kelikkk la saya pelisss!!

kembali lagi...

salam, ermm diam tak diam seminggu dah masa berlalu..last entry sara pasa kena mri tu kan... konon2 tak nak kena operate kan... dokter cakap mmg tak boleh elak since mri tak boleh kesan punca kenapa ada air dlm lutut sara... so dokter kata dia nak scope..

apa itu scope?

Definition of Knee arthroscopy:

Knee arthroscopy is surgery that is done to check for problems, using a tiny camera to see inside your knee. Other medical instruments may also be inserted to repair your knee

dalam masa yg sama kalau ada koyak dia akan trus jahit... so hari sabtu n ahad sara balik la rumah siap2kan pakaian,gosok baju sekolah arissa n mr.hubby,packing baju adam utk ke nursery...

isnin pagi sara chek in balik,lepak2 kejap then dlm kul 10.30pg staff datang ambik sara denan troly... first time la sara masuk operation room ni,mmg kecut habis..huhuhu... first time pakai baju utk ke OR, pastu kena tolak ngan troly cam tu...huhuhu... masuk sana mmg rasa nak nangis lah... tengok semua pakai baju hijau,bertutup kepala...huhuhu,pas chek semua dokumen,diorg masukkan drip,pastu tolak ke OR.
kat dalam sana diorg suh sara duduk sambil peluk bantal... sbb sara akan diberi spinal... sakitnya masa kena cucuk kat belakang tu... sampai sara peluk2 je tangan nurse tu...hahahaha...,bila dah rasa kebas,baru lah diorg siapkan sara,tutup separuh badan.pastu sara rasa mengantuk (sbb mmg sara mintak ubat tido...since sara rasa takut sesangat)... dalm sejam lebih cam tu dah siap...bila dah siap diorg tolak keluar n selimut dengan selimut panas n pasang pemanas...mmg sejuk gile sampai menggigil seluruh badan... dlm setengah jam cam tu baru lah diorg hantar sara ke wad balik...dekat wad sara dipakaikan aircast..pastu tido tak sedarkan diri...

bila dah sedar baru lah hilang menggigil tu... kesan bius pun dah hilang... tapi masalah lain plak yg timbul... sakit kat bahagian perut sbb tak leh kencing....huhuhuhu.....terpaksa la masukkan tiub..baru lah lega...

tu lah serba sedikit pengalaman sara...semuanya first time...n paling tak sangka sara laluinya seorang diri since mr.hubby kerja....huhuhuhu...kalau lalui pengalaman mcm ni mmg kena kuat mental la... tak leh nak manja2 sangat...mmg nak nangis je rasa bila semua nurse tanya mr.hubby tak datang ke... huhuhuhu...

alhamdulillah hari khamis 28/7 dah boleh balik... walaupun masih bertongkat...kaki pun dah boleh pijak penuh...

apa yg dokter buat masa operation? hehe sara pun tak reti nak terangkan.. kata dokter... bahagian yg koyak tu tak boleh dijahit... so dokter terpaksa potong sahaja... (insyaAllah minggu depan dokter akan bg vcd apa yg dia buat masa operation tu)








hi hari pertama selepas operation... 1st time dressing


ni plak beberapa jam pas operation.. kena pakai air cast/ cold pack utk kurangkan sakit dan bengkak...sehari semalam jugak la pakai benda ni...kaki pun kena letak atas bantal...naik lengh dibuatnya...huhuhuhu mmg tak selesa nak tido malam...

sakit lutut!


salam kawan2... kali ni sara bersiaran dari surgical ward,hospital pantai...huhuhu... masalah sakit lutut sara tak selesai lagi. last 2 weeks sara dah jumpa dokter n dia ada bagi ubat kan..so semalam datang lagi utk chekup... dokter kata lutut sebelah kanan sara bengkak n kemungkinan ada air. so semalam admit n buat MRI... so result doktor akan bagi tahu pagi ni... harap tak de pape yg serius... kawan2 doakan sara ye... huhuhu tak mau la kena operate....!! takut oooo!!

adam new hair cut ~ taeyang version









hari ni keluar mcm biasa... shopping brg dapur.pastu tinggah salon,bawak adam n arissa gunting rambut... minggu lepas terjumpa gambar ni,terus berkenan...tu yg bawak adam gi potong rambut tu..hehehehe




ilham dari gambar ni... taeyang bigbang n lil harang (anak sean)...cumilkan si harang tu? huhuhuhu...







arissa dengan new hair cut...





















arghh....

pagi tadi bagun dari tido sakit kat belakang sesangat,dah lama sakit tp pagi ni paling teruk rasanya... since dr mlm tadi sara duk ngadu sakit lutut n belakang... so mr.hubby terpaksa lah ponteng kelas hari ni. kami ke hospital pantai,jumpa pakar tulang. dokter cakap tak serius mungkin sebab cedera yg lama dulu (sbb zaman sekolah dulu sara mmg aktif bersukan), so dokter cuma bagi ubat (katanya utk rawatan saraf), n next appoiment lagi 2 minggu. kalau masih ada lagi sakit terpaksa lah buat MRI... huhuhuhu...

so harap2nya berkesan lah ubat yg dokter bagi ni.. so buat masa ni tempahan felt terpaksa lah sara tutup dulu. mmg tak boleh nak duduk lama2... sakit belakang huhuhuhu... semua aktiviti seperti rope skipping n jogging pun tak boleh buat sebab memberi impact pada tulang belakang...errmm...

so kawan2 doa kan kesihatan sara ye... terima kasih!

selamat bertunang to my lil bro!

hari ni pagi2 lagi dah bangun bersiap, konon kul 8 nak gerak dari rumah... tp dlm kul 8.30 gak la baru gerak.... hari ni majlis pertunangan adik sara yg kedua. so kami ke serting kali ini... parents sara dah sampai dr semalam lagi,bermalam kat mentakab umah pak long sara.
alhamdlillah dlm kul 10pg sampai kat masjid tpt berkumpul.
tunggu pihak perempuan bersiap,so dlm kul 11.30 cam tu baru gerak ke rumah beliau.
sampai sana duk bincang2 dlm 1 jam,pastu acara menjamu selera.alhamdulillah lauk pauk yg dihidangkan sangat simple tapi sedap2 belaka.






time nak balik... hahaha masing2 dah ilang sifat2 kesopanan...wakakaka


time nak balik..dengan hantaran dari pihak perempuan









old skool...hahaha my mum n adiknya!

ketibaan rombong...



bergambar dulu sebelum makan....kang berminyak2 plak muka!

sorry lah gambar tak ikut susunan... gambar ni dr album adik sara kat fb... kebanyakkan gambar hari ni sara yg snap menggunakkan nikon DSLR (kepunyaan adik sara)
cit tiba2 mengidam dslr lah plak!!!!!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...