kelikkk la saya pelisss!!

perkembangan terkini

Lama gile tak update blog,sampai kekok rasanya nak menaip dan susun kata-kata,tak tau nak mula dari mana,banyak yg dah lupa jalan ceritanya...maklumlah aktiviti seharian sara sekarang dah makin padat...kerja2 sampingan ni mmg tak terbuat.
Aiman dah makin lasak,mmg tak boleh tinggal sorang2,ada je kejanya...suka sangat punggah periuk belanga kat dapur, kalau jumpa pencil nak conteng dinding,kalau jumpa gelas nak tuang air sendiri... brg2 atas meja n kabinet mmg tak boleh biar mcm tu je sbb dia dah boleh capai,akal dah panjang...kadang2 dia usung kereta mainan dia n panjat atas tu nk capai brg tinggi...


tido sendiri...kepenatan main...nk ulik pun tak bagi.besar sgt dah kononnya...

ammar pulak dah pandai tgk org,tak nk dah tinggal sorang2..nk ada org depan dia je...

selasa lepas (9/9/14) ammar demam panas,petang tu nak mandi rasa badan panas sangat chek suhu 39.5c dah,so call ayah dia, nak gi klinik terus,nasib baik en.suami dah on the way balik rumah.sampai rumah solat maghrib terus ke klinik. masuk ubat bontot sekali..doktor buat surat untur refer ke hospital sebab demam tinggi sangat tambah pulak berak2 5-6 kali. so balik rumah kemas2 baju dalam pukul 10 gerak ke hospital pantai ayer keroh, sampai sana chek darah,masuk ubat bontot lagi sekali n masuk wad dlm pukul 2 pgi...huhuh sian la en.suami,balik penat2 tak sempat makan malam,esoknya terpaksa la cuti. 3 malam jugak la berkampung kat hospital.
nasib baik la ambik bilik 4 bed,ada jugak la kawan2 buat hilang bosan...en.suami datang pun kejap2 sebab tak mau terjangkit kat aiman pulak... ok la kan wifi pun laju,tv pun dah dapat satu sorang...mmg rehat sangat hehehe...




alhamdulillah dah boleh discharge hari jumaat ptg... hari sabtu rileks kat rumah... Ahad jalan2 ke kl pergi birthday party noah sepupu dia kat one shamelin indoor playground ke apa dia panggil tah, heheh


                                                                  ammar dan nenek 


                                          kek sebelum kejadian... oder dari sedapsedapbelaka




                                                                kena buli hehee


ni je la pic yg sempat snap... yg lain2 tak tau mana hilang tak nampak...panggil makan pun wat tak tau je.. kek coklat pun pandang sebelah mata je... majlis start pukul 3ptg sampai pukul 6ptg...terus balik melaka,singgah senawang rumah adik sara ambik mama,tumpang mandi n solat maghrib kat sana...
mcm tu lah... hari ni dah mama ada tengok2 kan budak2 ni...sempat la update blog,tgk drama ke hehehe... tp aiman dah mula panas badan,pukul 3 pg tadi muntah2...harap2 ok la jgn sampai masuk spital lagi..kang sudahnya mami yg kena warded!

baju raya hunting

wah tak sangka dah separuh Ramadhan kita lalui, emm cepatkan masa berlalu, rutin harian aku bulan posa ni bermula pukul 4.30pg bgn siapkan sahur,lepas imsak baru naik bilik,mandi n solat subuh siap2 nak hantar anak sekolah plak. balik dr hantar Arissa n adam siapkan baby ammar plak, itu ini itu ini pukul 12 keluar ambik adam,pastu ptg skit ambik arissa. sedar2 dah berbuka. pas bebuka naik bilik mandi n solat isyak...pastu mmg tak larat buat pape dah terus tido...gi tu la hari2 penatnya tuhan je yg tahu.

kira nasib baik la sebelum bersalin hari tu dah siap2 hantar jahit baju anak2 so skang baju melayu n bj kurung dah siap tinggal nk beli2 yg tambahan je... setiap kali hujung minggu keluar beli sikit2,bukan apa tak tahan keluar lama2 tak sanggup nak kejar2 si aiman tu..duk bersilat berkuntau kat mall tu kan sume org dah la posa tak laratnya nak melayan kerenah dia hahaha...

