kelikkk la saya pelisss!!

adam dan salmonella

siapakah salmonella?? jeng..jeng..jeng...


salam semua,

agak lama tak update...sejak dua menjak ni hidup sara tunggang langgang...caca marba... mana tak nya adam tak sihat asik demam n cirit birit... selalu sangat... on and off... berulang kali pergi klinik... tukar antiboitik,tukar susu,tukar ubar...mcm2 tukar dah..sampai tak tahu nak tukar apa lagi dah... masalah ni sejak dr bulan 2 lagi... kejap dia demam...kejap dia baik... bila time demam tu malam panas betul... siangnya ok plak... makan tak berapa selera (masalahnya dokter cakap biasa la budak2...makan menda ngarut2...jgn risau tak de masalah tu...)... so habis ikhtiar kitaorg pun jumpa la dokter pakar... sapa tak risau kan kalau anak asik2 demam...asik2 demam... asik2 berak2..asik2 berak2... penat tu dah satu hal...


pada 28/4 pagi pergi klinik biasa mintak surat dr dokter biasa... kitaorg nak record yg dulu2 punya...kebetulan arisa pun demam hari tu... ambik ubat n antibiotik biasa...



tengahari pergi hospital pantai, jumpa dokter datin athi... so dia cadangkan masuk wad je utk buat stool test (stool test ialah ujian najis..kena cedok poo poo masuk dlm bekas...weekkk!!)


ambik single room...senang ada 2 katil...nak lepak ramai2 pun tak risau mengganggu org lain



tangan adam kena balut 2-2 belah...so seronok la dia boxing kakak...tak padan ngan sakit...





pemandangan dr bilik adam...depan tu sekolah menengah bukit baru kalau tak silap...



seronok la lepak2 bilik besar gile...siap main kejar2....


malamnya sara n adam je tido kat bilik...mr.hubby balik rumah sebab arissa pun tak berapa sihat... huhuhu sian arissa...


esoknya 29/4..


pagi2 lagi dah bangun... makan roti n bubur nasi... pastu main2 kejap... sbb malam tadi setiap 2 jam nurse masuk chek n ambik temperature...so tido adam terganggu... pas breakfast..main kejap terus tido tak sedar apa...sampai la lunch...hehehe



tengah masukkan antibiotik... sbb dos tu banyak tak boleh nak cucuk kat bontot...dokter kata kalau cucuk mau la bengkak tak boleh berjalan...sbb satu dos tak silap dlm 15ml kot...so kena la campur dengan air masuk kot drip...sib baik tido..kalau tak tido mau dia tarik2 menda tu....
kena pulak hari tu b'day adam...ermm kena la sangat..sambut b'day dlm sepital...hahaha... nak wat cemana... kek pun tak boleh makan..dokter tak bagi makan sbb nak clearkan perut dia.. tak boleh makan manis,buah,sayur....
hari sabtu n ahad tu dokter cakap adam dah ok..berak2 dah tak de...so boleh la kitaorg balik rumah kejap... tp mlmnya kena balik tido kat sepital sbb adam masih tak complete antibiotik...
so pagi dlm kul 11 selepas dokter round n ambik antibiotik kitaorg balik duk umah...tp sara ni nama je balik duk umah... bila sampai time tu la nak kemas rumah,basuh baju sume2...nak2 plak weken tu mak n kakak ipar datang... harusla kan nak kena kemas2 skit2..tp nasib baik la mak mertua sara siap masak sume..tak de la penat sangat....
weken tu mr.hubby tido kat sepital...arisa pulak tido dengan auntie dia kt umah....
hari ni adam dah boleh keluar...sbb tak berak2 dah..tp still kena pantang makan n makan ikut diet yg dokter bg tu selama 1 minggu... bil hospital adam rm3K++...MySpace.. tak pe la janji adam sihat n boleh makan macam biasa...mami n ayah pun senang hati
lupa plak nak cerita apa sakit adam sebenanrnya.... dlm perut/usus adam ada banyak bakteria salmonella, yang boleh menyababkan penyakit tyhpoid atau kepialu.... tp alhamdulillah setelah mendapat rawatan dan antibiotik yg betul...penyakit ni boleh dirawati...boleh baca info berkenaan penyakit ni kat sini
balik rumah update blog... pasni nak tido puas2...hehehe
p/s: gambar adam sampai hari kedua je kat sepital sebab tetiba camera tu mogok tak boleh snap...tetiba plak rosak...adeiii geramya aku...macam2 hal!!MySpace

dalam sibuk duk jaga adam sempat jugak jahitkan cross stitch untuk dokter..kalau nak tengok masuk sini ye





0 Response to "adam dan salmonella"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...