kelikkk la saya pelisss!!

buku baru




Assalam....lama tak menulis sbbnya  keyboard rosak.ni pun gigih pakai on screen keyboard hahaha....
just nak kongsi,insyaAllah new edition 2018 hihi sekarang baru 10w5d. Alhamdulillah preggy kali ni tak de alahan pun,just penat ngantuk tu biasa la kot.bacaan gula pun cantik je masa wat buku pink hari tu.tak tau la next2 kan,tapi sebolehnya cuba jaga makan la.seriknya keluar masuk appointments dgn doktor mcm last preggy.insyaAllah due date 9 june 2018,seminggu nk raya baby oiiii...huhuhu

Aidilfitri 2017

Selamat hari raya... tahun ni sambut raya di KL dulu dengan mak.raya ke3 baru lah gerak balik kelantan.Balik sekejap je pun.Jumaat dah gerak balik ke Melaka dah.huhu tak puas rasanya balik kampung sekejap je.macam2 makan yg nak dimakan hihi...Pagi raya baru gerak ke KL dr melaka.

Odbo cc cushion


odbo brightening cc cushion


masa baru pakai nampak agak putih melepak hihi....



setengah jam kemudian...tadaaaaa!


muka plain tak pakai bedak pun....keluar ambik anak sekolah je pun kan kui kui kui



Beza tak lepas pakai odbo cc cushion? Coverage sangat cantik tak bercapuk.senang nak apply.pakai nipis2 je pun ok.klu muka senang berminyak kena dap dap dgn compact powder lepas tu.Selama ni duk pakai BB cream dalam tiub tu kan... pastu tetiba gatal gi beli april skin....harga leh tahan rabak poket aku... ni try brand odbo plak rm38 je kau ihihihi murah gile...mmg original sbb beli dgn distributor dia..bukan kat gerai2 makeup yg bersepah ada sekarang ni..
sapa nak try boleh tengok sini ----> https://www.instagram.com/cathydollmalaysia/

selamat hari guru

Bersawang berhabuk blog ni...lama tak jenguk... nak kata bz tersangat tidak la jugak tapi masa banyak dihabiskan dengan sikecik Ammar dan sekarang si Aiman yg tadika tu perlu jugak diberi perhatian waktu belajar dia. Aiman walaupun dah tadika tapi masih belum boleh menulis dgn baik. pergerakan motor halus dia sedikit lambat berbanding kawan2 dia.risau jugak rasanya.

Hari ni hari guru semangat betul dia bangun pagi sbb nak bagi hadia kat cikgu favorite dia,cikgu Janna hihihi pertama kali sambut hari guru kan dia pun rasanya masih tak faham mcm mana...asik tanya mcm sambut hari jadi ke? hahahaha

sempatlah juga sara siapkan cross stitch kecik ni utk cikgu Janna...letak dlm frame ikea
1 hari je dah siap hihihi...

Adam n arissa dah tak nak bawak hadiah utk cikgu dia....katanya kumpul duit dengan kawan2 beli hadiah...ok lah

Adam baru selesai peperiksaan pertengahan penggal,manakala arissa akan start periksa hari rabu (esok)...gud luck sayang mami...

keperluan asrama sekolah menengah (perempuan)

Assalam, agak lama entry ni tertangguh..sampai ada yg pm sara tanya bila nak update berkenaan keperluan asrama hihi...ada yg tertunggu rupanya,terima kasih ye. Maaf sangat2 bz betul sejak Arissa duk kat asrama ni,selalunya dia lah yg tolong sara dengan kerja rumah,sekarang semuanya sara kena buat sendiri maklumlah yg lain semua lelaki n kenit2 pulak...kalau Adam setakat mintak tolong angkat jemuran boleh la,lain2 tak berapa boleh harap lagi huhuhu.

ok sara bahagikan kepada beberapa bahagian dan ada beberapa tips sara selitkan sekali...ni jugak utk rujukan sara dimasa hadapan..manalah tau rezeki Adam duk asrama pulak kan...
Kemungkinan ada juga senarai ni tidak sama...sbb tak semua sekolah sama,so nnt bila dah masuk sekolah kena la mintak senarai or tanya pihak asrama apa yg boleh dan tak boleh ye.
(gambar semua dr sumber google..sara tak sempat nak save satu2 brg yg beli hari tu)

1)TOILETRIES~ (bakul shower yg berlubang) -baldi kecil tidak dibenarkan takut air bertakung
 - shower gel
-shampoo
-pencuci muka
-faminin hygine
-berus gigi dan ubat gigi (buh dlm bekas khas utk berus gigi n ubat gigi) ~ lebih hygiene


berus gigi simpan dalam bekas khas lebih bersih,so nnt mlm sebelum tidur just bawak bekas tu je tak payahla nak kena bawak bakul2 sekali kan hihi..






