kelikkk la saya pelisss!!

Ammar razin again!!

Bersiaran dr katil hospital pantai...ammar razin high fever start dr isnin lepas.turun naik turun naik suhu badan.mkn ubat pun turun sekejap sangat.sangat2 mencabar sbb minggu pertama persekolahan.ingat nak fokus pada adam danish. Lg kesian aiman mikail sbb mami dia kalut tak cukup tgn kadang2 sampai kena tunggu turn walaupun nak basuh berak dia...uhuhu...
Kalau yg di rancang tak menjadi mcm ni la gayanya...tunggang terbalik rasa.semua nak buat tp tak terbuat.
Harap ammar razin cepat sembuh..kesian abg aiman tak de kawan...kesian abg adam balik sekolah lapar kena tunggu mami masak... Nk masak awal2 amar asik meragam...huhuhu..kesian kakak arisa kena tolong mami walaupun dia pun penat jugak....

Pengalaman baru Adam Danish

Alhamdulillah...anak2 makin besar. Arissa darjah 5, Adam dah start darjah 1 tahun ni.mcm biasa aku yg gelabah lebih.takut dia tak pandai bergaul..nak nak selepas tengok klip budak2 kena buli...ngeri aku memikirkannya...
Berjela2 pesanan aku kirimkan...doa dah diajar... Semoga anak2 sentiasa dalam lindungan Allah sentiasa...insyaAllah.
Adam ni lain skit tak macam Arissa dulu...kalau dia takut pun dia masih segan nak nangis kuat kuat.. Paling2 pun duk nangis tepi dinding..
Kikiki...tp pagi tadi mr.hubby dah wasap katanya Adam ok je..tp nampak jugak la gelisah dia...tak pe lah Adam,kutip satu2 yg terjadi sebagai pengalaman dan pengajaran...semoga Adam berjaya dunia dan akhirat...amin

perkembangan terkini

Lama gile tak update blog,sampai kekok rasanya nak menaip dan susun kata-kata,tak tau nak mula dari mana,banyak yg dah lupa jalan ceritanya...maklumlah aktiviti seharian sara sekarang dah makin padat...kerja2 sampingan ni mmg tak terbuat.
Aiman dah makin lasak,mmg tak boleh tinggal sorang2,ada je kejanya...suka sangat punggah periuk belanga kat dapur, kalau jumpa pencil nak conteng dinding,kalau jumpa gelas nak tuang air sendiri... brg2 atas meja n kabinet mmg tak boleh biar mcm tu je sbb dia dah boleh capai,akal dah panjang...kadang2 dia usung kereta mainan dia n panjat atas tu nk capai brg tinggi...


tido sendiri...kepenatan main...nk ulik pun tak bagi.besar sgt dah kononnya...

ammar pulak dah pandai tgk org,tak nk dah tinggal sorang2..nk ada org depan dia je...

selasa lepas (9/9/14) ammar demam panas,petang tu nak mandi rasa badan panas sangat chek suhu 39.5c dah,so call ayah dia, nak gi klinik terus,nasib baik en.suami dah on the way balik rumah.sampai rumah solat maghrib terus ke klinik. masuk ubat bontot sekali..doktor buat surat untur refer ke hospital sebab demam tinggi sangat tambah pulak berak2 5-6 kali. so balik rumah kemas2 baju dalam pukul 10 gerak ke hospital pantai ayer keroh, sampai sana chek darah,masuk ubat bontot lagi sekali n masuk wad dlm pukul 2 pgi...huhuh sian la en.suami,balik penat2 tak sempat makan malam,esoknya terpaksa la cuti. 3 malam jugak la berkampung kat hospital.
nasib baik la ambik bilik 4 bed,ada jugak la kawan2 buat hilang bosan...en.suami datang pun kejap2 sebab tak mau terjangkit kat aiman pulak... ok la kan wifi pun laju,tv pun dah dapat satu sorang...mmg rehat sangat hehehe...




alhamdulillah dah boleh discharge hari jumaat ptg... hari sabtu rileks kat rumah... Ahad jalan2 ke kl pergi birthday party noah sepupu dia kat one shamelin indoor playground ke apa dia panggil tah, heheh


                                                                  ammar dan nenek 


                                          kek sebelum kejadian... oder dari sedapsedapbelaka




                                                                kena buli hehee


ni je la pic yg sempat snap... yg lain2 tak tau mana hilang tak nampak...panggil makan pun wat tak tau je.. kek coklat pun pandang sebelah mata je... majlis start pukul 3ptg sampai pukul 6ptg...terus balik melaka,singgah senawang rumah adik sara ambik mama,tumpang mandi n solat maghrib kat sana...
mcm tu lah... hari ni dah mama ada tengok2 kan budak2 ni...sempat la update blog,tgk drama ke hehehe... tp aiman dah mula panas badan,pukul 3 pg tadi muntah2...harap2 ok la jgn sampai masuk spital lagi..kang sudahnya mami yg kena warded!

baju raya hunting

wah tak sangka dah separuh Ramadhan kita lalui, emm cepatkan masa berlalu, rutin harian aku bulan posa ni bermula pukul 4.30pg bgn siapkan sahur,lepas imsak baru naik bilik,mandi n solat subuh siap2 nak hantar anak sekolah plak. balik dr hantar Arissa n adam siapkan baby ammar plak, itu ini itu ini pukul 12 keluar ambik adam,pastu ptg skit ambik arissa. sedar2 dah berbuka. pas bebuka naik bilik mandi n solat isyak...pastu mmg tak larat buat pape dah terus tido...gi tu la hari2 penatnya tuhan je yg tahu.

kira nasib baik la sebelum bersalin hari tu dah siap2 hantar jahit baju anak2 so skang baju melayu n bj kurung dah siap tinggal nk beli2 yg tambahan je... setiap kali hujung minggu keluar beli sikit2,bukan apa tak tahan keluar lama2 tak sanggup nak kejar2 si aiman tu..duk bersilat berkuntau kat mall tu kan sume org dah la posa tak laratnya nak melayan kerenah dia hahaha...

