kelikkk la saya pelisss!!

kembali lagi...

salam, ermm diam tak diam seminggu dah masa berlalu..last entry sara pasa kena mri tu kan... konon2 tak nak kena operate kan... dokter cakap mmg tak boleh elak since mri tak boleh kesan punca kenapa ada air dlm lutut sara... so dokter kata dia nak scope..

apa itu scope?

Definition of Knee arthroscopy:

Knee arthroscopy is surgery that is done to check for problems, using a tiny camera to see inside your knee. Other medical instruments may also be inserted to repair your knee

dalam masa yg sama kalau ada koyak dia akan trus jahit... so hari sabtu n ahad sara balik la rumah siap2kan pakaian,gosok baju sekolah arissa n mr.hubby,packing baju adam utk ke nursery...

isnin pagi sara chek in balik,lepak2 kejap then dlm kul 10.30pg staff datang ambik sara denan troly... first time la sara masuk operation room ni,mmg kecut habis..huhuhu... first time pakai baju utk ke OR, pastu kena tolak ngan troly cam tu...huhuhu... masuk sana mmg rasa nak nangis lah... tengok semua pakai baju hijau,bertutup kepala...huhuhu,pas chek semua dokumen,diorg masukkan drip,pastu tolak ke OR.
kat dalam sana diorg suh sara duduk sambil peluk bantal... sbb sara akan diberi spinal... sakitnya masa kena cucuk kat belakang tu... sampai sara peluk2 je tangan nurse tu...hahahaha...,bila dah rasa kebas,baru lah diorg siapkan sara,tutup separuh badan.pastu sara rasa mengantuk (sbb mmg sara mintak ubat tido...since sara rasa takut sesangat)... dalm sejam lebih cam tu dah siap...bila dah siap diorg tolak keluar n selimut dengan selimut panas n pasang pemanas...mmg sejuk gile sampai menggigil seluruh badan... dlm setengah jam cam tu baru lah diorg hantar sara ke wad balik...dekat wad sara dipakaikan aircast..pastu tido tak sedarkan diri...

bila dah sedar baru lah hilang menggigil tu... kesan bius pun dah hilang... tapi masalah lain plak yg timbul... sakit kat bahagian perut sbb tak leh kencing....huhuhuhu.....terpaksa la masukkan tiub..baru lah lega...

tu lah serba sedikit pengalaman sara...semuanya first time...n paling tak sangka sara laluinya seorang diri since mr.hubby kerja....huhuhuhu...kalau lalui pengalaman mcm ni mmg kena kuat mental la... tak leh nak manja2 sangat...mmg nak nangis je rasa bila semua nurse tanya mr.hubby tak datang ke... huhuhuhu...

alhamdulillah hari khamis 28/7 dah boleh balik... walaupun masih bertongkat...kaki pun dah boleh pijak penuh...

apa yg dokter buat masa operation? hehe sara pun tak reti nak terangkan.. kata dokter... bahagian yg koyak tu tak boleh dijahit... so dokter terpaksa potong sahaja... (insyaAllah minggu depan dokter akan bg vcd apa yg dia buat masa operation tu)








hi hari pertama selepas operation... 1st time dressing


ni plak beberapa jam pas operation.. kena pakai air cast/ cold pack utk kurangkan sakit dan bengkak...sehari semalam jugak la pakai benda ni...kaki pun kena letak atas bantal...naik lengh dibuatnya...huhuhuhu mmg tak selesa nak tido malam...

0 Response to "kembali lagi..."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...