2)KEPERLUAN ASAS
-tuala mandi
-tuala muka
-gelas/mug,(mangkuk,pinggan,sudu,garfu) - jika perlu.sekolah arissa tak perlu sbb mee segera tidak dibenarkan mkn dlm dorm,bawak mug je
-hanger
-penyepit baju
-drying clip (senang utk jemur stokin n panties)
-termos
-botol air
-alarm clock
-cermin muka
-mattres protector
-bekas makanan(tapauware)
-pad (utk gegel je)
-tisu


drying clip (boleh didapati di kedai eco rm2,daiso,mr.diy,tesco)



3)PERAPI DIRI ~ letak dlm 1 bekas,supaya senang nak capai (since menda ni pakai setiap hari)
-sikat rambut
-bedak
-deodorant 
-body spray
-lipbalm (tiada warna,clear)
-getah rambut dan pin tudung,jarum peniti  (beli extra) ~ simpan dlm kotak kecil supaya senang nak cari

magnetic case (sara bubuh getah rambut,pin tudung) - tampal kat pintu locker,kalau locker besi terus lekatkan je,kalau locker kayu kena cari magnetic sheet tampal kat pintu then baru boleh lekatkan case ni,senang nak cari benda kecik ni. (semua ni ada kat daiso bahagian stationery)


bekas bulat tinggi tu sesuai utk letak sikat,bedak,diodorent semua..pastikan letak dlm 1 bekas


4)FIRST AID ~ letak dlm beg kecil / kotak kecil
-plaster
-minyak panas
-panadol
-ketip kuku
-ubt sakit tekak
-gula2 batuk (arissa bawa cap ibu dan anak)
-cotton buds
-vicks 
-vaseline
-ubat alahan (jika perlu dan sila dptkan dr klinik yg biasa pergi)
sara letak vicks dan vaseline dalam small containers mcm ni (boleh cari di kedai eco rm2 atau mr.diy)

kotak yg sesuai utk first aid 




5)KEPERLUAN TAMBAHAN
-torch light kecil (daiso pun ada,beli yg boleh buat keychain,so sangkut kat kunci locker)
-sewing kit
-alas locker (daiso ada)
-payung (kalau laluan dr asrama ke sekolah tak de bumbung)
-beg laundry (sara beli beg ikea yg biru tu je yg sederhana cukup lah)
-charcoal deodorizer (utk serap bau hapak dlm locker)
-pewangi locker (jenis sangkut pun boleh)
-plastik sampah
-kain buruk / tisu basah
-penyapu kecil (kedai eco rm2 )
-span basuh pinggan
-laundry net (kalau sekolah ada mesin basuh) - nanti tak de la yg kecik2 tu tercicir.
-febreeze

febreeze sara letak dlm botol mcm ni tp kecik je tak sampai 100ml kot,dlm 50ml je kot..senang nak simpan(.ni pun boleh cari kt mr.diy)


6)KEPERLUAN MENCUCI
-berus baju
-sabun basuh
-baldi besar

7)PAKAIAN (terpulang kepada keperluan nk bawa berapa helai)- biasanya 1 pasang boleh pakai 2 kali kecuali bj sukan

a)sekolah
-uniform sekolah
-tudung sekolah
-kasut sekolah

b)prep/asrama
-baju kurung 
-tudung hitam/putih
-sandal bertutup

c)malam/tidur
-seluar panjang
-tshirt short sleeve/long sleeve

d)sukan/riadah
-tshirt longsleeve
-seluar trek warna gelap
-tudung hitam/putih
-kasut sukan

e) solat
-telekung
sejadah

f)pakaian dalam
-bra
-panties
-kain dalam
-simis

g)tambahan
-stokin sekolah,sukan
-anak tudung
-inner
-cardigan
-kain batik

8)TAMBAHAN 
-padlock (biasanya ada 3 anak kunci),satu arissa pegang,satu lg sara pegang,satu lg yg spare sara jahitkan kt dlm beg sekolah Arissa.
-box
ikea gles box ni kecik comel je,ngam2 muat dlm locker,so sara letak semua panties,bra,stokin dlm box ni...kalau nak berterabur pun tak de la sampai melimpah keluar locker kan hihihi
satu lagi buat isi buku tulis dan buku teks (since sekolah arissa tak sediakan locker untuk letak buku huhuhu)


- hangin rack
kalau locker besar dan kurang shelf boleh pakai rak gantung ni,ada banyak saiz.ada pendek ada panjang. sesuai utk letak yg kecik2 mcm tudung,kain sarung,inner, panties2 pun ok. locker arissa kecik so tak muat pakai ni.

-shelf riser

shelf riser ni pun berguna juga utk memaksimakan ruang dlm locker.... bawah tu boleh letak mug dan bekas2,atasnya letak biskut2,stok makanan.

-S hook
-hook tampal



door hook ni pun berguna kalau muat,boleh sangkut kt pintu locker

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...