Selasa cuti nuzul quran,selangor cuti,melaka tak cuti so boleh la keluar shopping lama skit,org pun tak ramai.Decide pegi mahkota parade.lama tak lama pun sampai berbuka la duk sana dr pukul 3 ptg tu huhuh...penatnya la..penat kejar dak tembam tu hahaha...

aku kan nak beli baju kurung sikit punya cerewet la,tak suka la pesen2 manik2 ni nak2 ada baby ni kan,aku nk yg simple n tak mahal...haahaha pusing satu mahkota parade tu sume pesen2 gitu la dekat2 sama je aku tengok,lace la manik la. ingat ok tak pe la kalau tak jumpa cari tempat lain naik tingkat 1 baru jumpa satu butik ni, nice sangat baju2 dia.lain dr lain tak de jumpa manik2 yg sarat barat ni...pastu tokey dia cakap baju dlm butik ni sume design sendiri patut la tak sama ngan kedai2 lain yg kebanyakkan amik kat vietnam ke jln kenanga ke hehehehe...
 so sara ambik baju kurung pahang kain tenun. akak ni cakap butik benang dah ada outlet kat JB dah lama,tp kat melaka ni baru 7 bulan. aku rasa mcm kena ngan teste aku je baju2 kat sini,semuanya material cotton tebal,mmg sedap pakai. ada baju kurung,ada jubah,ada blouse,tudung2 instant pun design sendiri mmg cantik terletak..shawl pun ada... design dia mmg tak nampak mcm sama ngan yg banyak2 kat market skang ni...paling suka baju kurung sulam ayak/goyang pehhhh!! meleleh air liur aku hahaha!


                                                                    baju kurung


                                                             yg ni jubah...cantik kan?


                                                                baju kurung sulam tebuk

dah tu kenapa seme kaler ijau yg aku snap ni?? hahahaha... cantik cantik kan?? rambang mata nak pilih


 butik ni telerak di tingkat 1,sebelah dgn ogawa... depan butik ni ada butik kebaya nyonya original melaka


                                                             tukang bayar hari kejadian



resepi puding mangga lemak berkrim







ok hari pertama puasa... aku nak share resepi puding mangga ni...seminggu dua sebelum puasa asik la dapat mangga dari jiran sebelah...bukan 2-3 bijik sekali bagi...mau 3-5kg wehh banyak tau... sedap2 pulak tu masak ranum,manis...amboii mcm jual mangga plak aku!

Hari jumaat lepas jiran depan rumah bg nasi dagang,jiran sebelah bagi mangga...so aku ni asik la tak sempat nak bagi pape... tgn kosong sokmo kata org... walaupun jiran2 tak de la mintak balas tp bak kata org memberi kita merasa,org berbudi kita berbahasa... hehehe...segan jugak la kan,pikir2 punya pikir nak wat pape mmg tak de la ye...anak2 aku mmg jenis tak boleh tgk aku duk dapo,sepisis rajin nauu nak nolongnya!

so aku decide nak buat puding je la (tu je pun yg aku pandai...hahaha)...google2 resepi puding mangga sume tak berkenan di hati,buka apa leceh n ada jugak pakai bahan yg tak de kat rumah ni ha... so aku buat sendiri la puding ni..memandai2 je kan,amik resepi sana sini..join2 pastu ubah sikit2 boleh la tu kan...aku namakan puding mangga lemak berkrim bahaahaha

bahan-bahan:
1 peket agar2 kering (22gm)
4 gelas air
setengah cawan gula
700ml full cream milk
1/2 tin susu cair
pewarna kuning
3 biji mangga (2 biji buat puree & 1 biji potong dadu) sebesar tapak tangan


cara-cara:

cara buat puree:
potong 2 biji mangga dan blend sehingga lumat + 2 sudu gula
lepas blend tapis (wajib tapis sbb ada bulu2 yg buatkan puding tak smooth nanti)
lepas tapis simpan tepi

1.masak air + agar2 sehingga hancur
2.masukka susu cair + full cream milk
3.masukkan puree + pewarna kuning
4.masukkan gula

kacau sehingga sedikit mengeleggak (kacau selalu jgn tinggal)
masukkan dlm bekas,pastu tabur mangga yg korang potong dadu tadi tu,sila sejukkan dulu!

p/s: sebenarnya anggaran cecair tu (susu + air) tu sara agak je... so korang pandai2 je la ye agak2 puding korang nak keras or lembik tahap mana...

rasa puding tu bergantung pada jenis mangga..sara tak tau mangga nama apa yg sara pakai tp bentuk dia cam dlm pic ni,besar tapak tgn,rasa manis lemak2,isi tebal,bijik nipis je,kulit dia cantik je smooth...ya Allah sedapnya mkn sejuk!!




yang ditunggu sudah tiba!!

