kelikkk la saya pelisss!!

perkembangan terkini

Lama gile tak update blog,sampai kekok rasanya nak menaip dan susun kata-kata,tak tau nak mula dari mana,banyak yg dah lupa jalan ceritanya...maklumlah aktiviti seharian sara sekarang dah makin padat...kerja2 sampingan ni mmg tak terbuat.
Aiman dah makin lasak,mmg tak boleh tinggal sorang2,ada je kejanya...suka sangat punggah periuk belanga kat dapur, kalau jumpa pencil nak conteng dinding,kalau jumpa gelas nak tuang air sendiri... brg2 atas meja n kabinet mmg tak boleh biar mcm tu je sbb dia dah boleh capai,akal dah panjang...kadang2 dia usung kereta mainan dia n panjat atas tu nk capai brg tinggi...


tido sendiri...kepenatan main...nk ulik pun tak bagi.besar sgt dah kononnya...

ammar pulak dah pandai tgk org,tak nk dah tinggal sorang2..nk ada org depan dia je...

selasa lepas (9/9/14) ammar demam panas,petang tu nak mandi rasa badan panas sangat chek suhu 39.5c dah,so call ayah dia, nak gi klinik terus,nasib baik en.suami dah on the way balik rumah.sampai rumah solat maghrib terus ke klinik. masuk ubat bontot sekali..doktor buat surat untur refer ke hospital sebab demam tinggi sangat tambah pulak berak2 5-6 kali. so balik rumah kemas2 baju dalam pukul 10 gerak ke hospital pantai ayer keroh, sampai sana chek darah,masuk ubat bontot lagi sekali n masuk wad dlm pukul 2 pgi...huhuh sian la en.suami,balik penat2 tak sempat makan malam,esoknya terpaksa la cuti. 3 malam jugak la berkampung kat hospital.
nasib baik la ambik bilik 4 bed,ada jugak la kawan2 buat hilang bosan...en.suami datang pun kejap2 sebab tak mau terjangkit kat aiman pulak... ok la kan wifi pun laju,tv pun dah dapat satu sorang...mmg rehat sangat hehehe...




alhamdulillah dah boleh discharge hari jumaat ptg... hari sabtu rileks kat rumah... Ahad jalan2 ke kl pergi birthday party noah sepupu dia kat one shamelin indoor playground ke apa dia panggil tah, heheh


                                                                  ammar dan nenek 


                                          kek sebelum kejadian... oder dari sedapsedapbelaka




                                                                kena buli hehee


ni je la pic yg sempat snap... yg lain2 tak tau mana hilang tak nampak...panggil makan pun wat tak tau je.. kek coklat pun pandang sebelah mata je... majlis start pukul 3ptg sampai pukul 6ptg...terus balik melaka,singgah senawang rumah adik sara ambik mama,tumpang mandi n solat maghrib kat sana...
mcm tu lah... hari ni dah mama ada tengok2 kan budak2 ni...sempat la update blog,tgk drama ke hehehe... tp aiman dah mula panas badan,pukul 3 pg tadi muntah2...harap2 ok la jgn sampai masuk spital lagi..kang sudahnya mami yg kena warded!

baju raya hunting

wah tak sangka dah separuh Ramadhan kita lalui, emm cepatkan masa berlalu, rutin harian aku bulan posa ni bermula pukul 4.30pg bgn siapkan sahur,lepas imsak baru naik bilik,mandi n solat subuh siap2 nak hantar anak sekolah plak. balik dr hantar Arissa n adam siapkan baby ammar plak, itu ini itu ini pukul 12 keluar ambik adam,pastu ptg skit ambik arissa. sedar2 dah berbuka. pas bebuka naik bilik mandi n solat isyak...pastu mmg tak larat buat pape dah terus tido...gi tu la hari2 penatnya tuhan je yg tahu.

kira nasib baik la sebelum bersalin hari tu dah siap2 hantar jahit baju anak2 so skang baju melayu n bj kurung dah siap tinggal nk beli2 yg tambahan je... setiap kali hujung minggu keluar beli sikit2,bukan apa tak tahan keluar lama2 tak sanggup nak kejar2 si aiman tu..duk bersilat berkuntau kat mall tu kan sume org dah la posa tak laratnya nak melayan kerenah dia hahaha...

Selasa cuti nuzul quran,selangor cuti,melaka tak cuti so boleh la keluar shopping lama skit,org pun tak ramai.Decide pegi mahkota parade.lama tak lama pun sampai berbuka la duk sana dr pukul 3 ptg tu huhuh...penatnya la..penat kejar dak tembam tu hahaha...

aku kan nak beli baju kurung sikit punya cerewet la,tak suka la pesen2 manik2 ni nak2 ada baby ni kan,aku nk yg simple n tak mahal...haahaha pusing satu mahkota parade tu sume pesen2 gitu la dekat2 sama je aku tengok,lace la manik la. ingat ok tak pe la kalau tak jumpa cari tempat lain naik tingkat 1 baru jumpa satu butik ni, nice sangat baju2 dia.lain dr lain tak de jumpa manik2 yg sarat barat ni...pastu tokey dia cakap baju dlm butik ni sume design sendiri patut la tak sama ngan kedai2 lain yg kebanyakkan amik kat vietnam ke jln kenanga ke hehehehe...
 so sara ambik baju kurung pahang kain tenun. akak ni cakap butik benang dah ada outlet kat JB dah lama,tp kat melaka ni baru 7 bulan. aku rasa mcm kena ngan teste aku je baju2 kat sini,semuanya material cotton tebal,mmg sedap pakai. ada baju kurung,ada jubah,ada blouse,tudung2 instant pun design sendiri mmg cantik terletak..shawl pun ada... design dia mmg tak nampak mcm sama ngan yg banyak2 kat market skang ni...paling suka baju kurung sulam ayak/goyang pehhhh!! meleleh air liur aku hahaha!


                                                                    baju kurung


                                                             yg ni jubah...cantik kan?


                                                                baju kurung sulam tebuk

dah tu kenapa seme kaler ijau yg aku snap ni?? hahahaha... cantik cantik kan?? rambang mata nak pilih


 butik ni telerak di tingkat 1,sebelah dgn ogawa... depan butik ni ada butik kebaya nyonya original melaka


                                                             tukang bayar hari kejadian



resepi puding mangga lemak berkrim







ok hari pertama puasa... aku nak share resepi puding mangga ni...seminggu dua sebelum puasa asik la dapat mangga dari jiran sebelah...bukan 2-3 bijik sekali bagi...mau 3-5kg wehh banyak tau... sedap2 pulak tu masak ranum,manis...amboii mcm jual mangga plak aku!

Hari jumaat lepas jiran depan rumah bg nasi dagang,jiran sebelah bagi mangga...so aku ni asik la tak sempat nak bagi pape... tgn kosong sokmo kata org... walaupun jiran2 tak de la mintak balas tp bak kata org memberi kita merasa,org berbudi kita berbahasa... hehehe...segan jugak la kan,pikir2 punya pikir nak wat pape mmg tak de la ye...anak2 aku mmg jenis tak boleh tgk aku duk dapo,sepisis rajin nauu nak nolongnya!

so aku decide nak buat puding je la (tu je pun yg aku pandai...hahaha)...google2 resepi puding mangga sume tak berkenan di hati,buka apa leceh n ada jugak pakai bahan yg tak de kat rumah ni ha... so aku buat sendiri la puding ni..memandai2 je kan,amik resepi sana sini..join2 pastu ubah sikit2 boleh la tu kan...aku namakan puding mangga lemak berkrim bahaahaha

bahan-bahan:
1 peket agar2 kering (22gm)
4 gelas air
setengah cawan gula
700ml full cream milk
1/2 tin susu cair
pewarna kuning
3 biji mangga (2 biji buat puree & 1 biji potong dadu) sebesar tapak tangan


cara-cara:

cara buat puree:
potong 2 biji mangga dan blend sehingga lumat + 2 sudu gula
lepas blend tapis (wajib tapis sbb ada bulu2 yg buatkan puding tak smooth nanti)
lepas tapis simpan tepi

