kelikkk la saya pelisss!!

Aiman mikail

hari ni hari ke 12, masih lagi dalam pantang, alhamdulillah dah ada mood skit2 nak update...nak cerita tentang kelahiran si bucuk kesayang nih...nanti lupa pulak detail2 kalau dah lama sangat kan

30 nov 2012 (jumaat)
pagi tu masih ok bertenaga,kemas rumah,sapu n mop... mak mertua dan anak buah datang sejak hari rabu lagi, makan pagi pun dah lambat so tengah hari tu makan simple2 je.. en.suami kata mlm tak payah masak sbb nak bawak mak gi makan kat restoran baba nyonya, so petang tu goreng cekodok je lah..masa duk goreng2 tu dah rasa cam sakit2 pinggang n tak larat nak berdiri lama,duk cakap dlm hati,rasanya cam lain mcm...tp wat biasa je lah sbb selalu sangat contraction 2minggu last ni..

8 mlm keluar makan,mlm tu makan dengan selerenya..habis jugak la nasi sepinggan siap ngan pai tee n semangkuk cendol lagi hehehe... balik rumah dlm pukul 9.30mlm terus masuk bilik,nak kata mengantuk tak jugak tp rasa mcm penat n nak baring2...tukar baju tidur,semayang sume2 baring dan terlelap...tersedar bila adam masuk nak tido tu,sara bangun buang air then tido balik. tengah sedap2 tidur tu masa nak pusing tu sara rasa ada air terkeluar,cepat2 bangun dr katil (kot terbasahkan tilam...satu keja pulak nak jemur kan berat oooo), terus masuk toilet n tunggu kat situ tp tak de pulak air keluar ke meleleh ke,rasa nak buang air kecil plak,masa tu rasa cam eh banyak plak air kencing ni,bila dah basuh na bagun nak flash tu nampak darak ketul2,bila nampak darah banyak cam tu panik la plak...sebelum ni tak pernah keluar darah cam tu...cepat2 panggil mr.hubby masa tu tengah layan movie kat bawah... so dia suruh siap2 sementara dia nak solat isya'... turun bawah masukkan air dlm termos n mr.hubby kejutkan mak...

1 dec 2012
 dalam kul 1.30pg sampai hospital, register,tukar baju,chek iar kencing,blood preasure,pastu kena interview mcm2 sbb sara tak de buku merah tu kan..since sara chek up kat klinik swasta...sib baik semua lengkap! kalau tak satu hal plak nak menjawabnya! dlm kul 3pg cam tu barulah dokter (pelatih kot) panggil utk scan n chek bukaan jalan... masa tu baru 3cm katanya..ok lah 3cm tak sakit sangat leh rilek2 lagi sakit biasa2 je,tunggu punya tunggu sampai kul 5.30pg tak de rasa apa...en.suami nak balik umah sekejap semayang n mandi... so ok lah sara tak kisah sbb tak rasa sakit time ni.

dlm kul 7pg en.suami datang bawak sarapan,tp tak selera sangat nak makan sbb masa tu dah start contraction 20minit sekali. tunggu dan tunggu lagi,tak silap sara ada 4 org yg kes mcm sara,(kes sakit tapi jalan tak buka,dah berganti syif dah pun huhuh), dlm kul 11 pg chek jln lagi pun 3cm jugak tp sakit dah makin kerap dlm 10minit sekali... pukul 2ptg baru lah doktor panggil nak pasang jarum,tp sbb contraction makin kerap dokter chek jln jugak,still 3cm...masa tu mmg dah down gile rasa... rasa stress yg teramat sangat...kul 4 ptg pun chek lagi still 3cm... kakak ipar call masa tu mmg tak leh cakap dah,menangis je huhuhu...pastu mintak dokter induce sbb dah tak tahan la sakit + penat...tp tau saja lah spital gomen kan mana dia nak bagi induce! kena wat ctg balik n masa tu dokter perasa ada sekali jantung baby drop,masa tu mmg sedih n risau yg amat rasanya...sekali lagi mintak induce,pun diorg tak berani nak bg.

en.suami sampai bawak minum petang,makan pau n minum milo,pastu nurse panggil n nak bg ubat tahan sakit...pastu tertido sbb ubat tu wat kita ngantuk,sara suh en.suami balik dulu sbb sara nak tido n sara tau dia pun penat....sedar pn mamai2 je ubat tu...mmg lalok dibuatnya... dah hilang pening2 dlm kul 8mlm kot...en.hubby dah sampai jmpa dia kejap... tp sakit makin kerap dan lama...cakap ngan en.suami nak gi baring balik la..pening,bila baring2 tu contraction makin lama plak so panggil nurse n suh chek jln... nurse tu cakap rasanya dlm 6cm dah ni kot...sbb tak sure panggil dokter,chek lagi n dokter cakap 6cm ++ dah ok leh amik baju baby n kita hantar labor room...masa tu rasa happy sangat2 walapun takut kan ades bercampur2 perasaan tak boleh nak discribe. call en suami n bg tau dia nak masuk labour room,sempat jumpa kejap je pastu terus masuk.