Selasa cuti nuzul quran,selangor cuti,melaka tak cuti so boleh la keluar shopping lama skit,org pun tak ramai.Decide pegi mahkota parade.lama tak lama pun sampai berbuka la duk sana dr pukul 3 ptg tu huhuh...penatnya la..penat kejar dak tembam tu hahaha...

aku kan nak beli baju kurung sikit punya cerewet la,tak suka la pesen2 manik2 ni nak2 ada baby ni kan,aku nk yg simple n tak mahal...haahaha pusing satu mahkota parade tu sume pesen2 gitu la dekat2 sama je aku tengok,lace la manik la. ingat ok tak pe la kalau tak jumpa cari tempat lain naik tingkat 1 baru jumpa satu butik ni, nice sangat baju2 dia.lain dr lain tak de jumpa manik2 yg sarat barat ni...pastu tokey dia cakap baju dlm butik ni sume design sendiri patut la tak sama ngan kedai2 lain yg kebanyakkan amik kat vietnam ke jln kenanga ke hehehehe...
 so sara ambik baju kurung pahang kain tenun. akak ni cakap butik benang dah ada outlet kat JB dah lama,tp kat melaka ni baru 7 bulan. aku rasa mcm kena ngan teste aku je baju2 kat sini,semuanya material cotton tebal,mmg sedap pakai. ada baju kurung,ada jubah,ada blouse,tudung2 instant pun design sendiri mmg cantik terletak..shawl pun ada... design dia mmg tak nampak mcm sama ngan yg banyak2 kat market skang ni...paling suka baju kurung sulam ayak/goyang pehhhh!! meleleh air liur aku hahaha!


                                                                    baju kurung


                                                             yg ni jubah...cantik kan?


                                                                baju kurung sulam tebuk

dah tu kenapa seme kaler ijau yg aku snap ni?? hahahaha... cantik cantik kan?? rambang mata nak pilih


 butik ni telerak di tingkat 1,sebelah dgn ogawa... depan butik ni ada butik kebaya nyonya original melaka


                                                             tukang bayar hari kejadian



resepi puding mangga lemak berkrim







ok hari pertama puasa... aku nak share resepi puding mangga ni...seminggu dua sebelum puasa asik la dapat mangga dari jiran sebelah...bukan 2-3 bijik sekali bagi...mau 3-5kg wehh banyak tau... sedap2 pulak tu masak ranum,manis...amboii mcm jual mangga plak aku!

Hari jumaat lepas jiran depan rumah bg nasi dagang,jiran sebelah bagi mangga...so aku ni asik la tak sempat nak bagi pape... tgn kosong sokmo kata org... walaupun jiran2 tak de la mintak balas tp bak kata org memberi kita merasa,org berbudi kita berbahasa... hehehe...segan jugak la kan,pikir2 punya pikir nak wat pape mmg tak de la ye...anak2 aku mmg jenis tak boleh tgk aku duk dapo,sepisis rajin nauu nak nolongnya!

so aku decide nak buat puding je la (tu je pun yg aku pandai...hahaha)...google2 resepi puding mangga sume tak berkenan di hati,buka apa leceh n ada jugak pakai bahan yg tak de kat rumah ni ha... so aku buat sendiri la puding ni..memandai2 je kan,amik resepi sana sini..join2 pastu ubah sikit2 boleh la tu kan...aku namakan puding mangga lemak berkrim bahaahaha

bahan-bahan:
1 peket agar2 kering (22gm)
4 gelas air
setengah cawan gula
700ml full cream milk
1/2 tin susu cair
pewarna kuning
3 biji mangga (2 biji buat puree & 1 biji potong dadu) sebesar tapak tangan


cara-cara:

cara buat puree:
potong 2 biji mangga dan blend sehingga lumat + 2 sudu gula
lepas blend tapis (wajib tapis sbb ada bulu2 yg buatkan puding tak smooth nanti)
lepas tapis simpan tepi

1.masak air + agar2 sehingga hancur
2.masukka susu cair + full cream milk
3.masukkan puree + pewarna kuning
4.masukkan gula

kacau sehingga sedikit mengeleggak (kacau selalu jgn tinggal)
masukkan dlm bekas,pastu tabur mangga yg korang potong dadu tadi tu,sila sejukkan dulu!

p/s: sebenarnya anggaran cecair tu (susu + air) tu sara agak je... so korang pandai2 je la ye agak2 puding korang nak keras or lembik tahap mana...

rasa puding tu bergantung pada jenis mangga..sara tak tau mangga nama apa yg sara pakai tp bentuk dia cam dlm pic ni,besar tapak tgn,rasa manis lemak2,isi tebal,bijik nipis je,kulit dia cantik je smooth...ya Allah sedapnya mkn sejuk!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

visit from: