kelikkk la saya pelisss!!

persiapan raya

salam...
Ramadhan dah nak sampai ke penghujungnya... nak dekat raya ni mcm2 benda nak kena buat,as parent mestilah  kita nak anak2 rasa seronok sambut aidilfitri... so sejak 2 minggu lepas sara n suami dah mula beli baju raya anak2... alhamdulilah dah baju melayu n baju kurung dah lama siap (balik kampung cuti sekolah hari tu lagi sebab nenek sara yag jahitkan),baju2 tambahan dah mula lengkap tinggal nak cari kasut n baju budak tembam tu je lagi. Adam punya dah siap awal2 sebab dia punya senang nak cari...tak cerewet sangat.
Arissa pula masih belum sebab dia da besar n dah pandai nak pilih sendiri...pape pun tahun ni sara banyak beli yg tangan panjang semuanya sbb sara dah nak ajar dia pakai tudung. tp payah jugak la dengan saiz n coraknya... tak nak pink sangat,labuh sangat,besar sgt..aisshh macam2 anak dara sorang ni...
  Aiman first time raya mmg exited la kan mami dia..tp susahnya nak cari baju yg muat utk dia,sekaran baru 7 bulan dah kena beli saiz 1 tahun or 12-18m??!!! adoii lah...
baju raya sara beli siap je,malas nak pilih2 kain pastu nak hantar tukang jahit... cuma masih tengah fikir tudung apa yg sesuai ye? tahun ni mesti ramai yg pakai tudung yg layer2 tu kan? sara tak berapa berkenan pulak hehehe...sara suka tengok org pakai shawl cnatiknya lah terletak je...teringin nak pakai tp boleh ke? takutnya dak bambam ni bukan reti duk diam2... uhhuhu.... (agaknya sbb tu la mak2 punya fesyen ni sama je...ringkas n mudah,senang nak pakai n tanggal...hehehe) oleh sebab semangat nak pakai shawl berkobar2 sara survey la nak cari inner ni..(kalau tak pakai ngan shawl boleh pakai ngan syiria kan ok gak tu.. inner magic ni mesti ramai dah pakai kan? hehe makcik ni baru nak try huhuhu sian sungguh!

inner ni tak melekat kat dahi...sara tak suka la kalau melekat ingat nak cari yg inner neck n jenis tak melekat cam ni tapi tak jumpa plak...huhu, seller ni pun baik n bagus je layanannya fast respon (tu yg penting!!!)
sapa ak try boleh la beli ngan sis ni  ~ https://www.facebook.com/InnerMagicAna

cantikkan shawl ni? lembut je kaler dia...tema taun ni pink hahaha...marah mr.hubby!! org lain sume nak pink dia sorang tak mau! :P



masih belum terlewat...

salam.. masih belum terlambat kan nak ucap selamat berpuasa (dah 10 hari pun )? hehe..lama menyepi, tak de cerita nak dikongsi... tahun ni alhamdulillah Adam mula belajar puasa.... sara tak nak la paksa2 sangat since dia sangat kuruskan kesian pulak rasa,tp tu la dah dia ok je.

setakat 9 (tak termasuk ari ni la kan)... adam dah puasa 5 hari..hari ni setakat pukul 3 masih lagi bertahan... selalunya time paling kritikal ialah masa balik sekolah, dahaga kan..so sara suruh tido je, kalau dia tido tengahari tu mmg sampai petang bangun je dah dlm kul 6 ok la puasa dia... kalau dia tak tido tu yg kejap2 buka peti ais,kejap2 nak susu sbb dia masih nyusu botol huhuhu.... kalau dah 2-3 kali suh tahan tak boleh jugak sara buat je la susu,kadang2 habis coco crunch semangkuk sambung posa balik (boleh??) hehehe...
Arissa ok la puasa sbb dia dah biasa..cuma time bangun sahur tu je la payah skit nak makan.lagi pun dia mmg tak suka makan.



 ni mmg betul puasa hahaha...tido tak sedar apa...kang bangun tanya pukul berapa..dah malam ke belum...heheh...




aiman pulak asal mami dia bangun dia pun sibuk la bangun. sara bangun awal skit dlm kul 4.30 or 4.45pg...dia pun sibuk la jugak bangun,terpaksala ayah dia bangun melayan,sian ayah dia nak tido lama skit pun tak boleh hehehe... alang2 dah bangun tu pas semua sahur sara mandikan dia terus hahaha...padan muka sapa suh bangun awal... siap2 tunggu abg n kakak nak pergi sekolah.



cerita dari langkawi

NO NO NO...buka saya yg ke Langkawi...tp en.suami hehe...oleh sebab en.suami pergi kerja 2 hari je pun bukan nya lama, pergi pulak hari sekolah kan so tak boleh la makcik ni ngikut...demi mengubat hati isteri ini dia belika oleh2 dr langkawi utk saya konon2nya...

 pemanggang ajaib vantage ni hiii...org lain dah berzaman pakai kita br nak test... kononnya nak memudahkan bini dia masak bulan puasa nanti, puas hati gak la besar 36cm punya baru rm119

 kegemaran mak anak-anak papero almond...dan cekelat daim adeiii rosak la gigi kemain banyak... budak2 ni kalau nampak cekelat banyak makan mcm makan nasi...

semalam konon2 nak testing pemanggang ni la kan...tp sbb lunch pun dah lambat so sara decide buat roti pizza je la utk dinner...ada yg tanya resepinya so sara kongsi kat sini je la ye malas nak wat banyak2 n3.

bahan2:
roti sandwish putih/wholemeal
mix vege
crab meat
hot dog ayamas yg premium tu ada ada perasa cendawan or black papper (ikut suka)
capsicum hijau or merah or kuning ikut suka
cendawan butang (fresh dlm pek tu ye bukan yg dlm tin)
sos tomato kimball (yg sos utk buat pasta ye,sara pakai yg ada perasa cendawan)
mayonis
keju cheedar

cara buat:
mix vege,crab meat,cendawan tu sara celur dlm air panas
hotdog rebus sampai masak
pastu potong semua kecik2 ke potong dadu ke ikut suka
utk sos kalau suka boleh adjust dulu nak masin ke manis ke...tp sara pakai terus je tak de adjut2 dah

1.susun roti dlm pemanggang/loyang
2.sapu sos tomato
3.tabur bahan2 inti tadi
4.tabur black papper
5.keju

bakar pakai oven pun boleh,kalau pakai pemanggang tu kejap je ye nanti roti tu rentung,api kecik sudah...
dah siap baru sara letak mayonis


ni lah hasilnya... :)




saja nak tunjuk spice rack hehehe..tak de keja!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...