1.masak air + agar2 sehingga hancur
2.masukka susu cair + full cream milk
3.masukkan puree + pewarna kuning
4.masukkan gula

kacau sehingga sedikit mengeleggak (kacau selalu jgn tinggal)
masukkan dlm bekas,pastu tabur mangga yg korang potong dadu tadi tu,sila sejukkan dulu!

p/s: sebenarnya anggaran cecair tu (susu + air) tu sara agak je... so korang pandai2 je la ye agak2 puding korang nak keras or lembik tahap mana...

rasa puding tu bergantung pada jenis mangga..sara tak tau mangga nama apa yg sara pakai tp bentuk dia cam dlm pic ni,besar tapak tgn,rasa manis lemak2,isi tebal,bijik nipis je,kulit dia cantik je smooth...ya Allah sedapnya mkn sejuk!!




yang ditunggu sudah tiba!!

Assalamualaikum... first nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al mubarak kepada readers 'ikhlas dijari'... peh terasa mcm menteri plak hahaha.... setelah sekian lama menyepi fuhh... agak mencabar life aku sekarang nih, 4 org anak nak handle serentak mmg aku rasa mcm tak cukup nyawa...aku tabik la pada mak2 yg boleh handle anak2,rumah tangga sambil boleh tersenyum,muka berseri2,pinggang ramping,rambut terurus,tapak kaki licin bak telur dikupas... bahahaha :P ada ke??

akhir2 ni sangat la mencabar hidup aku ni,asal petang je aku rasa mcm tak ubah pekerja buruh kasar,rambut dah menggerbang berminyak,muka berminyak,tapak kaki mcm jln tar,ketiak tak payah cakap lah ^..^ huhuhu
mana taknya sorang nak mandi,sorang nak susu,sorang tengok atas meja,sorang duk punggah periuk kat dapur...adoiyai...pening wehh... biasanya siang2 tu aku biar je korang nak wat apa dlm pukul 5-6 ptg,aku bajet laki nak balik baru la aku kemas mainan2,lap dapur,kemas meja makan,mop lantai...so kalau ada sesapa tersinggah rumah aku time sebelum tu jgn lah ada yg masuk icu tgk keadaan umah tu ye....

Ammar dah 2 bulan++ isnin lepas pergi chek up,timbang berat sekarang ialah 5.8kg.boleh tahan jugak la walau tak mcm abg aiman dia.Alhamdulillah la dia tak susah sangat nak menjaganya,tido je sepanjang hari,kalau tak tido duk terkuit-kuit sorang sorang pun tak pe,yg tak bolehnya ialah abg2nya...kalau aiman suka sangat nk kiss2 baby,lepas kiss lepuk sebijik kat muka adoilah!


Buat masa ni mmg tak berani nak ambik sebarang tempahan felt atau kad raya untuk tahun ni  T__T
sedihnya,satu-satunya hobi aku yg boleh mendatangkan rezeki... tp mmg aku tak berani sbb life aku mmg upside down sekarang ni,tak boleh nak janji2 sangat lah...nak keluar pos brg pun aku tunggu hari sabtu huhuhu...

tapi aku mmg tak suka duduk sesaja kat rumahkan,nak jugak cari duit poket sendiri... so start bulan puasa ni aku meniaga nasi arab plak, no..no..bukan yg dah siap masak ye... nasi arab ni ko beli dengan aku pastu balik masak sendiri kat rumah bahahaha....



antara soalan lain ialah:

1.apa ada dlm kotak ni?
   ~ dlm kotak ni ada beras basmathy dan jugak rempah
     bahan lain seperti kambing,lembu,ayam,bawang,tomato timun sume bagai ko pegi beli kat pasar...
kalau beli megi pun korang tak dapat udang dlm megi tomyam kan?? hahaha

2. mcm mana nak masak?
~ senang je,ikut je inctruction dia,kat blakang kotak tu,selain tu dapat jugak bonus resepi untuk buat salad arab

3.1 kotak boleh makan berapa org?
~ 1 kotak mengandungi 450gm, lebih kurang 4-5 org makan atau setalam (pada kadar biasa) yg jenis pelahap aku tak tau!  :P

4. Apa beza Mandy Saudi, Mandy Yaman, Kabsah & Maqluba?
~ Perbezaan dari segi rempah, cara masak dan asal negara. Kabsah resepi dari Teluk Arab dan Maqlubah berasal dari Palestin, Jordan dan Lubnan.