Assalamualaikum... first nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al mubarak kepada readers 'ikhlas dijari'... peh terasa mcm menteri plak hahaha.... setelah sekian lama menyepi fuhh... agak mencabar life aku sekarang nih, 4 org anak nak handle serentak mmg aku rasa mcm tak cukup nyawa...aku tabik la pada mak2 yg boleh handle anak2,rumah tangga sambil boleh tersenyum,muka berseri2,pinggang ramping,rambut terurus,tapak kaki licin bak telur dikupas... bahahaha :P ada ke??

akhir2 ni sangat la mencabar hidup aku ni,asal petang je aku rasa mcm tak ubah pekerja buruh kasar,rambut dah menggerbang berminyak,muka berminyak,tapak kaki mcm jln tar,ketiak tak payah cakap lah ^..^ huhuhu
mana taknya sorang nak mandi,sorang nak susu,sorang tengok atas meja,sorang duk punggah periuk kat dapur...adoiyai...pening wehh... biasanya siang2 tu aku biar je korang nak wat apa dlm pukul 5-6 ptg,aku bajet laki nak balik baru la aku kemas mainan2,lap dapur,kemas meja makan,mop lantai...so kalau ada sesapa tersinggah rumah aku time sebelum tu jgn lah ada yg masuk icu tgk keadaan umah tu ye....

Ammar dah 2 bulan++ isnin lepas pergi chek up,timbang berat sekarang ialah 5.8kg.boleh tahan jugak la walau tak mcm abg aiman dia.Alhamdulillah la dia tak susah sangat nak menjaganya,tido je sepanjang hari,kalau tak tido duk terkuit-kuit sorang sorang pun tak pe,yg tak bolehnya ialah abg2nya...kalau aiman suka sangat nk kiss2 baby,lepas kiss lepuk sebijik kat muka adoilah!


Buat masa ni mmg tak berani nak ambik sebarang tempahan felt atau kad raya untuk tahun ni  T__T
sedihnya,satu-satunya hobi aku yg boleh mendatangkan rezeki... tp mmg aku tak berani sbb life aku mmg upside down sekarang ni,tak boleh nak janji2 sangat lah...nak keluar pos brg pun aku tunggu hari sabtu huhuhu...

tapi aku mmg tak suka duduk sesaja kat rumahkan,nak jugak cari duit poket sendiri... so start bulan puasa ni aku meniaga nasi arab plak, no..no..bukan yg dah siap masak ye... nasi arab ni ko beli dengan aku pastu balik masak sendiri kat rumah bahahaha....



antara soalan lain ialah:

1.apa ada dlm kotak ni?
   ~ dlm kotak ni ada beras basmathy dan jugak rempah
     bahan lain seperti kambing,lembu,ayam,bawang,tomato timun sume bagai ko pegi beli kat pasar...
kalau beli megi pun korang tak dapat udang dlm megi tomyam kan?? hahaha

2. mcm mana nak masak?
~ senang je,ikut je inctruction dia,kat blakang kotak tu,selain tu dapat jugak bonus resepi untuk buat salad arab

3.1 kotak boleh makan berapa org?
~ 1 kotak mengandungi 450gm, lebih kurang 4-5 org makan atau setalam (pada kadar biasa) yg jenis pelahap aku tak tau!  :P

4. Apa beza Mandy Saudi, Mandy Yaman, Kabsah & Maqluba?
~ Perbezaan dari segi rempah, cara masak dan asal negara. Kabsah resepi dari Teluk Arab dan Maqlubah berasal dari Palestin, Jordan dan Lubnan.

5.berapa lama penyediaannya?
~ yg ni bergantung, kalau kau tumis rempah pastu sidai kain,susu anak,mop lantai,sembang dgn jiran sebelah mmg petang karang baru siap kot!! hahahahaa... ok lah bergantung la pada tahap kecekapan anda kat dapur,sbb sangat senang je buat ni,dapur pun tak kecah sangat...

