kelikkk la saya pelisss!!

apa ada dengan 2012?

salam, update laju-laju ketika si kecik n masih dalam mood nak golek2... saja nak amik date akhir tahun konon2 nak wat summary,

feb ~ pindah rumah baru
march ~ adik kawen
april ~ pregnant
sept ~ family day
november ~ kereta baru,arissa pelajar cemerlang
dicember ~ mr.hubby kerja baru, bersalin,berpantang

ni la ringkasanya untuk tahun 2012 ini... tahun 2013 akan menyaksikan perubahan besar jugak dalam jadual harian sara yg selama ni lepak2 goyang kaki je kat rumah... dengan arissa n adam dah sekolah,aiman makin membesar,en.suami kerja jauh...oh even more crazy life! sara tak sabar nak tengok aiman membesar,adam lebih berdikari n arissa lebih bertanggungjawab... dan saya sara berharap dan berdoa sangat2 supaya sara sentiasa lebih sabar melayani kerenah mereka ini!

AZAM SARA UTK TAHUN 2013

1.sejak raya puasa lepas sara dah jarang memasak kat rumah,jadi tahun 2013 sara berharap dapat luangkan masa memasak utk suami n anak2,makan berjemaah dan jugak luangkan masa utk arissa n adam belajar... lebih strict dengan jadual belajar (tak mau banyak masa tengok tv dah)...
2. solat berjemaah dengan anak2
3.bila aiman dah boleh makan,sara nak prepare healthy food utk dia (nak kurangkan bg nestum)
4.lebih gigih cari peluang biz (since tahun ni sale sangat merudum!)
5.lebih rajin update blog :P


sebelum terlupa, hari ni dah 31 hari dah aiman mikail... lambatnya rasa masa berlalu nak habiskan pantang ni..rabu ni baru nak gi cucuk sebulan,harap2 semuanay ok ok saja !

lastly, selamat tahun baru kepada semua pembaca,followers,kawan2 dekat atau jauh..semoga tahun depan membawa kita lebih keberkatan,lebih baik dr tahun ini dan seterusnya :)

salam sayang,
sararisa ghazali
31 dec 2012

Aiman mikail

hari ni hari ke 12, masih lagi dalam pantang, alhamdulillah dah ada mood skit2 nak update...nak cerita tentang kelahiran si bucuk kesayang nih...nanti lupa pulak detail2 kalau dah lama sangat kan

30 nov 2012 (jumaat)
pagi tu masih ok bertenaga,kemas rumah,sapu n mop... mak mertua dan anak buah datang sejak hari rabu lagi, makan pagi pun dah lambat so tengah hari tu makan simple2 je.. en.suami kata mlm tak payah masak sbb nak bawak mak gi makan kat restoran baba nyonya, so petang tu goreng cekodok je lah..masa duk goreng2 tu dah rasa cam sakit2 pinggang n tak larat nak berdiri lama,duk cakap dlm hati,rasanya cam lain mcm...tp wat biasa je lah sbb selalu sangat contraction 2minggu last ni..

8 mlm keluar makan,mlm tu makan dengan selerenya..habis jugak la nasi sepinggan siap ngan pai tee n semangkuk cendol lagi hehehe... balik rumah dlm pukul 9.30mlm terus masuk bilik,nak kata mengantuk tak jugak tp rasa mcm penat n nak baring2...tukar baju tidur,semayang sume2 baring dan terlelap...tersedar bila adam masuk nak tido tu,sara bangun buang air then tido balik. tengah sedap2 tidur tu masa nak pusing tu sara rasa ada air terkeluar,cepat2 bangun dr katil (kot terbasahkan tilam...satu keja pulak nak jemur kan berat oooo), terus masuk toilet n tunggu kat situ tp tak de pulak air keluar ke meleleh ke,rasa nak buang air kecil plak,masa tu rasa cam eh banyak plak air kencing ni,bila dah basuh na bagun nak flash tu nampak darak ketul2,bila nampak darah banyak cam tu panik la plak...sebelum ni tak pernah keluar darah cam tu...cepat2 panggil mr.hubby masa tu tengah layan movie kat bawah... so dia suruh siap2 sementara dia nak solat isya'... turun bawah masukkan air dlm termos n mr.hubby kejutkan mak...

