kat klinik swasta...sib baik semua lengkap! kalau tak satu hal plak nak menjawabnya! dlm kul 3pg cam tu barulah dokter (pelatih kot) panggil utk scan n chek bukaan jalan... masa tu baru 3cm katanya..ok lah 3cm tak sakit sangat leh rilek2 lagi sakit biasa2 je,tunggu punya tunggu sampai kul 5.30pg tak de rasa apa...en.suami nak balik umah sekejap semayang n mandi... so ok lah sara tak kisah sbb tak rasa sakit time ni.

dlm kul 7pg en.suami datang bawak sarapan,tp tak selera sangat nak makan sbb masa tu dah start contraction 20minit sekali. tunggu dan tunggu lagi,tak silap sara ada 4 org yg kes mcm sara,(kes sakit tapi jalan tak buka,dah berganti syif dah pun huhuh), dlm kul 11 pg chek jln lagi pun 3cm jugak tp sakit dah makin kerap dlm 10minit sekali... pukul 2ptg baru lah doktor panggil nak pasang jarum,tp sbb contraction makin kerap dokter chek jln jugak,still 3cm...masa tu mmg dah down gile rasa... rasa stress yg teramat sangat...kul 4 ptg pun chek lagi still 3cm... kakak ipar call masa tu mmg tak leh cakap dah,menangis je huhuhu...pastu mintak dokter induce sbb dah tak tahan la sakit + penat...tp tau saja lah spital gomen kan mana dia nak bagi induce! kena wat ctg balik n masa tu dokter perasa ada sekali jantung baby drop,masa tu mmg sedih n risau yg amat rasanya...sekali lagi mintak induce,pun diorg tak berani nak bg.

en.suami sampai bawak minum petang,makan pau n minum milo,pastu nurse panggil n nak bg ubat tahan sakit...pastu tertido sbb ubat tu wat kita ngantuk,sara suh en.suami balik dulu sbb sara nak tido n sara tau dia pun penat....sedar pn mamai2 je ubat tu...mmg lalok dibuatnya... dah hilang pening2 dlm kul 8mlm kot...en.hubby dah sampai jmpa dia kejap... tp sakit makin kerap dan lama...cakap ngan en.suami nak gi baring balik la..pening,bila baring2 tu contraction makin lama plak so panggil nurse n suh chek jln... nurse tu cakap rasanya dlm 6cm dah ni kot...sbb tak sure panggil dokter,chek lagi n dokter cakap 6cm ++ dah ok leh amik baju baby n kita hantar labor room...masa tu rasa happy sangat2 walapun takut kan ades bercampur2 perasaan tak boleh nak discribe. call en suami n bg tau dia nak masuk labour room,sempat jumpa kejap je pastu terus masuk.

dapat bilik no.9, nun jauh dihujung sana biliknya hehehe.. sementara nurse siapkan katil sara ke bilik air,pastu baring2 kat katil,sambil2 kena seluk lagi 2 kali,pastu datang dokter (pelatih jugak rasanya) katanya nak clearkan pundi kencing,masa masukkan tiub tu mmg sakit yg amat la,tak tau cemana dia buat,(dulu pernah pakai tiub utk kencing tp tak de rasa sakit cam ni pun..adehh!) pastu nak pecahkan ketuban,tp katanya ketuban awak dah tak de..aikk bila masa pulak ketuban tu keluar ek? ke masa kita keluar masuk toilet kot??,tp sara cakap dokter rasa nak kencing la,dokter tu cakap aikk saya dah clearkan pundi kencing awak,nurse tu cakap tak pe lepas je rasanya ketuban kot??!! dah tak tahan sangat sara lepas jela kat atas katil tu...bowl  pun tak bagi :P...tengok jlm dlm kul 10mlm dah time tu.sementara nurse duk pasang ctg tu contraction makin kuat n lama,berpeluh2 dibuatnya. ada lah dlm 3-4 kali contraction,nurse pelatih tu panggil nurse senior n sara dengar dia cakap jantung baby drop 2 kali. so yg senior tu suruh sara mengiring belah kiri,n bila ada contraction lagi dia suruh sara push mcm nak berak katanya... tp mmg masa cotraction tu dah rasa nak push...cuma nurse pelatih tu cakap tak cukup 10cm lagi...dlm 3kali contraction n push dah rasa kepala baby bergerak turun, terjerit2 kat nurse tu cakap baby dah nak keluar...dan dan dia suruh tunggu...eiii ingat cam tahan berak ke??!!! berlari2 4-5org nurse datang n pegang kaki sara n suruh push... rasanya sara pun tak duduk ngan betul pun tp push la jugak sbb dah tak tahan kan..

jam 11.07mlm keluar la baby,lega sesangat rasanya,sambil2 nurse duk bersihkan baby rasa rileks je,n masa baby duk atas dada (baby siap kwncing lagi :P) dah boleh sembang2 ngan nurse. tp pastu nurse tu cakap ada uri tak lengkap means ada yg tertinggal so dia kena seluk...acara seluk menyeluk tu mmg ngeri kalau ingat2 balik... mmg lama...tak puas hati dia pi panggil lagi nurse lain..datang nurse yg berbadan besar pegang perut sara n goyang2 pastu seluk,goyang2 pastu seluk dlm 4-5 kali mmg meraung la dibuatnya,sakit lebih dr sakit bersalin!!!!! dlm 4 org kot duk seluk2 tu sampai sara trauma,pas seluk2 dokter datang n scan,bila dah clear baru la proses menjahit.... bius blom jalan lagi dah jahitkan mmg sakit la,kaki dah tak le nak tegak dah,badan dah bisa2,selesai menjahit korek lagi keluarkan darah beku pastu barulah nurse datang bersihkan darah2 n tukar kain baju. terlelap la kejap sbb dah penat sangat,sedar tak sedar nurse datang bg susu pastu lelap balik..sedar lagi dokter cakap nak last chek takut ada darah lagi..korek lagi,masa tu siap mintak ampunn bagai dah..sbb tak sanggup dah...sib baik la dokter pelatih...dia kesian kot,...wat slow2 je tp still sakit la!!!!

baby masuk n bagi susu,pastu siap2 nak keluar dah...masa tu dah dlm kul 3.30pg...alhamdulillah semua selesai,masuk wad..baby pun dah berak! bersihkan baby,gi toilet,tukar pad,tukar kain leh rehat2 dah...en.suami pn balik dlm kul 4pg dah...alhamdulillah baby pun tak meragam mlm tu sbb tido sebelah sara bukan kat dlm bekas dia tu, 2-3 kali je bangun susu,leh tido ngan aman! :)

esoknya pukul 5ptg dah boleh balik rumah...yahooo!