6.siapa yg perlukan nasi arab ni?
~ isteri2 yg sibuk bekerja,sibuk jaga anak,fefiling nak masak sedap2 tapi masa tak cukup,nak suprisekan mak mertua atau bakal mak mertua... atau boleh simpan wat stok kot2 la tiba2 ada tetamu datang menyinggah kan...sesuai sangat....!
suami pun boleh!!

Dah soalan sudah dijawab,sila sms @ wasap @ we chat atau call terus ke 0129504644 (sara) untuk oder SEKARANG!!

selepas sebulan

hari khamis lepas bawak ammar chek up sebulan,alhamdulillah semuanya sihat. berat pun naik jugak, dah 4.57kg dah, ok la tak mcm abg aiman,sebulan naik sampai 2kg hehehe...  berat mami pun naik jugak 1kg hohoho,padahal makan sekali sehari je tu,mlm mmg tak makan,tp ye la ngadap pc tengok kdrama mesti nak ada kunyah2 tu kan...ermm tak tahu la cemana nak kurangkan tabiat tu... tp ye la siangnya mmg lapar la kan sbb fully breastfeed.alasan betul kan hahaha...


 aiman dah makin ok dengan adik,sikit2 nak cium adik...paling suka tiap kali nak kiss mesti cakap "emmm adikk,emm adikk",sampai nak kiss mami pun cakap emm adik jugak hahaha... tp still tak boleh tinggal jugak,kadang2 datang geram dia tu dia lepuk2 je adik tu... huhu... kadang2 senyap je tu mesti masuk bilik n panjat katil nak tengok adik... mmg tak boleh tinggal sorang2...


hari ni da 33 hari, since hari ni rasa tak mengantuk sangat bangun pagi2 siapkan anak,anak,anak dan anak amik kau...kata ramai anak kan hahaha.... ajak hubby pegi jalan2 n makan2, sambil jemput mak mertua kat melaka sentral,dia balik kl hari khamis ari tu,pastu dtg balik hari ni ngan bas hehehe... mak mertua aku yg banyak duk kat umah ni semasa berpantang ni,bolah la kan ada jugak org nak tolong masak n bg anak2 makan.nak harapkan aku mmg telur goreng kicap,telur goreng sos tomato,telur goreng kasih sayang,telur goreng cinta sejati la jawab nya menu seminggu hahaha...




brunch kat vivo je tadi, sib baik la ammar tak meragam sangat,dia ok je kalau bising asal jgn panas hehehe...ada aircond or kipas dah ok dah mmg boleh tido... dua kali jugak la breastfeed kt jj tu.
tak de shopping apa pun just sempat beli strawberry body polish je kat body shop tu pun sebab ada sale,70% lain2 cam tak berapa berminat nak beli,since aku mcm tak de masa nak pakai hahaha,layan budak2 ni makan ais krim baskin robin then balik.



yg ni harga asal rm39.90 jadi rm19.95


yg ni harga asal rm19 jadi rm9.50 

ni je la yg aku comfirm pakai,sale pun last day hari ni huahuahua.... sampai rumah baru aku menyesal hehehe!


ok ni pic nak riak, jeans lama ni,gigil2 aku nak try pakai kan,nak pakai depan2 hubby aku segan,buatnya sangkut tang bontot mau 14 tahun dia gelakkan aku! so aku tunggu je dia masuk bilik air n mandi baru aku try senyap2...boleh plak pakai balik sai 29 ni hehehe... sukee sukeee sukeeeee!!

b'day aku!

ye semalam 18 mei ialah b'day aku yg ke 32...alhamdulillah masih sihat bertenaga dan panjang umur... tengahari semalam en.suami ajak pegi makan,nak keluar malam susah la kan ada baby ni kan... so ptgnya kami ke restoran chinese muslim, makan tak ingat dunia,dgn ketamnya,udangnya sotongnya... balik mlm sakit perut,pagi tadi muntah plak, dah la amma r tak tido dr pukul 3pg sampai pukul 6pg..dah 3-4 mlm mcm ni...penat ok! gambar nan hado aku tak de mood nak snap2 pic makan dgn mak mertua aku pun ada jugak kan hehehe... so hari ni sib baik la en.suami cuti,boleh la aku rehat skit dr jaga aiman. nak tido baring je tak nak wat pape...ok bai!

rentetan kelahiran putera ke4

Alhamdulillah hari ni dah hari ke 13,nak share pengalaman bersalinkan Ahmad Ammar Razin