1 dec 2012
 dalam kul 1.30pg sampai hospital, register,tukar baju,chek iar kencing,blood preasure,pastu kena interview mcm2 sbb sara tak de buku merah tu kan..since sara chek up kat klinik swasta...sib baik semua lengkap! kalau tak satu hal plak nak menjawabnya! dlm kul 3pg cam tu barulah dokter (pelatih kot) panggil utk scan n chek bukaan jalan... masa tu baru 3cm katanya..ok lah 3cm tak sakit sangat leh rilek2 lagi sakit biasa2 je,tunggu punya tunggu sampai kul 5.30pg tak de rasa apa...en.suami nak balik umah sekejap semayang n mandi... so ok lah sara tak kisah sbb tak rasa sakit time ni.

dlm kul 7pg en.suami datang bawak sarapan,tp tak selera sangat nak makan sbb masa tu dah start contraction 20minit sekali. tunggu dan tunggu lagi,tak silap sara ada 4 org yg kes mcm sara,(kes sakit tapi jalan tak buka,dah berganti syif dah pun huhuh), dlm kul 11 pg chek jln lagi pun 3cm jugak tp sakit dah makin kerap dlm 10minit sekali... pukul 2ptg baru lah doktor panggil nak pasang jarum,tp sbb contraction makin kerap dokter chek jln jugak,still 3cm...masa tu mmg dah down gile rasa... rasa stress yg teramat sangat...kul 4 ptg pun chek lagi still 3cm... kakak ipar call masa tu mmg tak leh cakap dah,menangis je huhuhu...pastu mintak dokter induce sbb dah tak tahan la sakit + penat...tp tau saja lah spital gomen kan mana dia nak bagi induce! kena wat ctg balik n masa tu dokter perasa ada sekali jantung baby drop,masa tu mmg sedih n risau yg amat rasanya...sekali lagi mintak induce,pun diorg tak berani nak bg.

en.suami sampai bawak minum petang,makan pau n minum milo,pastu nurse panggil n nak bg ubat tahan sakit...pastu tertido sbb ubat tu wat kita ngantuk,sara suh en.suami balik dulu sbb sara nak tido n sara tau dia pun penat....sedar pn mamai2 je ubat tu...mmg lalok dibuatnya... dah hilang pening2 dlm kul 8mlm kot...en.hubby dah sampai jmpa dia kejap... tp sakit makin kerap dan lama...cakap ngan en.suami nak gi baring balik la..pening,bila baring2 tu contraction makin lama plak so panggil nurse n suh chek jln... nurse tu cakap rasanya dlm 6cm dah ni kot...sbb tak sure panggil dokter,chek lagi n dokter cakap 6cm ++ dah ok leh amik baju baby n kita hantar labor room...masa tu rasa happy sangat2 walapun takut kan ades bercampur2 perasaan tak boleh nak discribe. call en suami n bg tau dia nak masuk labour room,sempat jumpa kejap je pastu terus masuk.

dapat bilik no.9, nun jauh dihujung sana biliknya hehehe.. sementara nurse siapkan katil sara ke bilik air,pastu baring2 kat katil,sambil2 kena seluk lagi 2 kali,pastu datang dokter (pelatih jugak rasanya) katanya nak clearkan pundi kencing,masa masukkan tiub tu mmg sakit yg amat la,tak tau cemana dia buat,(dulu pernah pakai tiub utk kencing tp tak de rasa sakit cam ni pun..adehh!) pastu nak pecahkan ketuban,tp katanya ketuban awak dah tak de..aikk bila masa pulak ketuban tu keluar ek? ke masa kita keluar masuk toilet kot??,tp sara cakap dokter rasa nak kencing la,dokter tu cakap aikk saya dah clearkan pundi kencing awak,nurse tu cakap tak pe lepas je rasanya ketuban kot??!! dah tak tahan sangat sara lepas jela kat atas katil tu...bowl  pun tak bagi :P...tengok jlm dlm kul 10mlm dah time tu.sementara nurse duk pasang ctg tu contraction makin kuat n lama,berpeluh2 dibuatnya. ada lah dlm 3-4 kali contraction,nurse pelatih tu panggil nurse senior n sara dengar dia cakap jantung baby drop 2 kali. so yg senior tu suruh sara mengiring belah kiri,n bila ada contraction lagi dia suruh sara push mcm nak berak katanya... tp mmg masa cotraction tu dah rasa nak push...cuma nurse pelatih tu cakap tak cukup 10cm lagi...dlm 3kali contraction n push dah rasa kepala baby bergerak turun, terjerit2 kat nurse tu cakap baby dah nak keluar...dan dan dia suruh tunggu...eiii ingat cam tahan berak ke??!!! berlari2 4-5org nurse datang n pegang kaki sara n suruh push... rasanya sara pun tak duduk ngan betul pun tp push la jugak sbb dah tak tahan kan..

