kelikkk la saya pelisss!!

bye ayah!





 pagi ni..(aku maksudkan betul2 pagi..!) dlm pukul 3.30 pg dah bangun... en.suami kena outstation ke sabah n sarawak utk  4 hari. nak catch flight pukul 7 pagi kan kena la gerak awal dr rumah... beg baju dah siap mlm tadi. Dan si kecik ni demi mendengar saja si ayah bangun,dia pun tumpang sibuk jugak...adoii lah  ~.~" ... siapkan sarapan (sarapan ke pukul 3.40pg org panggil!!??) yg ala kadar..utk alas peru en.suamit,nak kena layan dia lah pulak. geremmm betul!


posing kejap... dah bangun kena la bawak turun bawah...kang melalak kat atas tak pasal2 abg adam pun bangun..adoi!






                                             sempat main2 kejap ngan ayah...semalam tak sempat main2

 
 
                                                          time to say good bye...

dalam pukul 4.15pg en.suami gerak,kali ni dia bawak waja pegi..ye lah nak tinggal kat airpor je pun hhehehe...takkan nak bawak kereta baru kan... flight dlm pukul 7.35pg...
dan oh tak bestnya bawak viva nih...rasa kecik dan melayang2 sangat..hehehehe..(dah biasa bawak waja tua tu kan...eh berlagak la plak!! ;P) 

lupa pulak nak update semalam mama sara sampai dr kelantan. sara dengan berdebar2nya drive sorang2 (dengan aiman) ambik mama kat melaka central selepas hantar adam n arissa. first time drive jauh skit dengan aiman...dlm hati takut sangat dia bangun n meraung2kan...hehehehe..alhamdulillah semuanya ok je!

aiman's bag

 sekarang ni kala nak keluar jalan2 rasa mcm dah malas nak bawah handbeg...ye lah kadang2 nak dukung aiman lagi.. kalau dulu2 time adam n arissa kecik2 sara bawah handbeg besar dan sumbat semua keperluan baby dlm handbeg sara... sekarang sara rasa mcm tak practical buat mcm tu...alhamdulillah opismate en.suami bg beg galas ni sebagai hadiah...so sara pun isi lah pape yg patut...mari kita tengok..

1.pampers
2.wipes
3.baju ,barut n stokin
4.bedak,lotion,top to toe wash
5.gel gamat
6.diapers mat
7.toy
tambahan bila nak keluar, shawl for mummy (kot2 kena public bf),topi,bantal,kain lap,vicks,puting
 

                                                         buku ni mmg kena bawak gi mana2 kot la kan kecemasan nak kena gi mana2 klinik panel...

ABC...

 hari ni mr.hubby cuti...so lepas hantar budak2 ke sekolah plannya nak pergi klinik gigi... tengah2 bersiap tu lori ktm sampai... kantoi plak kali ni terima brg masa mr.hubby ada kat umah....hehhe biasanya kalau terima brg masa dia takde n aku terus pakai tak de la dia kisah sangat kadang2 tak perasan pun hahaha..
bila dia tanya beli apa aku tunjuk la beli apa... rm35 siap pos ko...ha... murah la tu...sib baik mr.hubby tak marah...ok la kan nak pakai utk budak2 ni je pun.Tak tahu la tikar eva ni ada grade2 mcm rumpai laut tu ke tak sbb tu ada murah ada mahal...hahaha...bg aku asalkan boleh pakai n budak2 suka bolehla..kotnya dah bosan nanti masuk dlm stor tak ralat sangat rm35 je kan...hehehehe
saiz katil single

                                              balik dari sekolah siap landing suruh ambik gambar!

bg yg berminat nak dapatkan tikar eva ni boleh hubungi Areyen Shall
 sara beli dr dia la servis bagus...paling bagus senang nak hubungi n folow up...sekarang ramai betul peniaga on9 yg besar kepala... tanya lebih sikit dah marah...nak meniaga tapi tak bole tanya2 lebih.,menyampah betul aku!

orang memberi kita merasa,,,


Tengah hari tadi lepas ambik adam kat sekolah terus rush ke sekolah arissa pulak,sebabnya?? nak ambik duit "bantuan" rm100 tu lah. nasib baik la tak banyak sangat kereta nak parking... rasanya aku dah lambat kot sbb tengok sampul kat tangan cikgu kelas arissa dah tinggal lagi 5-6 keping je... hehehe semangat betul mak2 bapak2 ni ye... pukul 11 dah terpacak depan pagar ke apa? tak pe lah,pape pun terima kasih dan syukur atas rezeki ini...


muka org exited nak gi ambik duit rm100 !!

toys

sabtu lepas keluar jalan2 kat Jusco bandaraya. pusing punya pusing berkenan dekat mainan ni... lagi pun ada discout 20% boleh la kan... si aiman tak de mainan lagi hehe,yg ada lamaze worm tu cam tak reti dia nak main..

kemain lagi seronok,ok la ada respon kalau dia tendang2 tu kan..si aiman ni cam bolehbg respon la klau ada muzik yg dia suka... (jgn suka 2 hari dah pastu ,bosan nak toys lain hehehe)

                                                          3 dah cukup kot!?????!!!!!


                                                                  agak2 bape kg la skang ek??

ko sanggup?

semalam rumah aku dikunjungi penjual korset...oleh sebab tukang bawaknya jiran jugak tak sampai hati nak menolaknya...so aku pn jemputlah masuk sbb katanya tak lama 10 minit je nak bg try rasa kain tu..boleh test pakai...so aku pun test la pakai,jenama elken ke apa tah (tatau cemana nak eja),teknologi dari jepun.. mmg sedap la kainnya tak panas..(tp takde beza pun ngan kain korset yg sara pakai sekarang ni), katanya sbb sekarang badan akak kembang,breast kembang tak parking dengan betul,punggung jatuh..eh dah baru 45 hari lepas beranak mmg cam gitu la kot rupanya,ade ke org pas beranak terus meletik punggungnya?

pas pakai sembang punya sembang harga korset tu dlm rm5k++ amik kau!!! aku nak kata terkejut tak terkejut gak la sbb dah prepare awal2 sbb dia siap2 tanya income,payslip wat loan ( wah nak pakai korset sampai kena wat loan ko!!), katanya aset kena jaga,nak pkai lama,utk suami,utk diri sendiri bla bla bla...dan aku rasa ayat yg dia pakai tu ayat yg cliche gile aku dengar masa dlm pantang...hehehee!

so aku cakap nanti2 la nak pikir dulu,lg pun korset yg ada kt dlm almari tu menimbun2 nak yg berapa lapis 2 lapis 3 lapis... semua ada tp tak de la plak aku beli sampai beribu2...ok lah bg org yg mampu nak pakai rega riban2 mcm tu,tp bg aku rasa mcm tak berbalaoi.sebabnya:-

1.aku pikir pakai korset mahal tp makan mcm bela hantu raya pun tak de gunanya
2.pakai korset tp tak buat senaman pun tak de pekdahnya
3.kurus tak semestinya cantik dan sihat (aku baca paper ari tu cakap gemuk sedikit panjang umur!!)
4.korset murah tak ok ke?
5.aku masih percaya,tak de jalan mudah nak kurus dan slim...sume kena kerja keras contohnya jaga makan n excersice adalah wajib (mana ada org boleh kurus dengan duduk2 je..makan la ubat selori pun kan....)
6.rm5k adalah sangat mahal utk sebuah?? korset hehehe...
7. disiplin adalah sangat perlu..korang ada korset mahal or murah tapi kalau "almari" yg pakai takde guna jugak hakhakhak!


so aku nak tanya la pembaca2 kat luar sana...berapa jauh korang sanggup berhabis utk cantik,slim,kurus,putih?


notakaki:- bersederhana!



sakit perut

Jumaat lepas adam tak ke skolah sebab cirit birit n demam...aku agak kesan dari makan nasi lemak kat sekolah, duk rumah pun diam je main game patu baring2 nampak sangat tak larat.. makan pun tak nak, perut adam ni sensitif skit,kalau dah kena cam ni mmg ambik masa nak baik...risaunya hari isnin ni kalau sakit perut lagi kat sekolah, dah la dia ni jenis malu nak berak kat sekolah sbb tak mau cikgu basuhkan...kot la menahan berak terberak pulak dalam seluar...huhuhu haru...kena siapkan seluar spare siap2 la nampaknya...

si Aiman pulak jangkit ngan adam kut demam... panas2 skit rasa kepala botak dia tu,tido pun tak berapa nyenyak,nak berkepit je...huhuh haru haru!

how i wish...





imaginasi yg melampau berputar2 dalam benak aku sekarang ni... how i wish 1 hari ada 48jam,4 tangan dan 2 otak... huhuhu... penatnya badan dan otak... maka tamat sudah zaman bergoyang2 kaki sambil layan drama korea..ohh rindunya nak bersantai2 sambil tengok drama..dan sekarang barulah aku paham bila surirumah cakap dia tak de masa hatta nak tengok tv pun...kalau dulu sumpah aku tak paham dan aku assume diorg tak pandai manage masa...kihkihkih...ampunsss!!

jadual sangat padat setiap hari dan berubah2 setiap hari bergantung pada mood "tuan besar" itu!
setiap hari sekolah,seawal pukul 5.45pg dah bangun,mandi,solat siapkan breakfast, pukul 6 kejut adam n arissa n siapkan diorg. pukul 7 tepat dah kena keluar,hantar arissa,barulah hantar adam.sampai rumah kalau "tuan besar" tido sempat la nak breakfast,laundry,kemas apa yg patut... kalau tak tido jawabnya kena la cepat2 sediakan air mandian "tuan besar"..selagi tidak dimandikan selagi tu lah dia bising..ohh!

  lepas mandikan "tuan besar",tidurkan dia,baru la boleh menyapu,lipat kain,sediakan brg nak masak lunch plak. pukul 11.45 keluar ambik adam (hari isnin,selasa,rabu tak ambik arissa sbb dia transit utk ke sekolah petang pulak),balik ambik adam baru lah boleh rehat skit,layan si adam makan n tidurkan tuan besar itu...sesambil tu boleh la tumpang lelap barang sejam (tu pun kalau si adam tak kacau) masa ni aku biarkan si adam layan game or you tube sorang2,petang nya jemput arissa pulak dr rumah transit dia..balik rumah sediakan dinner,kejar budak2 tu mandi n mandikan tuan besar.. selesai dinner, chek buku sekolah,sediakan uniform sekolah,beg dan kasut bagai... pukul 10mlm dah tumbang dah!! dah bila masa aku nak tengok drama?? huhuhuhu... maunya tak penat mlm2 sejam or 2 jam sekali bangun menyusu, siangnya pula ok la skit kalau adam tak kacau boleh la tidur lama skit...

dan saya berharap dengan aktiviti yg padat ini...............
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

saya boleh slim tanpa perlu berdiet! boleh!!???




bila lelaki buat baik...

hadiah dr en.suami... tak tahu hadiah sbb tahun br ke,sbb bersalin ke,sbb naik pangkat jadi mak supir ke,nak kawin lain ke?? ehh?? astaghfirullah! tak baik berburuk sangka dengan suami sendiri... hehehe
mungkin ada rezeki lebih,alhamdulillah tak lupa kat bini dia nih... terima saja dengan hati terbuka :)

masih kekok pakai android,ye lah deh bertahun2 pakai nokia cap ayam tahun 2004,pergh lama gila tipon tu,masih elok pun lagi... kot2 sesak2 masih boleh pakai wat call n sms. yg last sekali beli ialah tahun 2010 kot tp dah rosak,nokia jgk lupa dah model apa.tu yg pakai yg tahun 2004 tu hehehe! selamba gile aku pakai henpon jaman tu... org tengok pun kerek je!... pehal suka hati aku lah,janji leh call!


TAK DE CERITA...

kan dah cakap tak de apa nak diceritakan...korang masuk gak buat apa? hehehe... saja nak tayang uniform baru en.suami..skang dia kat sepang,paling tak best pesal suka sangat wat uniform kaler putih? kang nak makan mee kari ke kena pakai bib!! hehehe :P

tak kena tak tahu...

start pukul 6 pg rutin harian bermula,kejutkan anak dara,anak teruna,siapakn makan suami,salin pampers si mochi,siap semua dlm pukul 7, keluar rumah nak hantar anak dara dulu ke sekolah,waktu mcm ni kereta agak kurang, sebab awal lagi kan so kurang jugak risio berjumpa dengan pemandu yg kurang sabar,kurang ajar,kurang kesedaran sivik...nak nak lagi terhadap lady driver yg sopan santun mcm aku nih...

tp so mochi ni pagi2 dah meragam minta susu adoii la pening kepala mami nak ooii, nak kena fokus nih! lebih kurang 500m lagi dekat nak sampai sekolah arissa,aku dah hilang fokus,tak tahan mndengar si mochi punya suara yg dah sampai level heavy metal... toleh belakang kejap, PAP!!! aiik bunyi apa ye? tengok2 side miror belah kiri dah terkulai, huhuhu... tergesel dengan lori yg parking kat tepi tu... adoii...masa ni tak rasa pape lagi,mak mertua tanya apa yg bunyi tu? aku jawab "side miror,kena lori tadi mak" simple je aku jawab hehehe... sampai sekolah arissa mak mertua hantar lintas jalan sementara aku susukan si mochi.
mak ambik turn drive hantar adam plak sbb si mochi kalau mnenyusu mmg tak denya 5-10 minit!

sampai umah dpt sms dr en.suami,cemana ok tak hari ni? jawapan aku "tak ok...side miror belah kiri patah gesel lori" dan2 en.suami call balik tanya nape... sib baik la tak kena marah kan? kalau dia marah dah siap2 dialog cam ni "ok lah abg je lah anta budak2 gi sekolah saya pencen...!" kihkih jahat ok!