20 april 2014 (ahad)
wekend tu mcm biasa lepak kat rumah,since semalamnya dah jalan2 kat mahkota prade
dalam pukul 4 ptg hubby suruh siap2 nak keluar ke tesco cari brg dapur n makan,
so siap2kan aiman n salin pampers dia,masa bangun tu my mom tegur kenapa kain tu basah? 
aik? basah kena apa plak? nak kata terduduk atas air tak de rasa plak,
basah pun tak banyak lebih kurang besar tapak tangan je...
so debar2 jugak la sbb tak pernah jadi cam gitu kan...
cakap ngan hubby,dia tanya nak terus pegi hospital ke...
oleh sebab tak rasa sakit aku gigih la pegi tesco dulu,makan siap2,beli brg bagai kan
dalam pada tu perut duk mengeras2 je...
maghrib sampai rumah siapkan anak2,lepas solat baring2 lepak dlm bilik dulu,tidokan aiman.
dalam pukul 10mlm baru la gerak ke hospital...

sampai kat hospital chek2 sume katanya baru 1cm. tak de tanda2 nak bersalin lagi,
tp sbb kes leaking tu kena jugak la tahan wad.
chek in wad dalam pukul 12mlm. 
dlm pukul 3pg contraction dtg dan pegi,kadang2 10min sekali,kadang2 20min sekali..
dekat pukul 5 baru ok n boleh tido lena.

21 april 2014
still kena observe lagi,buat ctg lagi
so hari ni tak buat pape,rehat2 je.tghari tu hubby datang bawak adam n aiman,lepas hubby balik tu
keluar lagi air ketuban,oleh sbb doktor nak tengok so kena la tunjuk pad yg basah tu..nak kata basah banyak tak jugak,boleh kata half pad je la...
petang tu kena ctg lagi sekali,chek jalan,doktor kata 1cm jugak,cari2 kat mana tpt bocor tak jumpa pulak,tp ada banyak mukus kata doktor mungkin sbb tu tak nampak,still doktor tu ambik sample mukus tu utk dihantar ke lab lepas tu turun bawah kat labour room sbb nak kena scan,pastu doktor kata mmg ketuban sikit, chek jalan lagi still 1cm...(berapa banyak chek jalan daaaa!!) *..*
so petang tu doktor nak jumpa hubby untuk sign kebenaran nak induce,and dia terangkan apa dia punya risiko,and last solution kalau tak boleh bersalin jugak terpaksa la czer...

22 april 2014

pukul 2 pagi nurse datang kejut nak buat ctg lagi,
lepas tu suruh siap2 baju baby utk bawak turun ke labour room.
lebih kurang 3.30pagi masuk bilik untuk induce,katanya dalam masa 2 jam tak boleh bangun dari katil,
takut ubat tercicir hehe...
so siap2 ke toilet n baring,doktor masukkan ubat n baring la kat situ sorang2...
tak rasa sakit sangat so boleh la paksa tido kejap,kang tak de tenaga pulak...
banyak dengar cerita induce tu sakit,so masa tu mmg prepare mental n fizikal la utk sakit,
tp aik tak sakit plak..kihkih siap boleh sms hubby...
dalam pukul 5.30pg nurse masuk chek contraction,pastu dah boleh pergi toilet,
masa tu membuang punya la banyak,lama plak tu dlm toilet,sampai misi datang ketuk,awat lama sangat?
ingat dah beranak dah hahaha... 
pastu pertukaran shif,lama la plak kena tunggu,sempat la jamah air milo segelas n roti setengah keping

pastu baring cuba2 nak tido,hubby hantar air kotak masuk.
pukul 9.30pg baru la doktor masuk, ramai plak tu ada la dalam 5 org,chek jalan,katanya baru 2cm
pastu yg doktor pakar tu tak puas hati,nak jugak seluk kan.sambil2 seluk tu dia pusing2 jari dia, pastu keluar masuk,keluar masuk 4-5 kali...sakitnya tuhan je tahu...rasa mcm dia sengaja nak buka jalan...
sampai nangis2 dah aku menahan sakit,pastu doktor kata pasang ctg then tunggu induce second round,
nurse suruh aku pegi toilet dulu,dlm toilet tu aku dah terkencing2 sakit tuhan je yg tahu tpt kena seluk tu,
naik je katil sakit mmg tak boleh tahan,rasa mcm terkoyak terus aku punya bawah,
doktor sorang lagi kesian kot tgk aku, dia bg kebenaran panggil suami masuk temankan sbb aku dah sakit lain mcm...