jam 11.07mlm keluar la baby,lega sesangat rasanya,sambil2 nurse duk bersihkan baby rasa rileks je,n masa baby duk atas dada (baby siap kwncing lagi :P) dah boleh sembang2 ngan nurse. tp pastu nurse tu cakap ada uri tak lengkap means ada yg tertinggal so dia kena seluk...acara seluk menyeluk tu mmg ngeri kalau ingat2 balik... mmg lama...tak puas hati dia pi panggil lagi nurse lain..datang nurse yg berbadan besar pegang perut sara n goyang2 pastu seluk,goyang2 pastu seluk dlm 4-5 kali mmg meraung la dibuatnya,sakit lebih dr sakit bersalin!!!!! dlm 4 org kot duk seluk2 tu sampai sara trauma,pas seluk2 dokter datang n scan,bila dah clear baru la proses menjahit.... bius blom jalan lagi dah jahitkan mmg sakit la,kaki dah tak le nak tegak dah,badan dah bisa2,selesai menjahit korek lagi keluarkan darah beku pastu barulah nurse datang bersihkan darah2 n tukar kain baju. terlelap la kejap sbb dah penat sangat,sedar tak sedar nurse datang bg susu pastu lelap balik..sedar lagi dokter cakap nak last chek takut ada darah lagi..korek lagi,masa tu siap mintak ampunn bagai dah..sbb tak sanggup dah...sib baik la dokter pelatih...dia kesian kot,...wat slow2 je tp still sakit la!!!!

baby masuk n bagi susu,pastu siap2 nak keluar dah...masa tu dah dlm kul 3.30pg...alhamdulillah semua selesai,masuk wad..baby pun dah berak! bersihkan baby,gi toilet,tukar pad,tukar kain leh rehat2 dah...en.suami pn balik dlm kul 4pg dah...alhamdulillah baby pun tak meragam mlm tu sbb tido sebelah sara bukan kat dlm bekas dia tu, 2-3 kali je bangun susu,leh tido ngan aman! :)

esoknya pukul 5ptg dah boleh balik rumah...yahooo!

                                                    Aiman Mikail day 1

12.12.12

Rasanya ramai yg suka dengan date ni... bg sara pulak ada apa dengan date ni? errmmm........... alhamdulillah date ni mr.hubby mula bertugas ditempat baru...alhamdulillah sangat2 tahun 2012 ni membawa rezeki yg tak putus... dapat rumah baru,kereta baru,kerja baru dan baby baru... alhamdulillah syukur sangat2 dengan limpah kurniaNya...tak lupa kesihatan yg baik juga (walaupun on off masa preggy...)

bermula hari ni en.suami kena keluar awal utk ke tempat kerja, paling2 pun pukul 6.30pg dah keluar...eh sedih pulak rasa pagi tadi...bila mana anak2 masih nyenyak tidur si ayah dah keluar nak cari rezeki.... kena drive 1jam lebih jugak, hati ni risau je sbb jauh kan,kena plak bawak viva je...oh hati mana tak tenang... plan asalnya nak sewa bilik,balik 2-3 hari sekali,tp sbb awal2 ni sara masih dalam pantang so en.suami sanggup lah berulang alik ke tempat kerja,risau nak tinggal katanya..terima kasihlah en.suami yg sangat2 prihatin...ye lah dengan baby baru,dengan adam yg semakin menakal,ohh sangat mencabar rasanya!!

sara pun terpaksa jugak lah belajar berdikari, bila sekolah dah buka nanti tugas ambil n hantar anak2 terpaksa la sara yg buat,dengan baby lagi oohh sangat la penat...tp sara selalu cakap pada diri sendiri 8 tahun kawin,8 tahun la aku duk goyang kaki je... so kali ni kena la berkorban skit,sabar lah sikit lagi insyaAllah ada rezeki lagi boleh cari rumah dekat2 tenpat kerja en.suami kat sana, pas ni kalau en.suami nak jadi wekend hsband terpaksa lah redha,belajar handle anak2 sorang2 huhuhu...sedihnya rasa... !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...