                                                    Aiman Mikail day 1

12.12.12

Rasanya ramai yg suka dengan date ni... bg sara pulak ada apa dengan date ni? errmmm........... alhamdulillah date ni mr.hubby mula bertugas ditempat baru...alhamdulillah sangat2 tahun 2012 ni membawa rezeki yg tak putus... dapat rumah baru,kereta baru,kerja baru dan baby baru... alhamdulillah syukur sangat2 dengan limpah kurniaNya...tak lupa kesihatan yg baik juga (walaupun on off masa preggy...)

bermula hari ni en.suami kena keluar awal utk ke tempat kerja, paling2 pun pukul 6.30pg dah keluar...eh sedih pulak rasa pagi tadi...bila mana anak2 masih nyenyak tidur si ayah dah keluar nak cari rezeki.... kena drive 1jam lebih jugak, hati ni risau je sbb jauh kan,kena plak bawak viva je...oh hati mana tak tenang... plan asalnya nak sewa bilik,balik 2-3 hari sekali,tp sbb awal2 ni sara masih dalam pantang so en.suami sanggup lah berulang alik ke tempat kerja,risau nak tinggal katanya..terima kasihlah en.suami yg sangat2 prihatin...ye lah dengan baby baru,dengan adam yg semakin menakal,ohh sangat mencabar rasanya!!

sara pun terpaksa jugak lah belajar berdikari, bila sekolah dah buka nanti tugas ambil n hantar anak2 terpaksa la sara yg buat,dengan baby lagi oohh sangat la penat...tp sara selalu cakap pada diri sendiri 8 tahun kawin,8 tahun la aku duk goyang kaki je... so kali ni kena la berkorban skit,sabar lah sikit lagi insyaAllah ada rezeki lagi boleh cari rumah dekat2 tenpat kerja en.suami kat sana, pas ni kalau en.suami nak jadi wekend hsband terpaksa lah redha,belajar handle anak2 sorang2 huhuhu...sedihnya rasa... !

ahli keluarga baru saya!




oh bukan..bukan.... baby saya belum keluar lagi hehehe...masih lagi berseronok2 dlm perut...ahli keluarga yg sara maksudkan ialah kereta baru hadiah dr en.suami utk sara ... kira ahli keluarga la jugak ye sbb kita kena bg dia makan,kena jaga n kena gi klinik kalau sakit kan??...alhamdulillah en.suami dengan murah hatinya hadiakan sara kereta comel ni dengan syarat tahun depan tugas anta n amik anak2 sekolah sara kena wat...huuhuhu,tak pe lah bersyarat ke tak janji dapat hadiah kan... lalala....so tahun depan naik pangkat la jadi mak supir,huhu dengan baby lagi anta amik arissa n adam lagi...mesti penat berganda!! adeiii..... redha je lah  ^_^





37 minggu

akhirnya dah nak sampai ke garisan penamat...hehehe hari ni genap 37 minggu,letih,penat,sakit pinggang,heart burn,sume ada... balik dr regular chek up hari ni... doktor cakap berap baby lebih kurang 3.4kg sekarang....huhu takutnya kalau besar sangat, tak tahu la larat ke tak nak push nanti..harap2 bersalin dlm minggu ni jugak...kalau makin lama makin besar la baby nmpaknya.... Alhamdulillah semua sihat,kandungan gula,darah tinggi sume tak de,heart beat baby pun ok.so sekarang cuma tunggu masa saja...

kali ni bersalin kat melaka,mama akan datang ke melaka 3 dec nanti dengan arissa. Arissa balik kampung cuti deepavali hari tu,mr.hubby gi hantar...saje je nak suh dia habiskan masa ngan mama tok n papa tok kat sana sambil2 belajar ngaji n semayang.kalau duk umah ni tv je lah 24jam....huhuhu....
persiapan brg2 baby semua dah siap,sekarang nak prepare fizikal dan mental je lah... ermm... kawan2 doakan sara selamat semuanya ye...

aku bangga!

semalam walaupun tak larat gagahkan jugak pergi ke majlis anugerah kecermelangan kat sekolah arissa...beriya2 dia suruh mami pegi...asik ayah je pegi... so walaupun tak larat pegi la jugak,berpeluh2 tunggu majlis tu mula.. huhuhuu.... alhamdulillah arissa dapat 3 anugerah hari tu, anugerah tebaik mata pelajaran jawi,anugerah anjakan paradigma,anugerah kecermelangan keseluruhan... walaupun baru darjah 2 rasa cam terharu pulak tengok pencapaian dia..ye lah dari darjah satu uhari tu meraung2 tak mau pergi sekolahkan..ngan malas baca buku n buat homework kat umahnya...hari2 la kena marah ngan mami kan.ekekeke.... sebolehnya sara tak paksa anak2 ngadap buku,tp at least dlm sehari tu setengah jam pun jadilah kan dr tak tengok buku langsung

arissa mmg cepat tangkap pape yg dia baca,mudah faham n mudah ingat kecuali matematik sedikit lemah adoii mcm mami lah!!





yg ni pulak kertas periksa adam... dapat 4A 1B,ok lah 4 tahun dah boleh baca dan tulis nama sendiri... bila dah start boleh baca ni baru nampak dia minat nak menulis dan mewarna...kalau dulu nak tengok buku pun tak nak... kalau beli majalah buat tak tahu je or tengok gambar...sekarang dia rasa nak tahu majalah tu cerita apa n dia akan mintak kakak arissa bacakan...sekarang sara banyak beli buku warna n gambar yg sambung titik2 tu sbb nak latih tangan dia,tahun depan kan dah nak sekolah huhuhuhu....

over tak?

hari ni rasa nak kemas beg hospital... so dengan semangatnya kemas2 beg hospital baby..bag mummy je belum lagi tak tau nak masuk kan apa ye..hehehe dah lupa dah... kemas punya kemas baru pasan, eh banyak la pulak rompers2 ni ek... tk pe lah sib baik sume 6m ke atas...yg kecik2 tak banyak..baby kan cepat besar... tak sabar plak rasanya kan bila dah sarat2 cam gini...

dah 2 malam sara tak leh tido dengan lena akibat batuk2 yg teruk...rasanya cam sekali batuk tu sekali push baby huhuhu.... tatau pesal teruk sangat... dah 2 malam hubby tido tak lena sbb sara tak bagi buka air cond,pastu duk batuk2 sebelah dia...hehehehe... hari ni pun terpaksa la dia masuk lambat tak tahan ngantuk...pas solat subuh sambung tido balik kekekeke... ubat batuk dr klinik pun cam tak berkesan je... berpeluh2 setiap kali batuk... terkencing2 kadang2... dah la kena bangun buang air,bangun sbb batuk2...sudahnya mmg tak leh tido... ohh cepat la baby keluar dah tak sanggup rasanya...huhuhuhu...

saya ialah ikan paus!


semalam pergi klinik untuk regular chek up.. dlm masa 2 minggu naik 1.5kg... huhuhu..penangan ais krim hari2 lah tu... dapat plak batuk2..padan muka! dlm kencing pn ada gula skit so kena minum air kosong banyak2...risaunya takut baby jadi besar.... baca dlm majalah pa&ma terbaru kata baby besar ada risiko jugak...huhuhu...
pas ni kena control makan...tak mo makan aiskrim lagi..tp balik dr klinik mr.hubby beli abc plak..adess!

adik adam

petang tadi gi regular chek up..alhamdulillah semuanya ok berat pun naik biasa2 sahaja..skang dah 69.5kg huhuhu...haruslah masa pantang nanti kena pantang sungguh2...(harap2 jgn pantang nampak dah hehehe) berat baby lebih kurang 2.3kg...huhu patutlah berat,skang dah 31 week...kepala pun dah pusing kebawah...tp tak turun lagi,doktor cakap insyaAllah dia dah tak pusing keatas lagi dah since dah tak cukup air nak berenang hehehe...alhamdulillah akan bersalin normal la hendaknya....n sekali lagi dokter comfirmkan kali ni mmg boboi boy...suka lah adam nanti..lagi pun dia mmg exited...asal gi kat baju2 baby mesti cari bj boy utk adik dia... kalau nampak mami pegang baju girl,adam akan cakap "mami kan boy..ni baju fonfuan lah" hehehe...tak paham2 lagi mami ko nih ngidam betul baju baby girl yg comel2 tuh...adesss!! tak pe lah syukur alhamdulillah lelaki ke perempuan ke asal sihat sudah la....

rindu yg menyapa...