Adam plak sampai kat sekolah tak mau duduk pulak... eh semalam ok je nape hari ni nangis? malu la mcm 'fonfuan' (ayat yg selalu adam pakai), nasib baik lah tak meraung cuma duk pegang baju tak mau kasi aku balik,air mata meleleh je wat muka mcm puss in the boot! eh tak de maknanya mami nak kesian ( ye lah tu!), duduk situ ngan kawan pukul 12 mami datang balik,.tak makan jugak pujuk,so pakai je la tektik lain,aku cakap,mami tunggu dlm kereta kat depan tu..so dia ok la... (err tak pe kan tipu sunat?)

Dalam pukul 11pg cam tu mak mertua tanya pukul berapa nak keluar ambik adam, aku cakap kul 11.30lah..tiba2 baru rasa kecut perut..ah sudah cemana ni..(aku mmg selalu cam tu time kejadian mmg tak rasa cuak,lama2 baru lah rasa takut..sakit perut nak terkencing nak terberak sume ada...pelik tak??)
tp cover line je,pkul 11.30 keluar ambik adam,pastu terus gi ambik arissa.sib baik la semua ok alhamdulillah!
kesimpulan hari ni... jgn pandang belakang!


jan 2 2013

semalam tak update blog sbb tak de menda menarik pun hatta semalam ialah 1 jan 32013...aku malas nak update pasal apa yg berlaku semalam sebab rasa mcm cliche sesangat eh?? hehhe...

hari ni pun rasanya cliche jugak ngan org lain atau blog mak2 lain yg sibuk menghantar anak gi sekolah untuk first time... tp nak update jugak sbb tu je citer yg menarik utk hari ni dlm hidup aku...
pagi2 lepas subuh dlm kul 6.15pg gigih kejut anak dara tu bangun mandi,patu kejut adam plak... tetiba en.suami kata pas hantar adam kita terus gi kilinik chek up aiman...adoii kelam kabut nak siapkan ke3-3 serentak pening!!

first hantar arissa dulu,walaupun ada lesen tp sbb dah lama tak drive ada la rasa tak confident disitu...nak2 pulak kereta sume mcm bersayap,terbang! adeiii takoot.walaupun en.suami ada kat sebelah tp kan nak kena focus..focus...focus...! pastu hantar adam,tp sbb aiman dah bising2 mintak breakfast hehee so en.suami pun take over la. hantar adam tunggu lama jugak la nak tinggalkan dia...walaupun adan tak de la menagis meraung2 tp since dia wat  muka kesian mcm tak sampai hati plak nak tinggalkan dia huhuhu...
takut jugak tengok ada la 5-6 org yg duk meraung2,rasanya adam tengok budak2 tu meraung kot tu yg dia pun cam cuak jugak...

dlm pukul 9.30pg terus pergi klinik kesihatan cheng...ni la first time aku gi chek up baby kat klinik kesihatan..adam n arissa dulu chek up kat panel je,so tak de la detail sangat pegi chek2 pastu cucuk dah boleh balik...ni banyak jugak procedure yg kena buat..sepanjang 2 jam kat situ ada 3 kali jugak kena buka baju aiman.pastu ke makmal nak chek darah n air kencing mami,pastu patah balik ke bilik chek up,tunggu lg,pastu jumpa doktor,pastu tunggu lagi jumpa nurse amik injection...oiii bercintanya nak abeskan sume tu...!!
berat aiman 5.4kg!! wah membersar bagai johan... patut la tak tahan dukung lama,rasa sengal2 kat bahu...

ngam2 sudah suem2 tu dalam pukul 12 so terus amik adam,pastu amik arissa pulak,pukul 3.30ptg hantar sekolah petang pulak...

balik rumah sib baik mak mertua dah siap masak tengahari tak de la kelam kabut sangat, aiman pulak sbb dah penat sangat meragam la jugak kejap...sakit bahu duk henjut dia je...

mlm ni mmg dah penat,mengantuk..so sebelum aiman bangun ajak sembang2 tengah malam sara mintak diri dulu lah...sekian  entry tanpa gambar!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...