kelikkk la saya pelisss!!

resepi puding mangga lemak berkrim







ok hari pertama puasa... aku nak share resepi puding mangga ni...seminggu dua sebelum puasa asik la dapat mangga dari jiran sebelah...bukan 2-3 bijik sekali bagi...mau 3-5kg wehh banyak tau... sedap2 pulak tu masak ranum,manis...amboii mcm jual mangga plak aku!

Hari jumaat lepas jiran depan rumah bg nasi dagang,jiran sebelah bagi mangga...so aku ni asik la tak sempat nak bagi pape... tgn kosong sokmo kata org... walaupun jiran2 tak de la mintak balas tp bak kata org memberi kita merasa,org berbudi kita berbahasa... hehehe...segan jugak la kan,pikir2 punya pikir nak wat pape mmg tak de la ye...anak2 aku mmg jenis tak boleh tgk aku duk dapo,sepisis rajin nauu nak nolongnya!

so aku decide nak buat puding je la (tu je pun yg aku pandai...hahaha)...google2 resepi puding mangga sume tak berkenan di hati,buka apa leceh n ada jugak pakai bahan yg tak de kat rumah ni ha... so aku buat sendiri la puding ni..memandai2 je kan,amik resepi sana sini..join2 pastu ubah sikit2 boleh la tu kan...aku namakan puding mangga lemak berkrim bahaahaha

bahan-bahan:
1 peket agar2 kering (22gm)
4 gelas air
setengah cawan gula
700ml full cream milk
1/2 tin susu cair
pewarna kuning
3 biji mangga (2 biji buat puree & 1 biji potong dadu) sebesar tapak tangan


cara-cara:

cara buat puree:
potong 2 biji mangga dan blend sehingga lumat + 2 sudu gula
lepas blend tapis (wajib tapis sbb ada bulu2 yg buatkan puding tak smooth nanti)
lepas tapis simpan tepi

1.masak air + agar2 sehingga hancur
2.masukka susu cair + full cream milk
3.masukkan puree + pewarna kuning
4.masukkan gula

kacau sehingga sedikit mengeleggak (kacau selalu jgn tinggal)
masukkan dlm bekas,pastu tabur mangga yg korang potong dadu tadi tu,sila sejukkan dulu!

p/s: sebenarnya anggaran cecair tu (susu + air) tu sara agak je... so korang pandai2 je la ye agak2 puding korang nak keras or lembik tahap mana...

rasa puding tu bergantung pada jenis mangga..sara tak tau mangga nama apa yg sara pakai tp bentuk dia cam dlm pic ni,besar tapak tgn,rasa manis lemak2,isi tebal,bijik nipis je,kulit dia cantik je smooth...ya Allah sedapnya mkn sejuk!!




1 Response to "resepi puding mangga lemak berkrim"

  1. green apple says:
    7/16/14, 10:00 AM

    klasik gila corak puding2. teringat org dulu2 kalau kawen mesti ada satu dulang hantaran puding corak rose ni kan? Rajin dorang bubuh kaler daun kaler rose bagai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...