duk godek2 external h/disk... tiba2 terjumpa clip ni..rindunya time diorg kecik2 dulu...cakpa apa suruh apa mesti ikut je...skang dah besar banyak betul diorg punya kerenah yg memeningkan kepala... bikin naik darah je heheheehe... rindukan time ni tembam2 nak picit2 je selalu...bila dah besar baby fat dah makin kurang kadang2 kita nak cium pun diorg tak kasi dah...ermm...tu lah org kata time kecik2 ni la kita kena hargai bila diorg wat kita penat ke wat kita marah ke wat kita pening ke..masa tu cepat je berlalu..jap lagi bila sume dah duk jauh lagi la kita rindu kan...aisshh apa makcik melalut malam2 nih...tp tu lah rindu sangat...so hargai lah masa bersama2 anak kita...ermmm

entry basi

cuti hari m'sia yg lepas kami buat family day,dengan family belah mr.hubby.dekat je..kali ni lokasi kat pengkalan balak...biasanya acara ni buat bulan december tp diawalkan atas beberapa sebab..salah satunya sara dah bersalin kot masa tu hehehehe... alhamdulillah 3 hari 2 malam kat sana cukup seronok walaupun mcm biasalah penat sbb kena masak sendiri kan... huhuhh... tahun depa decide nak wat free n easy trip tak mo masak2 lagi dah...tak tahu la menjadi ke tak since mak mertua sara suka masak sendiri,lebih jimat katanya... masalahnya masing2 mcm malas n penat n sibuk nak berehat2 je kan...ermm... tengoklah cemana..






sibuk main air je...sorang2 sampai rentung dah aku tengok..hahaha

breakfast dulu!

BBQ


ye inilah saya semasa 28weeks... segala2nya bosa dah masuk 7 bulan ni everything is big baby,butt,belly,boobs and bladder!! hhuhuu...

hari selasa selepas tu sara pergi klinik buat MGTT and alhamdulillah 2 hari lepas tu klinik call cakap result clear... ok lah kan..pas tu en.hubby ajak gi tengok wayang plak since budak2 dah sekolah...bila lagi nak gi dating kan...lama dah tak gi tengok wayang berdua2an... hehehe,kami tengok citer resident evil..ok lah citer tu awal2 lagi dah terkejut2 kan hahaha.. pastu zombie kali ni bukan typical zombie...biasanya zombie jalan lambat2 kan..tp zombie kali ni aggresif mmg terhenti la nafas sara kalau tengok adengan kejar2 tu...eh org cakap time peknen tak elok tengok citer tekejut2 kan... hehehe..

da alang2 update entry ni, just nak bagi tahu yg sabtu lepas umah dah dapat strymix yahoo..laju la skit kan.. dan2 tu jugak aku download running man yg termiss ari tu..tak de la banyak 6 episode je missnya... pas ni leh layan kdrama yahoo!!


27 weeks

Alhamdulillah, sara dah cecah 27 weeks... semalam pergi chek up timbangan dah cecah 68kg...heeee...po nak buat kan..tp ok lah tak de lah naik mendadak... insyaAllah minggu depan kena pergi lagi untuk mgtt dan amik suntikan apa tah lupa plak...persiapan pun dah 50% siap kecuali bilik untik berpantang nanti belum dikemas sepeunhnya...kemas skit2 je tak larat lah rasanya..nak2 sejak akhir2 ni asik mengantuk je kerjanya...tinggal nak keluarkan katil baby dr stor,yg ni kena tunggu mr.hubby lah yg buat..tak larat nak seret katil yg berat tu..hujung minggu ni pulak ada family day dengan keluarga hubby,acara tahunan yg kami,cuma tahun ni awal skit memandangkan bulan 12 nanti sara dah bersalin n adik ipar sara pun dah sarat masa tu.

jumaat ni ada baby fair kat mitc..harap2 sempat lah nak pergi sana dengan mr.hubby sbb weken tu dah gi family day,sebab hari lain dah tak sempat dah ,baby fair ni cuma 3 hari je...huhuhu...

naik basikal laju-laju

malam tadi mr.hubby ajak pegi tengok wayang..so kami siap2 ke gsc jusco bandaraya melaka...sebelum tu dinner dulu kat vivo ...wah bestnya pasta dia...leh repeat lagi nampaknya..harga pun takde la mahal sangat.. amik show kul 10.30mlm...citernya takde la best sesangat tp boleh la layan tak boring. dalam kul 12.45 dh sampai umah..terus masuk titon..penat eh.... tp ada hatinya nak keluar memalam kan hehehe..

sekarnag sara dah masuk 3rd trimester,so terasa sesangat kepenatan tu...pergerakan pun rasa terbatas je..nak menyapu ruang tamu pun naik semput,tido mlm pun berpeluh2 kadang2 tak pakai selimut pun walaupun air cond sampai ke pagi...tp sara rasa preggnant kali ni lain skit sbb selera makan sara tak serancak dulu,masuk hari ni dah seminggu sara tak makan nasi..duk makan menda mengarut je,sara suka makan buah n masak yg simple2 mcm lempeng,potato pan cake, roti n sekut,,,tu je lah yg sara makan...jgn time nak push baby tak de tenaga sudah la ye...huhuhu..risaunya...

oh my raya!


salam, tak tahu dr mana nak mulakan sebb dah lama sangat tak update blog ni... sebulan berpuasa mmg tak lalu langsung nak update blog,tampah2 kejap baik kejap tak baik... angin mak-mak yong la kot ni ye...maaf lah hehehehe...

Alhamdulillah tahun ni kami sekeluarga beraya di kota bharu kelantan... gerak balik hari rabu (15 ogos) mlm ke kl dulu... bermalam di rumah kakak ipar..sbb esok kami sama2 gerak balik.
khamis gerak balik tp balik ikut k.terengganu n singgah bermalam di marang 1 malam... jumaatnya barulah sampai kat kota bharu dlm kul 12.30 tghari... sempat berbuka puasa dengan ayah mertua,mlmnya barulah balik umah sara akt pcb n berbuka kat sana plak.. 




pagi raya selepas balik dr semayang raya..muka lapar lah ni




anak dara

my hensem boy siap bersamping n berkasut bagai tp kasut baru pakai dlm umah je... keluar jalan2 pakai kasut lama,kasut baru pakai kat tangan...wakakaka

with my papa,mama n lil dongseng... adik lelaki tak balik lagi time nih sbb beraya belah mertua dulu,raya ke 4 baru lah dia sampai...so tak sempat jumpa.


jubah dari hazel butik... nampak tak perut?? tak nampak kan?? hehehe... masa ni baru 24minggu... yey!!!

raya ke 4 kami gerak balik,tp bukan terus balik melaka... dr kb ke penang dulu 1 mlm,pastu ke ipoh 1 mlm,pastu kl 1 mlm... barulah balik melaka... penat tak yah cakap la..walaupun bukan sara yg drive,tp dlm keadaan mcm ni duduk pun boleh penat kan?? huhuhuhu... mkn time raya pun tak beriya sangat sbb sara mcm tak de selera sangat...setakat jamah2 je apa ada depan mata...ermmm
lupa plak nak update pasal pregnancy ni,sebelum balik raya ri tu wat monthly chek up, just naik 1 kg je bulan ni... ok la kan..kata posa...hahaha (walaupun banyak hari jugak den kantoi tak le posa...sbb muntah2,perut masuk angin..tak tahan...huhuhuhu)

tu jelah kisah raya saya... tak de nak snap2 gambo banyak2... (den sogan lah nak snap2 gambo time makan,snap gambo makan2)...


kalau dah namanya suri rumah!