sakit datang setiap 5minit,tp aku tak rasa itu contraction sbb yg sakit bukan perut tp bahagian ari2,
tpt kena seluk tu kat bawah tu....
nurse masuk dgn doktor tadi, suruh hubby keluar dulu sbb nak chek jalan,
katanya sbb aku dah nampak sakit sangat2,berpeluh2 mcm dah nak teran dah...
bila chek aikk??!! baru 2cm??
aku yg dengar ni terus nangis,ye la kan baru 2cm dah sakit cam gitu rupa?
dalam 10minit doktor tu masuk balik n katanya nak pecahkan ketuban,
selepas pecahkan ketuban tu rasa sakit mengurang sedikit,boleh la lelap2 lagi,time contraction baru la bangun.

Pukul 1ptg nurse pelatih dtang bawak wheelchair katanya kena tukar bilik,nak letak dekat dengan kaunter sbb bilik yg sara duduk sekarang tu agak jauh dr work station nurse, sbb sara sakit dah teruk sangat tp bukaan still 2cm,kot2 la tetiba jantung baby tak ok nak terus czer katanya.

masa tu contraction still ok n masih boleh tahan, lebih kurang pukul 2 or 3 ptg doktor dtang lagi sekali dengan doktor pakar tadi katanya nak chek bukaan jalan lagi sekali,sara cakap saya tak nak doktor tu buat...hehe kemain diva aku ni tau sakit2 pun nak demand2 lagi...doktor Deepa yg kesian kat aku tadi tu cakap ok la saya buat...hehehe... so lepas tu bukaan still 2cm... aku dah down gile2 dah rasanya,sister bawak masuk gas bg aku sedut utk kurang sakit,sebenarnya gas tu tak hilangkan sakit,just nak bg kita rileks antara selang masa contraction...so dalam selang masa tak sakit tu mmg aku terlelap *lalok*...
nasib baik la ada nurse yg training ni baik sesangat tunggu kat dlm bilik aku tu selama aku sakit,siap gosok2 perut,lap peluh,gantikan kain n alas sbb aku dah tak tahu berapa kali terkencing dah atas katil tu,
ye lah selama dlm labour room tu tak silap aku 6 botol kena drip! siap bacakan doa utk aku,kalau anak teruna aku dah besar nak je aku amik wat menantu...hah kau tetiba!! ^00^

lepas tu en.hubby masuk temankan aku,kalau ikutkan en.hubby tak boleh masuk sbb dia tak pergi kursus peneman,tp mungkin keadaan aku masa tu dah down n suasana labour room pun tak bz sangat so doktor bagi je la dia masuk... temankan aku sepanjang aku sakit tu,mmg sakit sesangat, aku rasa dah 8-9cm dah setiap kali contraction datang....walhal baru 2cm!!

dalam pukul 4ptg cam tu aku dah merayu2 dah kat hubby nak czer je dah tak tahan sangat setiap kali sakit,
dan aku fikir kalau nak push pun nanti tak de tenaga dah pun,dah la seharian tak makan.
bila doktor masuk sekali lagi hubby kata nak czer,so doktor pun ok kita chek jalanrasa... last time ye, bila chek doktor kata dah 4cm... "encik baik tunggu je la,sekarang dah 4cm,biasanya 4cm-10cm tu sekejap je"
dalam hati aku mmg menyumpah2...sekejap la kau tak rasakan...cuba kalau kau yg rasa...
so tahan je la aku nak tunggu lagi 6cm tu!!!