dapat bilik no.9, nun jauh dihujung sana biliknya hehehe.. sementara nurse siapkan katil sara ke bilik air,pastu baring2 kat katil,sambil2 kena seluk lagi 2 kali,pastu datang dokter (pelatih jugak rasanya) katanya nak clearkan pundi kencing,masa masukkan tiub tu mmg sakit yg amat la,tak tau cemana dia buat,(dulu pernah pakai tiub utk kencing tp tak de rasa sakit cam ni pun..adehh!) pastu nak pecahkan ketuban,tp katanya ketuban awak dah tak de..aikk bila masa pulak ketuban tu keluar ek? ke masa kita keluar masuk toilet kot??,tp sara cakap dokter rasa nak kencing la,dokter tu cakap aikk saya dah clearkan pundi kencing awak,nurse tu cakap tak pe lepas je rasanya ketuban kot??!! dah tak tahan sangat sara lepas jela kat atas katil tu...bowl  pun tak bagi :P...tengok jlm dlm kul 10mlm dah time tu.sementara nurse duk pasang ctg tu contraction makin kuat n lama,berpeluh2 dibuatnya. ada lah dlm 3-4 kali contraction,nurse pelatih tu panggil nurse senior n sara dengar dia cakap jantung baby drop 2 kali. so yg senior tu suruh sara mengiring belah kiri,n bila ada contraction lagi dia suruh sara push mcm nak berak katanya... tp mmg masa cotraction tu dah rasa nak push...cuma nurse pelatih tu cakap tak cukup 10cm lagi...dlm 3kali contraction n push dah rasa kepala baby bergerak turun, terjerit2 kat nurse tu cakap baby dah nak keluar...dan dan dia suruh tunggu...eiii ingat cam tahan berak ke??!!! berlari2 4-5org nurse datang n pegang kaki sara n suruh push... rasanya sara pun tak duduk ngan betul pun tp push la jugak sbb dah tak tahan kan..

jam 11.07mlm keluar la baby,lega sesangat rasanya,sambil2 nurse duk bersihkan baby rasa rileks je,n masa baby duk atas dada (baby siap kwncing lagi :P) dah boleh sembang2 ngan nurse. tp pastu nurse tu cakap ada uri tak lengkap means ada yg tertinggal so dia kena seluk...acara seluk menyeluk tu mmg ngeri kalau ingat2 balik... mmg lama...tak puas hati dia pi panggil lagi nurse lain..datang nurse yg berbadan besar pegang perut sara n goyang2 pastu seluk,goyang2 pastu seluk dlm 4-5 kali mmg meraung la dibuatnya,sakit lebih dr sakit bersalin!!!!! dlm 4 org kot duk seluk2 tu sampai sara trauma,pas seluk2 dokter datang n scan,bila dah clear baru la proses menjahit.... bius blom jalan lagi dah jahitkan mmg sakit la,kaki dah tak le nak tegak dah,badan dah bisa2,selesai menjahit korek lagi keluarkan darah beku pastu barulah nurse datang bersihkan darah2 n tukar kain baju. terlelap la kejap sbb dah penat sangat,sedar tak sedar nurse datang bg susu pastu lelap balik..sedar lagi dokter cakap nak last chek takut ada darah lagi..korek lagi,masa tu siap mintak ampunn bagai dah..sbb tak sanggup dah...sib baik la dokter pelatih...dia kesian kot,...wat slow2 je tp still sakit la!!!!

baby masuk n bagi susu,pastu siap2 nak keluar dah...masa tu dah dlm kul 3.30pg...alhamdulillah semua selesai,masuk wad..baby pun dah berak! bersihkan baby,gi toilet,tukar pad,tukar kain leh rehat2 dah...en.suami pn balik dlm kul 4pg dah...alhamdulillah baby pun tak meragam mlm tu sbb tido sebelah sara bukan kat dlm bekas dia tu, 2-3 kali je bangun susu,leh tido ngan aman! :)

esoknya pukul 5ptg dah boleh balik rumah...yahooo!

                                                    Aiman Mikail day 1

0 Response to "Aiman mikail"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...