sekarang ni amat penat nak buat kerja rumah,nak menyapu dan mengemop pun termengah2,tapi ada satu yg sara nak kongsi dengan mommy2 yg bz... scotch brite!!! yey!!! biasanya sara pakai penyapu traditional tu n lepas tu baru lah mop but sekarang thanks to scotch brite quick sweeper... kerja menyapu n mop jadi lebih mudah n lebih cepat... just basahkan bahagian hijau gelap tu lekatkan balik kat batang dia n zoommm!!! mop n sapu dlm satu masa....yey!! paling besat sbb dia boleh reach bahagian bawah sofa,bawah katil n bawah almari very the easy!! n yg paling suka bila kering takde kesan air kat lantai tu,biasanya kalau pakai mop yg traditional akan tinggal kesan air kat lantai bila kering kan,so lantai akan nampak tak berkilat, bagi yg rasa mengemop tu kerja paling susah nak buat pasni tak lagi dgn produk ni,hari2 leh mop lantai!! lagi2 yg ada anak kecik yg tengah meniarap or merangkak or yg selalu tumpahkan makannan or susu...hehehehe


pas ni mesti korang kata dah takde cerita kot minah ni...hehehe!!

our lil sunshine


semalam pergi chek up, alhamdulillah semuanya baik2..gatal2 pun dah beransur hilang,kadang2 ada jugak la...yg tinggal parut2 yg sungguh annoying ini...huhuhu...
sekarang ni yg mabuk2 tu ada lagi skit2,rasanya biasalah kalau perut masuk angin mesti pas makan nak keluar balik kan... n satu lagi habit terbaru sara rasa mengantuk sepanjang hari..caya tak bagun pagi pas budak2 gi sekolah,pas mandi breakfast,masukkan kain dlm mesin basuh,or layan fb jap, sara sambung tido sampai kul 11 or 12..bangun siapkan makan tengahari,makan layan internet ke kejap,pastu tido...malam kul 9 dah tido...huhuhu banyaknya tido... tp mata ni mmg tak leh tahan...rasa cam melekat je...badan pun lesu je rasa...dan lagi satu semalam dokter cakap uri sara still kat bawah lagi tu yg buat rasa tak selesa tu...rasa senak pun ada,sakit kat bahagian ari2 pun ada...time naik n turun tangga rasa mengah je... cepat la naik balik uri tu ye..penat nya rasa...

semoga cepat sembuh...

as salam... lamanya tak berupdate...sejak akhir2 ni tak de cerita menarik nak di kongsi,apatah lagi dlm keadaan yg masih mabuk2 tak hilang ni... tido lagi sedap dari update blog..hehehehe... hari jumaat lepas balik kl sbb mak mertua sara wardded kat hospital ampang kerana sakit dlm perut,katanya akan dioperate sbb appandiks.so budak2 ponteng sekolah lah hari tu,balik pagi2 lagi.tinggalkan budak2 kat umah kakak ipar since hospital tu tak le bawak masuk kanak2 bawah 12 tahun. hari sabtu baru lah mak dioperate. duk lepak kat hospital je satu hari tu,mlm tu terus balik melaka sbb hari ahad (hari ni) mr.hubby ada exam. so harap2nya cepatlah sembuh n boleh keluar hospital.

sesambil tu nak ambik peluang nak update pasal gatal2 ni,sekarang ni gatal2 masih ada tp sedikit kurang la berbanding hari tu,malam sudah boleh tido sbb sara cuma ambik ubat untuk malam sahaja...so siangnya tahan la skit gatal2 tukan..sbb sara malas nak makan macam2 jenis ubat time2 cam ni kan... huhuhuhu..
parut tu tak yah cakap la..cuma berharap pas bersalin ni leh gi wat treatment supaya parut2 ni cpat hilang

snow white and the huntsman

lama tak mncul tiba2 muncul dengan entry movie...hehehe balik kampung ari tu so cuti la berblog,berfb,berinternet seketika...saja nak cari ketenangan..chewahh.. padahal malas nak menunggu maxis yg lembab tu... tengahari tadi pergi jumpa pakar kulit scond appmnt. kali ni doktor tukar ubat,antibiotik,dan krim sapu tambah dengan sabun mandi pulak kali ni untuk kegunaan seminggu... harap2 berkesan la kali ni..malasnya nak ulang alik ke klinik..paling haru bila tiap2 malam tak cukup tidur gara2 gatal tiap2 malam...biasanya sara akan bangun pukul 3 pagi mandi,begi tu la duk ulang2 sampai ke subuh baru lah leh tido..tu pun tido2 ayam je... mana nak bangun siapkan b/fast suami lagi... ergghhhh!!! mmg hilang semangat betul lah..tahap keawarasan pun dah tinggal sejengkal je lagi...Ya Allah,Kau tabahkanlah hati ini....
dr klinik terus gi tengok wayang,



reviewnya: agak boring dan slow jer citer ni.. tapi ok lah jalan cerita agak berlainan dari snow white klasik,scene dengan rusa putih tu mmg cantik, tp si kristen stewart dengan muka kejung dia mcm dlm twilight...hehehe boring!! slow...

happy b'day to me n ???

hari ni 18may,b'day saya yg ke30 hehehe... dah tua dah..dah masuk 30 tahun... harapnya tahap pemikiran saya lebih matang seiring dengan umur yg meningkat ni,lebih sabar dan tahu menilai dengan bijak... tak lupa jugak..saja nak bagi tahu saya juga kongsi b'day date dengan taeyang bigbang yahooo...

of kos la dia lagi muda...hehehe hensem kan?? hehehehe...

cemana lagi nak buat??!

semanjak dua menjak ni rasa seronok preggy cam dah hilang, disebabkan sara diserang gatal2 yg serius la bg sara diseluruh badan, dah habis cara dah nak buat,sampai satu tahap dah tak tahan sangat duk garu sara scrub pulak dengan garam... bayangkan la garam kena kat tempat garu tu pedih kan...tp sara tak kisah dah...sbbnya pedihnya cuma 2 minit pastu gatal datang balik... tido malam pn terganggu... pukul 4 pagi dah bangun mandi, guling2 bangun mandi balik,sampai la ke subuh hari...mmg tak tahan...siang harinya mengantuk,kepala weng!!, mood tak menentu,makan tak selera, nak bercakap or berjumpa dengan jiran2 pun malas... nak layan adam lagi malas...rasa nak duduk sorang2 kat umah n bogel je... tak pun berendam dlm bath tub 24jam...
seksanya tuhan je yg tahu, mungkin ramai yg akan kata tak baik mengeluh,tak baik cakap cam tu, tak baik fikir cam tu...tp nak wat cemana...sara pun manusia kan..apa yg sara rasa or sara fikir ini lah yg sara nak kongsi ngan kawan2...klu kawan2 ada idea or petua or pape yg boleh dikongsi... setakat ni sara amik ubat  dr klinik antamin 4mg 3x sehari.tp ubat ni mmg mengantuk..so bila dah boleh tido tu tak de la garu2...bila dah bangun tu garu la balik...huwwaaa!!!
badan dah penuh parut,bengkak2,melecet dll...nak tengok pun tak lalu...nak buka baju depan hubby pun dah naik segan...
Photobucket Photobucket

see ni cuma bahagian lengan n siku... ye pic kedua tu pic siku bukan kepala lutut ye walaupun besar cam gitu... tu baru 20% je, yg lain2 tak yah citer la,...sara sendiri dah tak larat nak garu,tak lalu nak tengok... huh!!

gatal ke gatal-gatal??

malam tadi keluar jalan2 gi jusco, hajat hati nak gi makan kat pizza hut je tp mak aiii ramainya beratur... sah2 servis pun lambat ni... so terus pegi ke papa john,walaupun ramai jugak tp servis cepat...hehehehe... pas makan mr.hubby nak gi sony center plak,sbb m alas nak menapak sara pusing2 je kat bawah,masuk watson cari eubos sensitive shower cream..hajat nak cari yg oil punya tapi dah habis stok pulak.dah desperate sangat amik la jgak.... sejak 2-3 hari ni badan sara naik ruam2,gatal tok sah cerita la dari badan sampai ke muka...huwaaa....so nak try tukar sabun mandi dulu kot2 menjadi,sbb ingat masa pregnant kan adam dulu pun kena jugak cam ni sara pakai eubos shower oil ok je pulak.... harap2 ok la kan... nak kenduri ni,tak best la duk tergaru2 je...huhuhu...