bila sakit datang aku sedut gas tu sampai pening kepala aku then aku lelap,hubby pulak duk gosok2 belakang,lebih kurang 6.20ptg cam tu nurse datang nak ambik blood preasure,masa aku pusingkan badan tu terasa kepala baby dah nak keluar,
aku jerit la "baby,baby!!" tp suara aku keluar tak keluar sbb dah serak kan,nurse tu plak nurse pelatih blur dia mmg tahap 18..tak tahu nak wat apa,
aku jerit la lagi "baby dah nak keluar!"
terus nurse yg kat kaunter tu serbu masuk dlm 5 org kalau tak silap aku,
masa nak betulkan kedudukan tu,aku dah nampak kepala baby dah tersembul dah hahaha...
aku tak kira dah masa tu,punggung tak rapat ke,tak tarik nafas ke janji keluar dah masatu,aku push je...
misi siap suruh tunggu kejap,ambik nafas katanya,
nafas pun dah tak de dah cik misi oiii!!!
hubby kat sebelah cakap "sikit je lagi mami"
aku pun push je la kan..tak de nak tunggu2 lagi dah
alhamdulillah baby keluar at 6.37ptg tu.
ada la jahit skit,uri pun elok je keluar tak mcm kes aiman dulu.
lepas jahit n salin baju semua,dapat milo panas,lelap la jugak kejap dlm bilik tu,hubby dah keluar lepas azankan baby.
dalam pukul 12mlm baru la aku masuk wad,lama gile tunggu kat labour room tu sbb tak de dokter nak chek sebelum boleh keluar tu kan.
baby diorg terus hantar ke nursery untuk observation selama 48jam sbb takut demam ke pape kes leaking tu kan.
Alhamdulillah semuanya selamat...sara keluar wad pada hari jumaat 25hb tu.

.Ahmad Ammar Razin b. Arman Razni
day 1

day 3

day 8









37weeks

pejam celik pejam celik dah masuk minggu ke 37 dah rupanya aku nih... lamanya tak update blog,mana la nak sempat sekarang ni..baik aku baring2 je dari layan blog hihihi...penatnya tuhan je yang tahu,nak2 aiman dah makin melasak,adam makin nakal,arissa makin demanding!! adoi penat sangat... waktu2 mcm ni mmg nak rileks2 je rasanya tp tinggal harapan je lah kan!
kesihatan ok je biasa2 je lah nak kata ok ada jugak time dia tak ok... tp preggy kali ni kena dibetis plak dah! on BSP sebulan sekali, minggu ke 32 hari tu kena jumpa O&G terus kena buat seminggu sekali adoi penat la weh!! BSP ni kena wat 4 kali sehari,since aku tak de la plak alat utk chek tahap gula dlm badan terpksa la gagah kan jugak ke klinik utk buat BSP ni, pukul 8pg,10pg,2ptg,8mlm... bayangkan?? 4 kali sehari kena sua jari nak kena ketip amik darah tu kan...huhuhuhu...

minggu ke 35 hari tu kantoi jugak la 1 reading,terus kau diorg masuk wad...kemain lagi mcm sakit teruk bebenor!.. so oleh sebab dah hujung2 sangat,mama aku terus je la datang dr kota bharu. kesian kat cucu since aku duk dlm wad ni arissa n adam tak ke sekolah sbb ayah dia terlajak tido??! boleh?? tak cukup tido katanya,mcm la aiman tu bangun menyusu sejam sekali :P

until now mama ada kat melaka ni,n aku masih lagi duk menunggu hari...bila nak bersalin...kekadang dah ada rasa2 sakit n mengeras tp hilang mcm  tu je hehe... seminggu lagi la kot nampaknya. 23/4/14 ada appointment dengan O&G lagi sekali. hurmm...

pape pun doakan sara selamat dan dipermudahkan semuanya ye kawan2....amin!

cepatnya!

   Salam...lamanya tak update...konon2 tahun baru ari tu nak rajin2 update blog hihi, sedar2 dah hujung january dah kita ni kan,cepatnya masa berlalu.

   Sekarang ni sara dah masuk 26weeks ++ so terasa sangat cepat penat dan letih,beza dgn masa preggy dulu...dulu2 muda lagi sekarang dah 31 tambah pulak aiman dah dapat kaki,melasak je dia,keluar masuk 6-8 trip sehari hantar ambik anak2 sekolah mmg terasa sangat penat. mcm mana lah org yg kerja opis ye? kt rumah kalau tak larat boleh jugak baring2 kan.
   
   sepanjang bulan ni tak de la pape yg menarik pun, kena MGTT (minum air gula),pastu result tak berapa cantik so kena plak BSP (test darah setiap 4 jam) pastu kena jumpa doktor untuk review,jumpa pakar pemakanan  atau diatition, pastu kena second round BSP 10 feb ni nanti...adoi penat jugak la sbb kena jumpa n chek up dengan doktor setiap 2 minggu.kesian en.suami sbb banyak kali kena amik half day.

   so cuti cny ni ada family day belah suami,tak pegi jauh pun kali ni kat ulu langat je... so balik nanti lah update tu pun kalau rajin hihi...esok nak gerak tp satu hapa pun belum packing,nampak tak tahap kemalasan aku nih. rasa malas nak gi mana2 pun nak duk umah je.

