kelikkk la saya pelisss!!

akhirnya....

alhamdulillah akhirnya berjaya jugak memiliki digital camera sendiri hehehe... terima kasih kepada en.suami tersayang...baru balik dr giant melaka,ada satu kedai camera kat situ...survey dah lama dah...sekarang ada promosi so rembat la jugak sebijik...nak2 dekat2 raya ni mesti nak pakai camera kan... yg paling penting kaler pink...hehehe



inilah mendanya... so selamat tinggal kepada gambar yg kabur!!


first shoot...hehehe nampak cam ada yg tak kena je kan... pas berbuka nanti nak godek2 setting dia... tak dan nak godek lama2...

p/s:ni barisan kasut raya kami...cantik tak?? hehehe



merdeka!

salam...lama sungguh tak update blog ni ye... ermm tak tahu nak mulakan dari mana...weken yg panjang hehehe... mr.hubby cuti hari isnin so 4 hari la cutinya...
sabtu lepas balik KL... bermalam diumah mak kat cheras... misi weken tu ialah beli kasut raya...

alhamdulillah dah dapat kasut adam n arissa kat kedai yg sama...tak mcm tahun lepas,tak tahu berapa puluh kedai kami jelajah...arissa punya cerewet kalah mami...hahahaha
tahun ni masuk de adidas tu terus dia berkenan adifit kaler pink...ok je lah..malas nak jelajah mcm tahun lepas lagi...so kasut budak2 ni beli adidas je lah...

hari ahad awal2 lagi kali gerak ke JJ tmn maluri dengan kak A' n mak...misi nak mencari kasut raya mami plak...hehehe mak pun nak cari kasut gak...last2 balik dengan tangan kosong je,mak sempat lagi merembat beg sebiik... org ramai yg amat ditambah pulak happy hour bhg handbag tu...huhuhu tak sanggup lah.. lagi pun tak banyak yg berkenan...hubby sempat beli seluar pendek je selai hahha...
mlmnya gerak balik melaka dlm kul 1 sampai...

isnin...kami hantar adam n arisa gi sekolah... baru la boleh shopping dengan aman.... kalau tak si adam ni kerja nak dukung je...arisa plak konon2 tak larat kan...tak nak posa plak...
pas zuhur kami gerak ke dataran pahlawan... oleh sebab hari ni hari kerja so tak ramai sangat la org...just beli seluar arissa dan baju adam sepasang dekat brands outlet,masuk butik levi's tp tak de yg berkenan plak...sbb tak dapat yg dicari kami gerak ke mahkota parade plak... kat sana jumpa la kasut sara n kasut mr.hubby...so ok la puas hati setakat ni... sempat beli belt tk adam jugak...dlm kul 6 baru la balik singgah kat pasarbeli lauk..ambik budak2 kat sekolah....pehh penat sangat!

so hari ni masih cuti...misi harini nak ke rumah tailor ambik baju adam n arissa..lain2 tak tahu lagi...sbb pikir2 mesti ramai gile kat soping2 mall kan since hari ni semua cuti...huhuhuu

sebelum terlupa sara nak ucapakan selamat hari merdeka kepada kawan2 semua....
MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

* mlm tadi arissa tanya "mami,mlm merdeka nak buat apa?"
mami: buat apa....tido je lah kat umah
arissa: bukan org gi jalan2 ke masa merdeka?
mami: tak payah jalan2 tengok je kat tv...

kesimpulannya aku tak nak membudayakan gi sambut merdeka or tahun baru kat luar pada anak2 aku...ngeri weii kalau terjebak ngan benda2 tak elok...bukan tak de semangat kemerdekaan kalau sambut kat umah pun... tengok je la bulan 5-6 tahun depan berapa ramai bayi2 'merdeka' yg akan dijumpai dlm tong2 sampah,tangga2 surau,tepi2 longkang...

apa ada dengan penyepit baju?

salam,
kenapa tajuk camtu??hihihi tah la sara pun tak tahu... just nk share cerita dgn kwn2...
sara pasti kat rumah kwn2 masti ada benda ni kn??



klu beli yg murah mesti selalu jd cam ni kn??



so hati-hati klu ada anak kecik.... huhuhu pagi tadi adam tertelan besi ni...
panik kejap..sib baik tahu nak buat apa...masa tu sara tengah sediakan b/fast dia...adam main kat depan tv mcm biasa...tiba2 dengar bunyi uwekk...uwekk... sara jenguk la...nampak adam tergolek sambil duk jolok2 tekak dia... masa tu sara tak tahu lagi apa yg dia telan...sara angkat masuk toilet tekan perut dia...pastu tepuk belakang dia....lama jugak nak keluar...bila dia start muntah tu ok la skit... banyak jugak la dia muntah sbb baru lepas susu...lama2tu baru la keluar bendanya...ini lah mendanya ...........




cuba tengok saiz besi tu?? huhu menakutkan betul... member doctorcakap..kalau dah termasuk kedalam perut kena operate..huhuhu..nasib baik la kan?











adam...adam... dia dah mula bosan duduk rumah tak de kawan... mcm2 benda dia buat...minggu ni mmg mencabar...3-4 hari lepas sebesar2 tv tu boleh terbalik.... jatuh timpa dia... tv besar tu 29inci.... bukan screen nipis tu tau...huhuu yg berat tu...nasib baik tak pape... 2 hari lepas dia patahkan model heli ayah dia....adeii la... penat betul dengan adam ni...mcm2 hal... sabar je lah!

bila dah tak de kerja!!

adam bila dah bosan.... macam2 hal yg dia buat... semalam dia panjat grill tu pastu bising bila tak boleh turun...heheehe...so sebelum turunkan dia sempat sara snap gambar ni...
layan kan je...





berbuka dengan MIL

sabtu lepas kami gerak ke rumah abg sulung mr.hubby di bukit beruntung... berbuka dekat sana sama2...ramai2 baru seronok kan...hehehe makan sampai kenyang...mlmnya dlm kul 1 gerak balik cheras... dah kenyang sangat sampai tak larat nak bangun sahur...huhuu just bagun minum air je... arisa pun tak larat nak bangun... so esoknya dia tak puasa... kesian plak kat dia nak suh puasa sbb tak sahur...
hari ahad tu berbuka kat cheras dengan mak... dlm kul 10 balik ke melaka... terus tido...huhuhuhu...
sori lah entry tak berapa menarik...tak de gambo :(

serunding daging




~MENGUNAKAN DAGING LEMBU TEMPATAN
~DIJAMIN SEGAR,BERSIH DAN HALAL
~PRODUK SENTIASA BARU
~DIGORENG DENGAN REMPAH RATUS
~DAGING DICARIK DENGAN TANGAN...BESAR2 LIANG DAGINGNYA (CARA TRADISIONAL)
~TAK BANYAK HABUK SEBAB TAK KISAR NGAN MESIN
~DIGORENG GARING SO BOLEH SIMPAN LAMA...(BIASANYA TAHAN SELAMA SEBULAN)

untuk tempahan sila sms ke 012-9504644 (sararisa)




cerita hari pertama puasa

semalam 1 ramadhan... melaka cuti...so berehat je lah kat umah... tak de buat apa hatta menyapu sekali pun sara tak wat...



arissa start puasa hari ni,alhamdulillah sahur bangun pukul 5.15pg tu tak de masalah...cuma dia mcm tak tahu nak wat apa tengok je sara n ayahnya makan dengan bersungguh2...mesti dia fikir apa lah pagi2 dah bangun makan nasik...hahaha so sara suap je la..nak tunggu dia habiskan sepinggan tu mau sampai subuh...sahur tu just masak sardin je n telur dadar...dengan serunding daging (sapa nak oder sila sms sara ye)



satu hari tu bersemangat je arisa puasa tak de ngadu pun lapar ke dahaga ke...cumanya dia cam tak puas hati je tengok adam duk minum air kotak...hehehe



petang tu kami ke pasar ramadhan di batu berendam... beli apa yg patut...



tepung pelita,cempedak goreng,dlm bekas putih tu jiran sebelah bagi.dlm plastik tu spring potato


lauk plak kerabu mangga pilihan hubby,daging masak merah pilihan sara,rendang kerang kegemaran arissa n ikan sadin lebihan pg tadi...hehehe...
air plak hubby suka air khatira

tu je la lauk kami utk hari pertama ni...alhamdulillah rezeki...sume licin...tak de buang2...
sara tak nak ajar arisa membazir... beli mcm2 yg dia nk...sara cuma bg dia pilih 1 kuih n 1 lauk yg dia rasa nak makan... cukup la kan...takmau lari dr tujuan kita berpuasa ni... puasa disiang hari bukan utk makan sedap2 dimalam harinya...lebih teruk lagi kalau membazir...











selamat berpuasa! dah niat posa ke blom?


sara nak ucapkan selamat berpuasa kepada kawan2 blog...silent reader dan follower semua... sempena bulan yg mulia ini marilah kita gandakan amalan solat,sedekah,zikir,tadarus .. semoga kita semua mendapat keberkatan dariNYa

insyaAllah...

shopping raya 1

hari ni lepas b'fast keluar ke mahkota parade...

tujuan hari ni ialah nak shopping baju raya arissa.... sbbnya kalau tunggu shopping masa puasa tak tau la larat ke tak nak kejar adam lagi... tambah2 pulak tahun ni insyaAllah arissa akan belajar berpuasa... kesian plak nak heret dia jelajah shopping complex time dia puasa nanti...