9 weeks

semalam chek up kat klinik an-nur, scan baby n dapatkan obimin supply untuk 2 bulan terus... hehehe since tak de masalah so insyaAllah bulan 7 la pulak baru next chek up. alhamdulillah baby sihat, sekarang dah masuk 9 minggu, so dah leh nampak kaki n tangan yg tecit tu.... tengah berpusing2 dlm perut mummy... hehehehe... tak sabarnya nak tunggu besar skit leh scan sekali lagi ngan scan 3D... ingan arissa n adam dulu mana ada 3d punya scan ni... so kali  ni exited la skit kan hehehehe...

lebih kurang cam ni la rupa baby 9 minggu... hehehe
Photobucket semasa kat klinik sempat lah tanya dokter, betul ke org preggy tak leh wat facial? sbb banyak la cakap2 dr "dokter" tak bertauliah cakap org preggy tak leh tu tak leh ni... so dokter cakap " org preggy ni org yg normal, buat la facial ke apa pun asalkan tak wat laser,menggunakan bahan kimia yg terlampau kuat , or body treatment spt slimming,sauna,stim2 tu mmg tak le" " nak urut kaki pun boleh asal jgn urut perut." seee... ni dokter tau cakap bukan pandai2 tau... so bila pergi salon utk wat facial tu bg tau la yg kita ni preggy,sbb mungkin ada bahan2 yg tidak sesuai utk org preggy... so setakat nak wat normal facial tu tak de masalah.... pape pun sila minta nasihat dr dokter anda ye...ni sara kongsi artikel pasal facial ni ye...


Pregnancy can come with its share of skin-related problems, so there's no shame in wanting a facial to get your skin back into shape while you're expecting. However, because many facial treatments often use harsh chemicals, it's important to be wary when choosing a method.
If you're looking into getting a facial because of skin issues, whether it's acne, rashes or discolorations, you'll want to be careful of what ingredients you use since your skin can absorb chemicals into the bloodstream. You'll also want to be aware that since these problems are often hormone-related, a treatment like a facial might not give you the visible results you were hoping for [source: Bouchez].
Expectant mothers should steer clear of a few common acne-fighting ingredients often used in facials, such as benzoyl peroxide, salicylic acid and any type of retinoid [source: Bouchez]. Alpha hydroxy acids (AHAs) are approved for use -- particularly products containing glycolic acid, the mildest type of AHA. In some cases, these have eliminated acne and smoothed out an uneven skin tone in pregnant women.
If you want a facial just for relaxation, you might consider those that use simple moisturizers or certain natural products, such as soy. The terms "natural" or "organic" don't automatically make it safe, so you need to be aware of any allergies you have as well as the risks of the products you're using. Even common ingredients like soy can do more harm than good. Soy contains estrogen-like components, which might affect your hormone balance [source: Drakulich]. While many of these products may not actually benefit your skin in any way, they can provide a nice, relaxing afternoon of pampering.
If you decide to get a facial at a spa or salon, mention that you're pregnant -- as well as any allergies you're aware of -- when you're setting the appointment. Salons and spas should be equipped to handle your specific needs as an expecting mother, and if they're not, try somewhere else. On top of using different ingredients, they'll also take it easy on your face, which is likely extra-sensitive because of increased blood flow.
Once you've given birth, you're not out of the woods yet. Experts haven't yet determined whether the same acne-fighting ingredients mentioned above could be transferred to your child during nursing or affect his or her development. To be safe, it's best to stay away from topical retinoids and hormone-affecting ingredients until you've finished nursing [source: American Pregnancy Association, American Academy of Dermatology].

It should be OK to get a facial if you follow the above precautions, but as with all pregnancy issues, it's best to consult with your doctor if you have questions.

happy b'day adam danish!!

semalam 29/4 balik kl sbb nak menghadiri majlis kawin sepupu mr.hubby,pastu lepak kat umah kak a dulu sebelum balik. anis beli kek untuk adam.so sempat la celebrate b'day adam ramai2 semalam... walaupun dah kekenyangan makan nasi kat kenduri,tp bila dah berkumpul ramai2 cam tu perut tu tak pernah rasa penuh...hahahaha....  and seperti biasa hadiah dari nenek mmg banyak n macam2... adei... pening la mami nak kena kemas rumah nanti.... ingat nak mengupload gambar tp mengenangkan upload gambar je makan masa berhari2 baik lupakan... so entry kali ni tak de gambar.... hahahaha....

avengers pulak!

sabtu malam kami sekeluarga gergi tengok wayang lagi..kali ni citer avengers pulak... adam seronok betul dia... si arissa pulak sampai terlentuk2 tidur...hehehehe amik show pukul 10.45mlm... kul 1 lebih baru balik...hehehehe.... gile lama.. sebelum tu sempat masuk parkson beli hadiah ntuk sepupu en.hubby.


citer dia ok lah tak boring... n seperti biasa citer tentang makhluk dari plenet lain nak menakluki bumi...hehehe

telekom yg menyakitkan hati...!!!

argghhh..tension betul lah..pakai broadband ni,dah la lembab... 3 hari je dah abis quota...kaki download mcm aku ni mmg tak layak pakai broadband,mmg menyakitkan hati..lembab...huhuhu dah sampai hujung bulan ni nampak gayanya pihak telekom tak de jugak datang pasang seperti yg dijanjikan... dah tak tahu nak wat aduan kat mana dah... kata melaka maju tp maju ke?? kalau telepon kat kawasan perumahan pun tak pe... hampeh..hampeh..hampeh!!!!

alhamdulillah

Photobucket 

tiba-tiba...

malam tadi arissa n adam tidur awal, mr hubby pulak keluar ada study group. so dah boring ngadap pc terus la buka tv...terus tekan chanel kegemaran... chanel 391. alamak period drama la... sara tak bape gemar sangat period drama ni... protokol sangat... hahaha nak2 citer melibatkan istana dan org2 dalam istana. tp gagahkan jugak la... tiba2 tertarik kat satu mamat ni... pikir gak kat citer mana pernah tengok mamat ni... oh rupanya dia berlakon dlm wild romance,sebagai kawan or sunbenim (senior) pada dong wook.. watak dia dlm wild romance tu serius je..tp citer semalam agak kelakar... terus tertarik nak tengok.. leh tahan gak mamat nih...hehehe tp tapi cari punya cari tak de tajuk daaa citer semalam,astro info cuma letak special drama je kat info tu...huhuhu,lagi pun baru episode 2 je pun. hari ni try cari kat soju, rasanya tajuk "the king and i" kot la.. so kawan2 yg tahu tajuk citer tu please let me know...hehehehe... ni la mamat tu nama dia oh man suk, rupanya banyak gak drama dia.. nak kena list ni...hahahaha...
P/s: tiba2 aku pening ngan blog ni... @_@ ok..pembetulan... dah gooogle dah tadi tajuk citer yg sara duk bebel tadi tu ialah "strong color" @ "steel true color" baru episode 4 rupanya... heh... kena tunggu la lama skit baru leh download nampaknya... huhuhu....