day-2 2014

ermmm kemain rajin ye, amik semangat tahun baru ekekeke...
pagi tadi bermula dengan agak kelam kabut,bangun pagi terus kejutkan arissa,selesai solat arissa dah siap mandi. kejutkan adam, mmg liat nak bangun,sejuk la,sakit mata la, ngantuk lagi la macam2 ragam dia... sekali ayah dia bersuara baru la nak menapak masuk bilik air. turun bawah siapkan breakfast simple2,roti je hihihi... pakaikan adam baju sekolah,aiman pun dah bangun. mandikan dia.siapkan susu.siap semua baru la gerak. kelam kabut hari ni pasal sara nak kena ke klinik kesihatan cheng sbb kena buat MGTT atau lebih dikenali minum air gula bagi ibu-ibu mengandung...huhu...mr.hubby half day harini. lepas hantar arissa terus drop sara kat klinik n terus hantar adam pulak.
sib baik lah sampai awal dapat no.3 hari ni... nak jadi cerita sebelum minum air gula kena ambik darah dulu, sekali cucuk tak keluar,dua kali cucuk tak keluar, so nurse tu tak berani nak cucuk lagi panggil sister, sister tu cucuk 2 kali tak keluar jugak,tukar sister lagi sorang dia cucuk kat pergelangan tangan baru lah keluar tu pun sakit yg amat huhuhu.... pas minum air gula lepak kat luar kejap tunggu sampai pukul 10 and masuk balik. sambil2 tu layan dulu buku ulu yam di liverpool tu...sume org ingat sara peminat bola sepak pasukan liverpool hehehe...
pukul 10 masuk balik,tunggu turn sampai 10.30 baru la dia panggil. sekali cucuk tak keluar cucuk kali kedua baru la keluar...sudahnya balik rumah hari ni penih tangan bertampal plaster n kapas tu hihihi... tunggu la esok2 mesti lebam naik punya....
balik rumah makan nasi ayam, pastu siapkan baju mr.hubby sementara dia pergi jemput adam pukul 12 tu. pas mr.hubby pegi kerja,siapkan adam kana tengahari then sara tinggal je dia dengan tablet n nasi kat meja.kepala dah ting tong.aiman dah bising.tido sampai ke petang baru sedar. tu pun adam kejut nak susu hihihi... kejap lagi nak keluar ambik arissa plak..aishh boleh ke ni... lama tak drive ni?? tawakkal je la ye dok!


selamat datang 2014

 salam semua, sara ucapkan selamat datang tahun 2014...semoga tahun ni membawa sinar pada semua... sara tak de lah beriya sangat nak sambut tahun baru tp since usia makin meningkat ni rasanya perubahan tu perlu lahkan... so sebagai permulaan tahun ni sara mulakan dengan buku motivasi dari nazali noor ni,semoga boleh menyuntik semangat baru pada sara...harap-harap sangat tahun ni berlalu dengan tenang tp tak tahu la kan nanti dah bersalin yang ke-4 ni boleh ke tenang?? hihihi...

 

21 dec 2013 hari tu balik kg sekejap,ye lah cuti2 ni mana ada pegi mana2 lagi kan so balik lah jenguk mama n papa dan kebetulannya mama akan berangkat ke makkah untuk umrah pada 28 dec tu.
selain tu sempat jugak lah celebrate b'day mama,aiman n arissa tumpang lagi sekali (kemain depa tu sampai 2-3 kali sambut b'day) hihihi... ye lah dah semuanya dekat2 kan.

 lupa pulak nak snap nasi kerabu hidangan tengahari tu ....hihihi bertungkus lumus mama n adik ipar menyiapkan semua tu... sara tak masuk dapur pun...erkk tak larat nak berdiri lama2,sakit tumit (alasan) kan hihihi...



malam 27 dec,mama berangkat ke kl dulu dengan last filght air asia,bermalam kat rumah pak cik sara (adik mama) kat kajang,esok nya fight pukul 6ptg terus ke madinah. dari kiri (baj hijau) adik ipar sara ~ dayah, papa tok n aiman,mama tok,adik bongsu sara ~ adik @ zatil, mak buyung n last sekali tu mak cik sara hihihih... walaupun baru umur 20++ tp dah pangkat makcik,dengan aiman pangkat nenek...hahaha.aiman kena panggil dia nek su...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...