so hari sempat la merembat 3 helai dress n 1 helai blouse... perghh rambang mata dibuatnya... dress budak2 hari ni mmg cantik2 yg paling sara suka bila materialnya dr bahan cotton... corak2 pun menarik...tp sara perasan benyak corak polka dots la plak... so bila dah tengok banyak polka dots berkenan la pulak...hahaha kebetulan plak arissa mmg suka polka dots... so semua 3 helai tu dia yg pilih n dapat approval dr sara n ayahnya... suka la tu boleh pilih sendiri...


adeii la anak2 zaman sekarang ni kan... kalau kita dulu2 tunggu je makayah belikan tak kira la apa warna dan bentuk... sekarang budak2 dah pandai demand,kalau beli yg dia tak berkenan jgn harap la dia nak pakai... kita as parents sediakan duit jela... tp sara dah siapkan bajet, apa yg dia pilih perlu la ikut bajet yg sara dah sediakan... secara tak langsung sara ajar dia cara berbelanja...selain tu sarajuga nak bg motivasi pada dia sbg persiapan nak menyambut puasa ni... harap2 arissa dapat la berpuasa dengan seronok nanti...
adam dlm buggy....budak2 mmg cam tu kan..time tak berapa pandai berjalan sibuk nak berjalan..siap tk bg kita pegang...time dah boleh berjalan tak mau plak dia jalan...nak dukung je... so terpaksa la sewa buggy ni... sib la tak mahal rm3 je sejam... kalau bawak stroller pun blom tentu dia nak duduk diam2... so boleh la shopping dengan aman... tak de la adengan kejar mengejar hari ni,..hahahaha
baju raya arisa...hehehe semua ada polkadots..kecuali blouse tu...

entry 2 dlm 1

mlm tadi buat ketupat sotong... resepinya mudah je mula2 perlu ada:
sotong sederhana besar 10 ekor
beras pulut 1 cawan,
santan 2cawan
gula melaka 1 ketul
garam secubit
daun pandan
lidi

caranya:
1.bersihkan beras pulut dan rendam dengan santan selama 30 minit
2.sementara tu bersihkan sotong
3.toskan beras pulut dr santan (lebihan santan diletakkan dlm periuk)
4.sumbat dengan beras pulut tadi jgn terlampau penuh
5.letakkan kepala sotong n pin kan dengan lidi
6.panaskan santan,masukkan garam dan gula melaka,daun pandan
7.masukkan sotong tadi..masak sehingga pekat

ni lah hasilnya:........








ok habis bab ketupat sotong,
nak citer pasal anak bujang sorang ni plak
tak tahu apa pasal dia mengamuk semalm...dibalingnya baldi lego tu..terkena kaki sara..sakitnya...huhuhu
sampai pg ni terasa gi denyut2...jln pun tak betul...


kesan terkopek... huhuhuhu










mangsa keadaan...





saspek utama!



salt = garam?

salam,
dah lama tak update blog... tak banyak cerita sejak akhir2 ni... sume cerita sama je... ye la sara duk rumah je kan... apa la sangat cerita menarik yg boloh dikongsi...

ok hari ni ada cerita...

awal pagi (tak de la awal pun dlm kul 10 gitu) gi hantar adam ke day care,pastu kami (sara n mr.hubby) ke giant...
bukan pergi shopping kali ini..tp pergi jumpa GM dia sbb nak settle kes yg kitaorg buat hari tu...
kisahnya kami beli kipas n kipas tu rosak selepas 14 hari pakai...tp bila nak gi tukar manager yg betugas tak bg tukar...so kami buat aduan kat tribunal pengguna...bila giant dapat tahu diorg nak settle kat luar... so kami pun pergi la jumpa GM giant tu..dapat la balik duit n voucher rm100 hehehe terima kasih GIANT!!

tribunal pengguna ni bagus gak...cepat jugak la..tak sampai seminggu selepas kami buat aduan dah dapat respon... kami buat aduan secara online... so kalau sesapa ada masalah berkenaan boleh buat pertanyaan dulu..bila tribunal kata boleh buat aduan baru boleh wat aduan...
so sila ambik tahu hak anda sebagai pengguna!

lepas tu sbb awal lagi kami pegi dating plak... ni dating terakhir la sbb bulan depan dah nak posa kan... kami ke dataran pahlawan,amik show kul 12.50..
best jugak la cerita nih... angelina ni kan mmg bagus kalau berlakon yg thriller2 nih... so tak nyesalnya! sapa blom tengok pegi cecepat..kang dah posa...tak best tengok movie masa posa...hahaha!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...