movie lagi

minggu lepas 2 kali gi tengok wayang... hehehe.. gile lah kitaorg ni.. nanti kang anak2 pun jadi kaki wayang gak.... gi tengok selasa malam since hari rabu tu cuti kan...
kali ni gi tengok kat GSC jusco bandaraya,tp tak bape best la seat dia... rasanya kat MBO lagi besar kot...(ke bontot aku yg membesar?? hahahaha).. hari tu gi tengok citer wreth of titan...sapa2 rasa nak gi tengok baik lupakan... bosan la citer tu bg aku... err rasanya citer tu dah takde kot kat panggung?? heheheh..





pastu hari jumaat petang plak since mr.hubby cuti hari tu... kitaorg gi tabung haji kejap sbb nak wat pertukaran alamat,pastu terus ke dataran pahlawan amik show kul 4.50ptg.citer battleship



walaupun citer yg sama je..mcm pernah tengok citer ni tp lupa dah apa tajuk dia, citer pasal makhluk asing datang serang bumi,nak amik sumber tenaga ke apa tah... so kali ni diorg berpengkalan kat tengah laut plak... hehehe,dan robot2 yg datang tu lengkap bersenjata canggih,ala-ala transformers...


nasi tambah: ni yg aku malas nak tengok citer hollywood ni,balik2 jalan citer yg sama...

nasi tambah 2: zaman aku dulu2 bila sebut je alien,mula la terbanyang makhluk warna hijau,ada mata satu or mata banyak,muka huduh,katik,pelik dan berlendir2... tp alien zaman skarang dah jadi robot bersenjata canggih,kemudahan pengesan yg canggih,pendek kata kalah teknologi korea,jepun....hahahahaha

aku,telekom dan internet

lamanya tak update...bukan apa... tengah sakit jiwa..broadband ni dah abes dia punya limit... nak mengupload gambar pun makan tahun gamaknya... huhuhu tu yg mood nak update blog tu hilang...huhuhuhu,tak sabonya nak tunggu lagi 3-4 hari nak gi bayo bil..
strymix pulak call minggu lepas kot kata mr.hubby.pihak telekom kata tak leh datang pasang plak tiang tipon hujung bulan ni... adeii pedihnya aku rasa... ni mcm duduk dlm gua... kat kampung2 dah ada kemudahan telepon takkan kws perumahan tak de kemudahan telepon?? bangang tak?? pastu siap suh terminate pakej yg kitaorg amik dulu... eh ko nak meniaga tapi nak suh customer terminate perkhidmatan ko?? bangang ke apa? sukahati la nak terminate ke tak kan... yg aku tahu ko datang pasang tiang tu kat sini... apa la pihak telekom ni... tu belum masuk proses2 yg kitaorg lalui sebelum gi wat aduan kat telekom... rasa cam mmg BANGANG la telekom ni!!!!

mirror mirror on the wall

wekend lepas gi tengok wayang, amik show kul 10.15mlm. so sebelum tu sempat la pusing2 kat parkson dulu. katanya ada sale tp apesal tak nampak meriah pun? hehehe bila2 dibelek2 harga tak de la sale mana pun..adess... potong stim betul lah!!
citer mirror mirror ok lah walaupun tau la kan,citer snow white takde la banyak beza mana pun... arissa la kot yg seronok layan. ye lah budak umur 8 tahun, fairy tale ni masih seronok bg diorg...cuba kalau umur dah 30 tahun...hehehehe


menjawab pertanyaan...

hahahahhahaahhahaahhahahaa nk meletop ye?? seyes jarang sgt jumpe family
gile korean gak ni....xde teringin nak ke korea ke?? ke dh g??? jap nak mintak
tips....akak suri rumah kan??? mcm mane bg mase buat sume2? sbb sy yg single ni
kalo tgk cite korea xgerak selagi nak solat xpon makan n tido....tu pon 1 cite
lmbt nk abes....kire akak ni hebat sbb tgk banyak cerite dalam 1 mase


menjawab pertanyaan dik nadey...
1.mmg teringin sangat nak gi korea...hehehe tp rasanya cam dik nadey jugak lah... buat yg baik dulu..hahaha gi umrah or haji dulu kan,pastu baru lah gi korea hahaha berangan dulu... ba kata mr.hubby dlm mesia pun tah habis jalan lagi...wakakakak...

2. ye akak suri rumah sepenuh masa. nak kata tips tu tak de lah...tp buat pengetahuan dik nadey, akak mmg tak tengok tv... pengetahuan tentang artis or drama mesia mmg hapir zero!! paling last amik tahu pasal retis mesia ialah yusri kawen ngan lisa,pastu terbaru yg kes umah mawi kena rompak n sekali gus baru tau mawi dah ada anak...wakakaka..gile lama tak update pasal retis mesia.
kerja umah plak mmg rutin la kan kalau bab menyapu,mop n masak tu kan... so jadua akak cam ni la bih kurang:

pagi dlm kul 6.30 bagun,kejut anak,siapkan dia nak gi sekoalh,siapkan sarapan,simple je roti or koko crunch milo n oat adalah wajib utk mr.hubby.
dlm kl 7.15 semua dah bye2 gi sekolah n kerja,baru la akak sapu lantai,mop,lap perabot skit2 kiranya cam morning exersice la,masukkan baju dlm mesin basuh,keluarkan lauk dr peti kalau perlu nyahbeku,masak nasi sesambil tu ON PC, chek email,reply email,amik oder...
9 pg mandi,jemur kain,sarapan sambil DOWNLOAD yg mana perlu.
sementara si adam belum bangun,LAYAN DRAMA kejap,sesambil reply email,or siapkan tempahan.
kalau dah si adam bangun mandikan dia,bg sarapan..pasang je katun so dia tak kacau dah,leh LAYAN DRAMA LAGI.
dlm kul 12tgh baru masuk dapur masak lunch,sejak duk umah baru ni tak bz sangat sbb mr.hubby tak balik lunch,arissa pulak setiap hari isnin hingga rabu petang baru balik.so lunch simple2 je. ns goreng ke,sup ayam je,nasi n telur goreng pun ok je.hahahaha... kalau masa duk umah lama plak masak lunch kalau 3 lauk tu dlm 45 minit dah siap... simple je yg penting berkhasiat..tul tak?
so lunch sediakan siap2 dlm pinggan utk adam n pasang kartun lagi... pas makan solat rehat jap..sesambil layan adam or ajar dia ABC,pastu kalau ada tempahn siapkan tempahan sambil layan DRAMA lagi...
dlm kul 3 or 4 ptg adam tido... masa tu lah leh layan drama tak de org kacau. sesambil lipat kain ke,sambil update blog,update facebook... heheh,minum petang kalau sempat wat puding or agar2 je pun... selalunya adam minum petang dengan biskt tiger je...dlm kul 6ptg bila adam dah bangun kasi can dia main kat luar,masa tu baru la kalut nak sapu depan umah, ber hai2 dengan jiran2...


sebelum mr.hubby balik dlm 7.30mlm dah siap2 mandi,siapkan adam n makan malam utk dia.
mlm plak biasanya mkn simple..jarang makan nasi,kala arisa nak makan nasi ...mr hubby beli ns goreng je... mlm just goreng nugget ke, wat burger ke... cam tu je... or kalau ada lauk lebih just panaskan je...hahaha... mr.hubby dah makan siap2 kat luar..or selalunya dia balik mkn roti je kalau dia dah mkn nasi lunch tadi. kitaorg mmg makan nasi sekali je sehari... tp tak de jugak kurus...wakakaka...
mlm sesambil ajar arisa homework,leh la packing barg utk pos esoknya,or prepare resepi or menu utk esok. layan drama lagi... sebelum tido dlm kul 11mlm iron baju dulu.. pas tu baru zzzz...

sekian jadual harian saya yg membosankan!!

john carter


jumaat lepas mr.hubb ajak gi tengok wayang, ohn carter... citer ni sara bagi 5.5/10 je la kot,ada part2 yg menarik,ada part2 boring,ada part aku tak paham langsung....pastu lama gak la citer ni dlm 2 jam kot... sib baik la adam n arissa tido,tak de la sibuk duk ajak balik.amik show kul 10mlm ko.... hahahaha...


nota kaki: soalan dr dik nadey akan saya jawab di entry akan datang,...hhehehehe...

hari ni..banyak nak kena cover

since banyak sangat citer yg nak di share... tak tahu nak mula dari mana.. hahahaha... terketar2 jari nak taip satu2 huruf,tak menyempat2 pnya pasal... thanks to mr.hubby yg registerkan maxis broadband ni,amik pakej rm68 3Gb..ok lah tu sementara je katanya.semantara nak tunggu pihak telekom datang pasang tiang tepon,pastu baru leh masuk streymix balik.... mr.hubb tau kot bini dia ni dah mati kutu kat umah berdua ngan adam je,jiran2 pun tak ramai lagi,kawasan ni sunyi sangat2 waktu siang....huwaaa boring gile... so sementara banyak masa free sara start balik cross stitch,sambil2 kemas apa yg patut.. walaupun tak 100% siap kemas..tp brg2 dlm kotak semua dah unpack.cuma tak de idea je cam ne nak deco umah lagi,basic je sangat2...

selain tu dlm kepala ni banyak nya duk pikir nak download drama n running man yg dah tertangguh tu...hahaha paling tak sabar episode big bang... huhuhu..ketinggalan dah ni...
ah lagi satu bertambah hobi baru ialah baking,since mr.hubby dah belikan oven yg besar untuk isteri kesayangan (sayang ke?? :P) dia ni... mula la dlm kepala nak buat macam2... tp sempat ngan tak sempat je kan.. ari tu dah test wat brownies.. senang gile... yey!!!(tepuk bahu sendiri)

kembali bersiaran

salam... sedar tak sedar dah hampir sebulan sara menyepi... kisahnya,sejak pindah umah baru ni,internet lak tak leh masuk...adeiii... so banyak jugak lah berita2 dan peristiwa2 yg berlaku tak boleh nak update...huhuhu sedihnya... since nak kena ambik mood dulu nak mengarang citer... sara ringkaskan je lah ye...

26 Feb ~ pindah umah adik n cik tunang dari seremban,mak dari kl pun datang... thanks
27,28,29, Feb ~ still ulang alik umah lama angkat brg2 kecik2
4 & 5 march ~ mak n kak a datang, mlm tu ke ikan bakar
~ kemas umah sikit2,kontraktor still duk keluar masuk lagi..
8 march ~ mama,papa n adik sampai dr kelantan
10 march ~ majlis akad nikah selapas maghrib
11 march ~ majlis sanding ( err tak lupa hari ni jugak annibeseri aku n mr.hubby yg ke 8...)
pas majlis terus balik melaka
12 march ~ gi makan kan bakar ngan mama,papa n adik
14 march ~ pergi seremban hantar mama,papa n adik umah angah,sambil2 melawat pengantin baru hahaha..
15 march ~ ayah n farhana dari kelantan plak sampai ,mlm gi makan ikan bakar
16 march ~ pagi perabot sampai,set sofa,set bilik tido,n katil utk guest room
~ petang bawak ayah n farhana jalan2 naik boat kat sungai melaka,mlm gi makan asam pedas pokok besar
17 march ~ hantar ayah ke stesen keretapi tampin pukul 11 mlm.
23 march ~ jiran2 umah lama datang bertandang, mlm keluar tengok wayang
24 march ~ mr.hubby gi kelas,mlm baru kelaur gi tesco n register maxis broadband ni,bllik umah dengan rakusnya testing broadband ni...hehehe

jejaka kacak jual sayur


hahaha dalam sibuk2 packing barang sempat lagi layan drama kan.... sambil2 dul lipat kain baju yg berlambak2 tu sempat lah layan... ni drama baru yg sara layan skang ni... based on true story ,simple dan tak bosan citer dia... kalau sesapa yg layan variety show running man,mesti kenal salah sorang member running man ni..tak lain tak bukan si tinggi lampai Lee Gwang Soo... kelakar weii dia nih kalau kat running man,kat dlm drama ni pun still kelakar jugak.citer ni masih lagi airing,tak sure kat tv episode berapa tp kalau kat korea skang dah masuk episode 20 hari ni.rasanya citer ni panjang kot sbb sara dah tengok sampai episode 12 still tak buka2 lagi kedai..hahahaha...

Based on a book published in 2003 about Lee Young Suk's life. He started his vegetable stand in 1998 and eventually expanded it to 33 stores around South Korea.

opss...sebelum terlupa to all malasian VIP... enjoy new release big bang single BLUE!! yay!!
lupa nak update semalam. within 1 hour lagu ni keluar dah mendahului carta Bugs,Mnet,Melon,Soribada,Olleh (carta era tak main lah ye...hehehe)..
Big Bang Fighting!!!




new song realese schedule...
23.2 - Blue [MV 2. version]
24.2 - Love Dust [MV]
25.2 - Bad Boy [MV]
26.2 - It’s No Fun [MV]
27.2 - Fantastic Boy [MV]
28.2 - Wings 29.2 - Release Album ALIVE

sekali lagi aku membazirkan duit pop corn!!


bagi yg bercita2 nak gi tengok citer ni baik lupakan aje!! bosan,tak masuk akal dan lebih mengarut dari mengarut....muahahahahah...
malas nak ulas panjang boleh baca review kat sini
dan kat sini


citer ni kami gi tengok mlm tadi,yg kelakarnya ada adengan tembak menembak.... satu group samseng ni tembak si kepala berapi ni... tengah syok2 tengok adengan ni tiba2 si adam plak cakap..."mami,pakai la air..baru lah padam..." puahahahahaha... ha ah kan.... nape tak simbah ngan air je kan?? see budak kecik pun leh pikir!!..


rasanya dirog dah tak de idea kot nak wat citer ni... boleh pulak ada anak setan...ada hantu boleh reputkan org dengan sekali sentuh (time bawak kereta tak de plak kereta tu nak reput kan??),ada plak malaikat kebaikan turun ke bumi jadi gila,pastu ada plak keluar api biru..tah pape yg diorg merepek pun aku tak tahu!!

progress

salam,hari ni mr.hubby masuk kerja lambat..so kami keluar b'fast kejap,pas b'fast pergi u mah baru nak tengok progress...








wet kitchen dah siap tiles,tunggu nak pasang sink,grill and awning,bila dah siap grill baru leh pasang lampu...









kat porch ni dalam sehari dua lagi dah boleh letak tiles...

color of women



hari ni start drama baru... citer ni baru je tamat. since wild romance kena la tunggu minggu by minggu... waaa... pengajaran..jgn tengok citer yg tengah airing... penat nak tunggu.... waaa.... tak sabo betul aku!! skang baru masuk episode 12.
so color of women ni kira ok la... dr manny yg agak boring itu...ptfff!!!
episode 1 dan 2 agak menarik,awal2 dah ada watak yg annoying...hehehe so mmg tak sabo nak tengok episode seterusnya... ermm...

cast:

Yoon So Yi as Byun So Ra
Lee Soo Kyung as Hwang Jin Joo
Jae Hee as Yoon Joon Soo
Shim Ji Ho as Kang Chan Jin
Kim Byung Se
Sung Dong Il
Jun Soo Kyung
Park Sang Myun
Lee Ah Hyun
Ahn Sun Young
Ji Yoo
Kim Joo Young
Lee Hyun Jae
Kim Dae Sung
Park Da Ye (박다예)
Won Seung Moon (원승문)

R.I.P Whitney Houston




ya..saya bukanlah fan sangat dengan Whitney Houston,tapi kadang2 layan jugak lah lagu dia...antara yg sara ingat ialah i will always love you.. suara yg power tu sapa tak ingat kan... ermm....punca kematian masih dalam siasatan... beliau meninggal pada usia 48 tahun.










If I
Should stay
I would only be in your way
So I'll go
But I know
I'll think of you every step of the way
And I...
Will always Love you,
oohh Will always
Love you
You My darling you
Mmm-mm
Bittersweet
Memories
That is all I'm taking with me
So good-bye
Please don't cry
We both know I'm not what you
You need
And I...
Will always love you I...
Will always love you You,
ooh
[Instrumental / Sax solo]
I hope life treats you kind
And I hope you have all you've dreamed of
And I wish you joy and happiness
But above all this I wish you love
And I...
Will always love you I...
Will always love you
[Repeat]
I,
I will always love You....
You Darling
I love you
I'll always
I'll always Love You..
Oooh Ooohhh

tak sabarnya aku....

wekend lepas balik kl kejap hantar mak... mak datang melaka sebab ada urusan. balik dr kl singgah umah baru kejap sbb janji dengan org wat kitchen kabinet,nak datang ukur.sama jugak dngan org yg datang wat grill.. alhamdulillah progress berjalan lancar.... seperti dlm jadual. so grill dah siap,senang la skit hati hehehe since takut jugak org curi wayar ke apa kan...pas ni dah boleh pasang lampu..yey!



pintu utama



living room




master bedroom



wet kitchen masih dalam pembinaan..pasni nak tambah grill skit n tiles



tengah ukur untuk kabinet kat dry kitchen







Manny



since wild romance kena tunggu update setiap minggu so sara start dengan citer ni plak.... citer tahun lepas tp ok la tak lama sangat.. baru start tengok tak le nak komen lagi best ke tak ekekekeke...

plot:
Lee Han ( Seo Ji-Suk ) is a single man who becomes a nanny on a whim. He also happens to live divorced single mom Do-Young ( Choi Jung-Yoon ) and her 2 kids.Janice ( Pyeon Jung-Su ) is a rich single woman who does not want to get married. They all end up living together.

chronicle ~ WTH??? ptfffff....



mlm tadi keluar tengok wayang dengan mr.hubby n kids. mr hubby pilih citer ni since sebenarnya sara tak de mood nak keluar tp terpaksa ikut jugak sbb diorg amik show pukul 9 mlm, takkan nak duk rumah kelip2 sorang2 mlm2 minggu kan?? wakakaka... tapi sumpah citer ni boring yg amat... kalau korang ada plan nak tengok citer ni baik lupakan je.... rugi duit tiket n duit pop corn je...wakakakak...


new respon: menjawab soalan dik nadey... mmg siyes citer ni boring,jln citer yg mendatar... alkisah 3 org budak sekolah yg biasa2 pastu jumpa makhluk bawah tanah,diaorg pegi pegang makhluk tu,then 3 minggu kemudian diorg discover yg diorg ada kuasa boleh alihkan brg,boleh control menda2 sekeliling diorg dan las sekali boleh terbang. so diorg selalu berlatih guna kuasa ni... salah sorang dari budak bertiga ni ada masalah dlm keluarga.bila dah ada masalah dlam keluarga lama duk pendam so lama2 dia pun mula la protes... guna kuasa dia mengamuk kat bandar...


soalannya: apakah nama makhluk itu?,macam mana dia boleh duduk bawah tanah?,macam mana diaorg boleh jumpa makhluk tu,mcm mana diorg boleh tau yg diorg ada power?,bila dah tahu diorg ada power takkan diorg tak rasa pelik or takut?...adeiii... tak tahu nak citer lah.


ingatkan bila dah ada power diorg keluar selamatkan bumi ke,makhluk asing datang serang bumi ke? (eh cam biasa plak kan??) rupanya diaorg lawan sesama sendiri plak... so untuk merasa sendiri keboringan cerita ini..silalah alami sendiri di panggung wayang terdekat!!! :P



wild romance




sekarang baru start tengok wild romance... still airing kat KBS 2. baru episode 4 kot... tapi sara dah download sampai episode 8...kekekekeke advance tak saya?? Lee Dong Wook sbg pemain baseball yg panas baran... ekekeke sudah nampak lee dong wook agak kertu di sini...wakakaka berbanding citer my girl dulu... huhuhu, citer tu rasanya 6 tahun lepas kot.
citer ni super kelakar... banyak funny and ambarrassing moment yg buat citer ni sangat seronok di tonton...hehehehe...

sinopsis:
Everything starts on the birthday of Eunjae's dad. Eunjae ran into Park Muyeol, who is the 2nd baseman of 'Green Dreamers', when she is drunk. Eungjae who is a fan of 'Blue Seagulls', starts a fight with Muyeol who led the 'Green Dreamers' to victory. The next day, internet is on fire with the video called 'Humiliated Park Muyeol'. Because of this video, career of both Muyeol and Eunjae, who recently got a job as a bodyguard, are in danger. In the end, they decide to put on a show against the public! They lie that Eunjae is Muyeol's private bodyguard and the video was recorded when Eunjae was giving a self-defence demonstration to Muyeol. Like this, Eunjae becomes real bodyguard of Muyeol. It seemed like everything worked out just fine, but the problem is that they can't stand each other's existence...

my girlfriend is gumiho





walaupun citer ni dah lama tapi baru nak tengok..hehehe lee seunggi n shin min ah.sangat comel si shih mi nah tu...
apa itu gumiho? korang leh baca kat sini

underworld:awakening



selasa malam pergi tengok wayang berdua je ngan mr.hubby.since kakak ipar masih ada kat umah,tinggal je budak2 tu kat umah.lama tak gi dating ni.so mcm biasa mr.hubby akan pilih citer.tak mo ulas panjang2 pasal citer tu... dah tentu lah best..ekekeke tp yg masih melekat kat kepala ni kate bakeinsale pergghh... kalau la aku pun ada body cam tuh...huhuhuh.!!

tuah tahun naga






alhamdulillah...rezeki tahun ni untuk mamiliki rumah baru akhirnya tercapai sudah. seminggu sebelum CNY kami dapat kunci rumah baru.So sekarang ni kami sibuk dlm perancangan untuk renovate rumah,tambah apa yg patut,survey apa yg patut,sibuk packing barang untuk pindah ke rumah baru. cuti CNY ari tu tak kemana pun since mak mertua n ipar2 nak datang lepak melaka... so kami berkumpul kat umah je lah. habis boring pun bawak diorg naik bot kat sungai melaka...wakakaka... nak masuk bandar jln jem wehhh!! tau saja lah time cuti2 cam ginih... tak kose nak bersesak2,berpanas2 dan berhujan2 (since cuaca tak menentu,kejap panas kejap hujan).. so lepak umah bergosip2,layan drama korea lagi best..betul tak kakak n adik ipar ku?? wakakakaka!!
insyaAllah kalau tak de aral kami akan pindah masuk bulan Feb ni,tapi tak tahu lah kan..tengok pada cepat ke lambat kontraktor yg wat kerja tu lah...huhuhuhu...tak sabarnya!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...