5.berapa lama penyediaannya?
~ yg ni bergantung, kalau kau tumis rempah pastu sidai kain,susu anak,mop lantai,sembang dgn jiran sebelah mmg petang karang baru siap kot!! hahahahaa... ok lah bergantung la pada tahap kecekapan anda kat dapur,sbb sangat senang je buat ni,dapur pun tak kecah sangat...

6.siapa yg perlukan nasi arab ni?
~ isteri2 yg sibuk bekerja,sibuk jaga anak,fefiling nak masak sedap2 tapi masa tak cukup,nak suprisekan mak mertua atau bakal mak mertua... atau boleh simpan wat stok kot2 la tiba2 ada tetamu datang menyinggah kan...sesuai sangat....!
suami pun boleh!!

Dah soalan sudah dijawab,sila sms @ wasap @ we chat atau call terus ke 0129504644 (sara) untuk oder SEKARANG!!

selepas sebulan

hari khamis lepas bawak ammar chek up sebulan,alhamdulillah semuanya sihat. berat pun naik jugak, dah 4.57kg dah, ok la tak mcm abg aiman,sebulan naik sampai 2kg hehehe...  berat mami pun naik jugak 1kg hohoho,padahal makan sekali sehari je tu,mlm mmg tak makan,tp ye la ngadap pc tengok kdrama mesti nak ada kunyah2 tu kan...ermm tak tahu la cemana nak kurangkan tabiat tu... tp ye la siangnya mmg lapar la kan sbb fully breastfeed.alasan betul kan hahaha...


 aiman dah makin ok dengan adik,sikit2 nak cium adik...paling suka tiap kali nak kiss mesti cakap "emmm adikk,emm adikk",sampai nak kiss mami pun cakap emm adik jugak hahaha... tp still tak boleh tinggal jugak,kadang2 datang geram dia tu dia lepuk2 je adik tu... huhu... kadang2 senyap je tu mesti masuk bilik n panjat katil nak tengok adik... mmg tak boleh tinggal sorang2...


hari ni da 33 hari, since hari ni rasa tak mengantuk sangat bangun pagi2 siapkan anak,anak,anak dan anak amik kau...kata ramai anak kan hahaha.... ajak hubby pegi jalan2 n makan2, sambil jemput mak mertua kat melaka sentral,dia balik kl hari khamis ari tu,pastu dtg balik hari ni ngan bas hehehe... mak mertua aku yg banyak duk kat umah ni semasa berpantang ni,bolah la kan ada jugak org nak tolong masak n bg anak2 makan.nak harapkan aku mmg telur goreng kicap,telur goreng sos tomato,telur goreng kasih sayang,telur goreng cinta sejati la jawab nya menu seminggu hahaha...




brunch kat vivo je tadi, sib baik la ammar tak meragam sangat,dia ok je kalau bising asal jgn panas hehehe...ada aircond or kipas dah ok dah mmg boleh tido... dua kali jugak la breastfeed kt jj tu.
tak de shopping apa pun just sempat beli strawberry body polish je kat body shop tu pun sebab ada sale,70% lain2 cam tak berapa berminat nak beli,since aku mcm tak de masa nak pakai hahaha,layan budak2 ni makan ais krim baskin robin then balik.



yg ni harga asal rm39.90 jadi rm19.95


yg ni harga asal rm19 jadi rm9.50 

ni je la yg aku comfirm pakai,sale pun last day hari ni huahuahua.... sampai rumah baru aku menyesal hehehe!


ok ni pic nak riak, jeans lama ni,gigil2 aku nak try pakai kan,nak pakai depan2 hubby aku segan,buatnya sangkut tang bontot mau 14 tahun dia gelakkan aku! so aku tunggu je dia masuk bilik air n mandi baru aku try senyap2...boleh plak pakai balik sai 29 ni hehehe... sukee sukeee sukeeeee!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

visit from: